- Leírás
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Japán
Vidék: Uji, Kiotó
Íz: Lágy, természetes, édeskés
Gyerekek számára: 15 éves kortól
Mennyiség: 40 gramm
Az Aoarashi Matcha a belépőtermékem. Ezt a fajtát tudom ajánlani azoknak, akik még csak most ismerkednek a matcha teával, vagy kedvelik a hagyományos matcha ízt.
Ezt a Matchát a többszörös díjnyertes, több mint 300 éves múltra visszatekintő Japán cég, a Marukyu Koyamaen készíti, Uji tartományban, Kiotóban.
Ez a matcha az Usucha kategóriába tartozik, ami a lágy matcha teákat jelenti, tehát ebből a porból egy hígabb főzet készíthető, aminek lágy, természetes, édeskés íze van.
Elkészítéséhez feltétlenül ajánlom a hagyományos matcha készítő eszközöket!
További hasznos elkészítési és egyéb információkat a www.matchabox.hu oldalamon találsz!
Elkészítése
- Készítsen forró vizet, amely elérte a forráspontot és lehűtött 75 ° C-ra.
- Adjon fél teáskanál Matcha teát egy tálhoz vagy pohárhoz, és öntse le az előkészített forró vizzel (körülbelül 1dcl)
- Használjon teapamacsot vagy elektromos tejhab verőt a Matcha keveréséhez és felveréséhez.
- A ritka felvert hab besűrűsödik egy idő után.
Hatása
Smaragd színű csoda, amely elrejtőzik a napfény sugarai elől. A tea, amely kivételes helyet tölt be a japán kultúrában, az uralkodók hagyományos rituális italává vált. Kína, és a felkelő nap földje közötti ellentmondás alapja. Mindez része a matcha-nak.
De ennél még sokkal több is van:
- Ellazítja az elmét, és biztosítja a relaxáció érzetét
- Fontos antioxidánsokban gazdag
- Támogatja a memóriát, és a koncentrációt
- Méregteleníti a testet
- A rákmegelőzés részeként ajánlott
- Energiát szolgáltat
- Javítja a látást, harcol a szürkehályog, és a glaukóma által okozott látáskárosodásokkal
- Erősíti az immunitást, és fellép a fertőzések ellen
- Hasznos, a másod fokú cukorbetegségben, és gastroenterológiai rendellenességekben szenvedők számára
- Pozitív hatással van a fogyásra
A matcha, bár első látásra nem úgy tűnik, a kínai teafából származik, ugyanúgy, mint a zöld, a fekete, vagy a fehér tea. A feldolgozása azonban egészen más. A tealevelek betakarítása előtt három héttel, vagy egy hónappal a teabokrokat óvatosan befedik, hogy azokat ne érje a napsugárzás, így magas mennyiségű klorofill marad a levelekben. A gondos kézi begyűjtésük után a legjobb levelekből eltávolítják az ereket, és a szárukat. A maradékot megpárolják, gyorsan megszárítják, majd nagy gránitkövek között intenzív, zöld színű finom porrá őrlik.
A hagyományos előállítási folyamata, valamint az ital rituális elkészítése a japán ókori történeleméből ered. A matchából készült infúziót csak a császár, a magasabb nemesség, és a szamurájok fogyaszthatták, továbbá a fontos Zen-szertartások alatt. Később, Kína is elkezdte termelni a matchát. Manapság nagy vita folyik a matcha drágább japán verziójának, és az olcsóbb kínai megfelelőjének a rajongói között. Néhány különbség ellenére, mind a két tea egészségre gyakorolt hatásai egyformák.
A matcha az egyedülálló smaragd színével, és a sajátos édes ízével fokozatosan a gasztronómia kedvencévé válik. Napjainkban már nem probléma rátalálni matcha ízesítésű fagylaltra, vagy csokoládéra, de turmixok részeként is népszerű. A por vásárlásánál ügyeljen a színére. A lassú őrléssel készített minőségi matcha mindig élénkzöld színű. A másodrendű matcha gyakran sárgás színű, mivel a gyártása során túlzottan súrlódtak a tealevelek, így a fontos klorofill eltűnt belőlük. A várandós, és a szoptató nőknek a mérsékelt fogyasztása ajánlott, főleg a benne lévő koffein tartalma végett.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.