Barion Pixel
 
Kosár “Tie Kuan Yin (Jázminos) (50g)” a kosárba helyezve.

Formosa Superior (50g)

1.600 Ft

Kedvencekhez adás
Kedvencekhez adás
  • Leírás
  • További információk
  • Íze
  • Elkészítése
  • Hatása

Leírás

Származási hely: Kína
Vidék: Fujian
Íz: Gyümölcsös, virágos
Gyerekek számára: 12 éves kortól

Az Oolongok általában finom, kivételesen lágy és varázslatosan frissítőek. A Formosa Superior sem kivétel. A hagyományos kínai kertekből származó könnyű tea egész napos ivásra, valamint a pihenés ritka pillanataira alkalmas. Ízében virágot és gyümölcsöt talál, aromája érett őszibarack lágy édességével örvendezteti meg. Kényeztesse magát!

A teakedvelők általában nagyon jól ismerik a kínai Fujian tartományt. A nagyrészt hegyvidéki terület, kiterjedt erdőterülettel, az ország délkeleti partvidékén található, északon és nyugaton ugyanolyan híres Zhejiang és Jiangxi, valamint délen Guangdong tartományok határolják. Keletről a Dél-kínai-tenger vize mossa.

A tea több mint 5000 éve elválaszthatatlan része Fujian-nak. A terület elsősorban ültetvény zöld teát termel, de remek fekete teákat, csodálatos fehér teákat és káprázatos oolongokat is küld a világnak. Éghajlata, tengerszint feletti magassága és ásványi anyagokban gazdag talaja mindent megad a kínai tea (Camellia sinensis) cserjéinek, amelyek a sikeres növekedéshez szükségesek.
Az ololongokat Kínában sárga-zöld vagy félzöld teákként írják le, mivel ezek egyfajta átmenetet jelentenek a zöld és a fekete tea között. Az első említés a 18. század közepéről, a Qing-dinasztia felől származik. Az oolong szó maga a fekete sárkányt jelenti.

Ahogy az oolongok sajátos íze egyedi, ugyanúgy az előállításuk is. Amint a munkások leszedik a bokrokról a leveleket, hagyják rövid ideig száradni közvetlen napsütésben. Aztán beteszik a ruhákba, és óvatosan megrázzák őket, hogy összetörjék a szerkezetük. Ezt követi a “pihenés” és egy új rázás. Ezt a zöldrázásnak nevezett folyamatot többször meg kell ismételni. Amíg az erjedés pontosan nem éri el azt a fokot (százalékot), amelyet el akarunk érni. Az ololongok 20% alatt, 20% felett, 40 körül és 50-70% között erjednek. Végül természetesen a leveleket fel kell melegíteni, hogy az erjedés befejeződjön, lehűljön, feltekeik és megszárítják.

További információk

Mennyiség

50 g, 100 g

Íze

A Formosa Oolong Superior arany színt és nagyon erős, mégis kellemes illatot kölcsönöz az infúziónak – érett őszibarack illata van. Végül is megtalálhatja gyümölcsöt teljes ízében, egzotikus virágok árnyalataival kiegészítve, nem tolakodó, mégis tiszta.

Ezt a teát leginkább tiszta formában, ízesítők nélkül élvezhetjük. Jeges teaként is kiváló.

Elkészítése

  1. Öntse le a Formosa Oolong Superior teát 80-90 ˚C hőmérsékletű vízzel, 1 teáskanál és 1,5-2 dl víz arányában.
  2. Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
  3. Áztatási idő 5 perc (fedett csészében) majd szűrje le.

Hatása

Az arany középút. A legenda szerint vagy egy szarvasnak, vagy egy kígyónak köszönhetjük a teát. Az állatvilág bármely képviselője is volt, megijesztette azt a földművest, aki éppen a tealeveleket takarította be. A nem nagyon bátor földműves másnap visszatért a munkájához, és az oolong már a világon is volt.

Az oolongot mindenképpen érdemes megízlelni, mivel:

    • Segít az elhízás elleni küzdelemben, és segíti a fogyást
    • Csökkenti a rák, a szívproblémák, és a cukorbetegség kockázatának a kialakulását
    • Gyulladáscsökkentő hatású
    • Elősegíti a megfelelő agyi funkciót
    • Erősíti a csontokat
    • Táplálja a bőrt és a hajat
    • Eltávolítja a szervezetből a káros szabad gyököket
    • Ajánlott atópiás ekcéma esetén
    • Csökkenti a koleszterint, és kiegyenlíti a vércukorszintet

Hihetetlen, hogy mennyi tea variációt kínálnak a kínai teafa. Az oolong az egyike ezeknek a variánsoknak. A nagyon édes, és selymes íze biztosan elvarázsolja Önt, és ennek ellenére megdöbbentő, hogy a tea gyártása olyan kicsi a világon. A világ teapiacának mindössze 2% -át teszik ki.

Az oolong a zöld, és a fekete tea között félúton helyezkedik el. A fermentációja megtörténik, de megállítják azt, amint a levelek színe megváltozik. Ez a fajta tea nagyon népszerű Kínában, és Tajvanon, körülbelül 400 évvel visszamenőleg nyomon követhető a történelme. Az oolongnak számos fajtája ismert, de a kínai Fuijan tartományból származó a legismertebb, és a legnépszerűbb. Másrészről Tajvan kínálja a legjobb klíma-feltételeket az oolongnak. Az oolong szereti a homokos, és köves földet, a hűvösebb időjárást, és a magasabb tengerszint feletti magasságot.

A tea nagy előnye az ízének a variabilitása. Önmagában nem annyira kifejező ízű, így tolerálja például a fűszerekkel, a gyümölcsökkel, vagy a tejjel való kombinációját. Különösen a tejjel való kombinációja nyújt valódi élmény.

A többi tea képviselőihez hasonlóan az oolong is tartalmazz koffeint, de nem túl sokat. Egy felnőtt két, vagy három pohár oolongból készült teát is elfogyaszthat naponta.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Formosa Superior (50g)”