Japán Matcha Sütéshez

5.200 Ft

Engedélyezett utánrendelésre

  • Leírás
  • Íze
  • Hatása

Leírás

Származási hely: Japán
Gyerekek számára: 15 éves kortól
Mennyiség: 40 gramm

Kóstolta már a Matchasmoothiet? Kókuszos Matchatortát? Matchacsokoládét? Vagy talán a Matchavajat? Még nem? Akkor tudja, hogy az experimentálásra soha nincs késő. Használja ki az egészségre való remek hatásait és az egyedülálló, hagyományos teapor zöld színét. Lepje meg vendégeit speciális menüvel.  Az összes elragadó desszert után természetesen szolgálja fel a Matchát mint teát.

A Matcha fogyasztásának a hagyománya a japánoknak tulajdonítható. Viszont a rituálé alapjait Kínában rakták le a 7. században. Japánba a Matcha 500 évvel később érkezett.

Matcha a legfinomabb tealevelekből készül, melyeket a kora reggeli órákban gyűjtenek be, mielőtt még a harmat ellepné a leveleket. Teafákat árnyékolják, így több klorofillt termelnek, és így a levelek íze is édesebb. A betakarításuk természetesen teljesen kézi. Maga a feldolgozása is kényes folyamat, a pontos folyamatát a gazdák nemzedékről nemzedékre adják át, és nagy titokban tartják.

A levelek betakarítása után a leveleket rövid ideig gőzfürdőnek teszik ki, hogy megakadályozzák az erjedésüket, és megőrizzék a buja zöld színüket. Ezt követi a nagyon finom szárításuk hűvös levegővel. Ezután következik a szárak és az erek speciális preparációja. A képződött zöld pelyheket finom teaporrá őrlik. A hagyományos termelésnél kőmalmokat használnak a megőrlésükhöz.

A Matchát finom teaként is fogyaszthatja (forró, vagy hideg vízzel felhabosítva), valamint érdekes ízesítésként (és festékanyagként) különböző desszertek, gyümölcsitalok és süteményekhez is adagolhatja.

A Matchát mindig légmentesen lezárva tarolja, fény és nedvesség hozzáférése nélkül, ideálisan hűtőszekrényben. A Matcha tárolásánál kerülnie kell a gyakori hőmérsékletváltozást.

További hasznos elkészítési és egyéb információkat a www.matchabox.hu oldalamon találsz!

Íze

Egyesek azt mondják, hogy a Matcha ízét meg kell szokni, mások rögtön megkedvelik. A forró vízben felhabosított zöld por íze meglehetősen egyedi. Először édes, majd enyhén fanyar ízű. A legtöbb esetben, amikor először kóstolják a teát, a kóstolójának egy korty nem elegendő. Minél tovább kóstolgatják, annál hamarabb megjelenik a Matcha varázsa.

A Matchát nem csak italként készíthetjük el. Egyre népszerűbbek a zöld desszertek, a zöld cukormázak, és a zöld krémek. A decens ízének köszönhetően a Matcha különböző élelmiszerekkel kombinálható. Az ételeknek megadja a kívánt frissességet, de nem fedi el az ételek eredeti karakterét.

Hatása

Smaragd színű csoda, amely elrejtőzik a napfény sugarai elől. A tea, amely kivételes helyet tölt be a japán kultúrában, az uralkodók hagyományos rituális italává vált. Kína, és a felkelő nap földje közötti ellentmondás alapja. Mindez része a matcha-nak.

De ennél még sokkal több is van:

  • Ellazítja az elmét, és biztosítja a relaxáció érzetét
  • Fontos antioxidánsokban gazdag
  • Támogatja a memóriát, és a koncentrációt
  • Méregteleníti a testet
  • A rákmegelőzés részeként ajánlott
  • Energiát szolgáltat
  • Javítja a látást, harcol a szürkehályog, és a glaukóma által okozott látáskárosodásokkal
  • Erősíti az immunitást, és fellép a fertőzések ellen
  • Hasznos, a másod fokú cukorbetegségben, és gastroenterológiai rendellenességekben szenvedők számára
  • Pozitív hatással van a fogyásra

A matcha, bár első látásra nem úgy tűnik, a kínai teafából származik, ugyanúgy, mint a zöld, a fekete, vagy a fehér tea. A feldolgozása azonban egészen más. A tealevelek betakarítása előtt három héttel, vagy egy hónappal a teabokrokat óvatosan befedik, hogy azokat ne érje a napsugárzás, így magas mennyiségű klorofill marad a levelekben. A gondos kézi begyűjtésük után a legjobb levelekből eltávolítják az ereket, és a szárukat. A maradékot megpárolják, gyorsan megszárítják, majd nagy gránitkövek között intenzív, zöld színű finom porrá őrlik.

A hagyományos előállítási folyamata, valamint az ital rituális elkészítése a japán ókori történeleméből ered. A matchából készült infúziót csak a császár, a magasabb nemesség, és a szamurájok fogyaszthatták, továbbá a fontos Zen-szertartások alatt. Később, Kína is elkezdte termelni a matchát. Manapság nagy vita folyik a matcha drágább japán verziójának, és az olcsóbb kínai megfelelőjének a rajongói között. Néhány különbség ellenére, mind a két tea egészségre gyakorolt hatásai egyformák.

A matcha az egyedülálló smaragd színével, és a sajátos édes ízével fokozatosan a gasztronómia kedvencévé válik. Napjainkban már nem probléma rátalálni matcha ízesítésű fagylaltra, vagy csokoládéra, de turmixok részeként is népszerű. A por vásárlásánál ügyeljen a színére. A lassú őrléssel készített minőségi matcha mindig élénkzöld színű. A másodrendű matcha gyakran sárgás színű, mivel a gyártása során túlzottan súrlódtak a tealevelek, így a fontos klorofill eltűnt belőlük. A várandós, és a szoptató nőknek a mérsékelt fogyasztása ajánlott, főleg a benne lévő koffein tartalma végett.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Japán Matcha Sütéshez”