Barion Pixel
 

Fujian Anxi Tie Guan Yin (Pörkölt) (50g)

10.200 Ft

Engedélyezett utánrendelésre

Kedvencekhez adás
Kedvencekhez adás
 • Leírás
 • További információk
 • Íze
 • Elkészítése
 • Hatása

Leírás

Származási hely: Kína
Vidék: Fujian
Íz: Édeskés, füstös
Gyerekek számára: 12 éves kortól

A tapasztalat hat generációja, a kézművesség és a hagyomány szeretete, a családi összetartozás és a minőség előnyben részesítése a mennyiség rovására. Ezek azok a fő pillérek, amelyeken a kínai Fujian Anxi Tie Guan Yin – Pörkölt oolong egyedisége áll. Az irgalmasság buddhista istennőjéről elnevezett tea az egyik igazi ritkaság, és könnyedén beleszeret egyedi és harmonikus ízébe.

A kínai Fujian tartomány déli részén fekvő Anxi környéke híres oolong termeléséről. Az egyik leghíresebb és legelismertebb a Tie Guan Yin (néha tieguanyint is írtak együtt). A családi teakert, ahonnan a teánk származik, évtizedek óta specializálódott erre a típusú oolongra. Ez azonban megerősíti azt az elvet, hogy a kevesebb néha több. Ezért olyan fajtákat választottak, amelyek rendkívül jó minőségű leveleket teremnek, de csak korlátozott mennyiségben.

A Tie Guan Yint sokan aranyszögnek tartják az oolongok között. A legenda szerint egyszer egy szegény gazda minden nap körbejárta a templomot a Guanyin nevű irgalmasság istennőjének vasszobrával. Szomorúan nézte, ahogy az imaház romokká válik. De mivel nem volt a javításra lehetősége, ezért úgy döntött, hogy havonta legalább kétszer kisöpri a szentélyt, és füstölővel illatosítja. Egy idő után az istennő álmában jelent meg előtte, és egy közeli barlangba küldte az értékes kincsért, amellyet aztán meg kellett osztania a többiekel. Másnap a gazda felfedezte ott egy növény hajtását. Hamarosan gyönyörű teacserjévé nőtte ki magát, amiből a legjobb teát készítették. A gazda az Oolongot védelmezőjéről nevezte el Iron Guanyinról, és megosztotta szomszédaival. Együtt javították a templomot, és azóta az egész régió sok szerencsében részesült.

Ez a rendkívüli Tie Guan Yin, mint más oolongok, a napon kezdi útját. A sugaraknak köszönhetően a levelek természetesen fonnyadnak és megindul az oxidáció. Ezután apró, szabálytalan kagylókká tekerik, majd szárítják. E tea esetében azonban az egész folyamat feketeszénen történő pörköléssel ér véget. Ennek köszönhetően jellegzetes és egyedi ízt és aromát nyer, amelyben a virágok és a karamell tónusai keverednek a pörkölés könnyű, finom nyomával.

További információk

Mennyiség

50 g, 100 g

Íze

A szalma színét zöldes szikrák árasztják el. Az íze igazán különleges, enyhén füstölt. A gyümölcsös tónusú édesség azonban túlsúlyban van. Tökéletes harmónia virágos földi illattal.

Elkészítése

 1. Öntse le az Oloongot 80-90 ⁰C-os vízzel 1 teáskanál és 1,5-2 dl arányban.
 2. Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
 3. Áztatási idő 5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.

Hatása

Az arany középút. A legenda szerint vagy egy szarvasnak, vagy egy kígyónak köszönhetjük a teát. Az állatvilág bármely képviselője is volt, megijesztette azt a földművest, aki éppen a tealeveleket takarította be. A nem nagyon bátor földműves másnap visszatért a munkájához, és az oolong már a világon is volt.

Az oolongot mindenképpen érdemes megízlelni, mivel:

  • Segít az elhízás elleni küzdelemben, és segíti a fogyást
  • Csökkenti a rák, a szívproblémák, és a cukorbetegség kockázatának a kialakulását
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Elősegíti a megfelelő agyi funkciót
  • Erősíti a csontokat
  • Táplálja a bőrt és a hajat
  • Eltávolítja a szervezetből a káros szabad gyököket
  • Ajánlott atópiás ekcéma esetén
  • Csökkenti a koleszterint, és kiegyenlíti a vércukorszintet

Hihetetlen, hogy mennyi tea variációt kínálnak a kínai teafa. Az oolong az egyike ezeknek a variánsoknak. A nagyon édes, és selymes íze biztosan elvarázsolja Önt, és ennek ellenére megdöbbentő, hogy a tea gyártása olyan kicsi a világon. A világ teapiacának mindössze 2% -át teszik ki.

Az oolong a zöld, és a fekete tea között félúton helyezkedik el. A fermentációja megtörténik, de megállítják azt, amint a levelek színe megváltozik. Ez a fajta tea nagyon népszerű Kínában, és Tajvanon, körülbelül 400 évvel visszamenőleg nyomon követhető a történelme. Az oolongnak számos fajtája ismert, de a kínai Fuijan tartományból származó a legismertebb, és a legnépszerűbb. Másrészről Tajvan kínálja a legjobb klíma-feltételeket az oolongnak. Az oolong szereti a homokos, és köves földet, a hűvösebb időjárást, és a magasabb tengerszint feletti magasságot.

A tea nagy előnye az ízének a variabilitása. Önmagában nem annyira kifejező ízű, így tolerálja például a fűszerekkel, a gyümölcsökkel, vagy a tejjel való kombinációját. Különösen a tejjel való kombinációja nyújt valódi élmény.

A többi tea képviselőihez hasonlóan az oolong is tartalmazz koffeint, de nem túl sokat. Egy felnőtt két, vagy három pohár oolongból készült teát is elfogyaszthat naponta.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Fujian Anxi Tie Guan Yin (Pörkölt) (50g)”