- Leírás
- Elkészítése
- További infók (íz, szín, stb.)
- Hatása
Leírás
Származási hely: Japán
Vidék: Kiotó
Íz: Édes, gyengéd
Gyerekek számára: 15 éves kortól
Mennyiség: 30 gramm
Eredeti Japán Matcha Hikari, amelyet teaszertartásokra használnak. Kézzel van szüretelve és kizárólag csak a legjobb minőségű levelekből gyártva. A levelek nagyon óvatosan vannak párolva, szárítva és gránitköveken darálva. Ezt a fajta eljárást 800 éve változatlanul alkalmazzák.
Eredeti szertartási Matcha Hikari
Csomagolás 30 g ajándékdobozban
BIO
Más zöld teákkal ellentétben a Matcha őrölt, és így egészben fogyasztják, nemcsak az infúzióját. Ennek eredményeként minden aktív anyagot, például vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és rostot használnak fel. A felhasználása akár 15-szer magasabb, mint a szokásos zöld teáé.
A gránitköveknek legalább egy órát vesznek igénybe, hogy 30 g e fényűző teát elkészítsék. A Matcha élénkzöld színű, intenzív, kissé édes ízű élmény, amely minden ínyencet meghökkent.
Az L-teanin aminosavak, valamint a felsorolt vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok és rost magas koncentrációja természetes energiát eredményez, amely 3-6 órán át tart.
A kínai források (i.e 3. század) szerint az ilyen formájú zöld teát „gyógyszerként” használták a duzzanat, a láz és sok más probléma kezelésére. Valaha 1190 körül egy japán buddhista szerzetes teát és új készítési módszerét hozta Japánba, és italként kortyolgatta. Az előállítási módszer hasonló volt a maihoz, az őrölt teaport forró vízbe öntötték és összekeverték.
További hasznos elkészítési és egyéb információkat a www.matchabox.hu oldalamon találsz!
Elkészítése
- Készítsen forró vizet, amely elérte a forráspontot és lehűtött 75 ° C-ra.
- Adjon fél teáskanál Matcha teát egy tálhoz vagy pohárhoz, és öntse le az előkészített forró vizzel (körülbelül 1dcl)
- Használjon teapamacsot vagy elektromos tejhab verőt a Matcha keveréséhez és felveréséhez.
- A ritka felvert hab besűrűsödik egy idő után.
További infók (íz, szín, stb.)
Matcha tea színe:
Az ital smaragdzöld színű
A Matcha-tea íze:
Lágy és édes, csak egy leheletnyi fanyarsággal.
Feldolgozási módszer:
A Matcha tea feldolgozásának különbsége más zöld teához képest elsősorban a betakarítás előtti időszakban mutatkozik meg. Itt, körülbelül 20 nappal a betakarítás előtt, a teaültetvényeket mesterségesen árnyékolják, hogy kiküszöböljék a természetes fény maximumát. Ennek oka az, hogy megpróbálják közelíteni azokat a körülményeket, amelyek között a teát a múltban termesztették, és hogy összehangolják a Matcha tea bokrokat, hogy a veszteséget kompenzálják a levelek klorofilltartalmának növelésével. Ezután a teát kézzel szedik le, és a legjobb tealeveleket gőzöléssel, szárítással és darabolással dolgozzák fel a Matcha tea számára. A tealeveleket ezután lassan őrlik a hagyományos gránit kövekkel. Az előkészítés során az egész folyamatot gondosan figyelemmel kísérik, és ennek meg kell felelnie a legmagasabb követelményeknek.
Matcha tea minőség:
A teához az első tavaszi betakarításkor (április és május között) csak kézzel szedett levelek használhatók. Ez teszi a legfrissebb és abszolút legjobb minőségű teát. A tea édessége és egyedi íze természetes L-teanin aminosavaknak és a növényi rostnak köszönhető.
Matcha tea és egészség:
A zöld tea fogyasztása során az antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok, rostok és egyéb anyagok előnyösek az egészségre teljesen természetes formában. A Matcha mindezen anyagokat megnövekedett formában tartalmazza, és emellett számos L-teanint tartalmaz, amelyek természetes aminosavak. Ezek az anyagok elősegítik a test és a szellem egyensúlyának fenntartását és a nagyobb energia elérését.
A Matcha tea eredeti elkészítése nagyon bonyolult és összetett rituálé = Japán hagyományos tea-szertartás, amely nagyon szorosan kapcsolódik a japán kultúrához. Egy ilyen tea-szertartásnál sokkal több, mint a kortyolgatás, ez egy komplex esztétikai és társadalmi élmény. Ennek a tea-szertartásnak a leírása inkább a könyv kérdése és annak megértése az évekig tartó tanulmányok során.
Hatása
Smaragd színű csoda, amely elrejtőzik a napfény sugarai elől. A tea, amely kivételes helyet tölt be a japán kultúrában, az uralkodók hagyományos rituális italává vált. Kína, és a felkelő nap földje közötti ellentmondás alapja. Mindez része a matcha-nak.
De ennél még sokkal több is van:
- Ellazítja az elmét, és biztosítja a relaxáció érzetét
- Fontos antioxidánsokban gazdag
- Támogatja a memóriát, és a koncentrációt
- Méregteleníti a testet
- A rákmegelőzés részeként ajánlott
- Energiát szolgáltat
- Javítja a látást, harcol a szürkehályog, és a glaukóma által okozott látáskárosodásokkal
- Erősíti az immunitást, és fellép a fertőzések ellen
- Hasznos, a másod fokú cukorbetegségben, és gastroenterológiai rendellenességekben szenvedők számára
- Pozitív hatással van a fogyásra
A matcha, bár első látásra nem úgy tűnik, a kínai teafából származik, ugyanúgy, mint a zöld, a fekete, vagy a fehér tea. A feldolgozása azonban egészen más. A tealevelek betakarítása előtt három héttel, vagy egy hónappal a teabokrokat óvatosan befedik, hogy azokat ne érje a napsugárzás, így magas mennyiségű klorofill marad a levelekben. A gondos kézi begyűjtésük után a legjobb levelekből eltávolítják az ereket, és a szárukat. A maradékot megpárolják, gyorsan megszárítják, majd nagy gránitkövek között intenzív, zöld színű finom porrá őrlik.
A hagyományos előállítási folyamata, valamint az ital rituális elkészítése a japán ókori történeleméből ered. A matchából készült infúziót csak a császár, a magasabb nemesség, és a szamurájok fogyaszthatták, továbbá a fontos Zen-szertartások alatt. Később, Kína is elkezdte termelni a matchát. Manapság nagy vita folyik a matcha drágább japán verziójának, és az olcsóbb kínai megfelelőjének a rajongói között. Néhány különbség ellenére, mind a két tea egészségre gyakorolt hatásai egyformák.
A matcha az egyedülálló smaragd színével, és a sajátos édes ízével fokozatosan a gasztronómia kedvencévé válik. Napjainkban már nem probléma rátalálni matcha ízesítésű fagylaltra, vagy csokoládéra, de turmixok részeként is népszerű. A por vásárlásánál ügyeljen a színére. A lassú őrléssel készített minőségi matcha mindig élénkzöld színű. A másodrendű matcha gyakran sárgás színű, mivel a gyártása során túlzottan súrlódtak a tealevelek, így a fontos klorofill eltűnt belőlük. A várandós, és a szoptató nőknek a mérsékelt fogyasztása ajánlott, főleg a benne lévő koffein tartalma végett.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.