Barion Pixel
 
Kosár “Japan Kagoshima Kukicha (50g)” a kosárba helyezve.

Makinohara Sencha (50g)

3.200 Ft

Elfogyott

Kedvencekhez adás
Kedvencekhez adás
  • Leírás
  • További információk
  • Íze
  • Elkészítése
  • Hatása

Leírás

Származási hely: Japán
Vidék: Shizouka
Íz: Enyhén csípős
Gyerekek számára: 12 éves kortól

A hagyományos zöld tea lágy, pikáns ízzel a dombos Makinohara területén nevelkedik. Az ottani Sencha-t a vékony, hosszú, sötétzöld tűlevelek és sárgás zöld főzet jellemzi. A japánok majdnem minden étkezés után felszolgálják. Beindítja az emésztést, és az elkallódott gondolatokat a szünet után a Sencha csak egyfelé irányítja – vissza a munkához!

Makinohara Shizuoka tartomány déli részén található. A partvidéki öblöt a Csendes-óceán szegélyezi, a szárazföldön belül domboldalon emelkedik. A területre a szelíd óceáni éghajlat, meleg, párás nyár, és enyhe tél a jellemző. A teakertek kisebbek, családiasabbak. Mégis, Makinohara gazdaságban a zöld tea termesztése a domináns iparág. Az ott élő emberek kisebb arányban foglalkoznak halászattal, és az autóipari alkatrészek előállításával.

A kínai teafákat (Camellia sinensis) április végétől október elejéig szüretelik. Az ültetvényekre kora reggel indulnak a nők és lányok nagy kosarakkal a hátukon. A napi betakarítást gyorsan el kell szállítaniuk a feldolgozó üzemekbe, ahol a leveleket szétterítik és hagyják a napon elhervadni, ezután röviden, de erőteljes gőzölésnek teszik ki a tealeveleket. Ezzel akadályozzák meg az enzimek természetes oxidációs folyamatát. Ennek köszönhető, hogy megmarad a tea gyönyörű zöld színe, és a természetes íze. Természetesen a tea az egészségre pozitívan ható anyagi sem vesznek el. A Senchi leveleit lapos, tű alakúra tekercselik. A tekercselést leggyakrabban kézzel végzik, da a modern

feldolgozó üzemek már a gépi tekercselést alkalmazzák. A teát ezután meg kell szárítani, át kell válogatni és csomagolni.

További információk

Mennyiség

50 g, 100 g

Íze

A tea világoszöldtől a sárgászöld színűig terjedő főzete finom, teljes, pikáns ízű. Az első korty után a Sencha íze édeskéssé válik. Az illata a virágokra emlékeztet, hűsítő, frissítő, enyhén fanyar ízű.

Elkészítése

  • A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
  • Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
  • Áztatási idő 3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.

Hatása

Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.

Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:

  • Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
  • Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
  • Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
  • Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
  • Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
  • Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
  • Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
  • A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
  • Segít az arthritisben szenvedőknek

Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.

Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.

A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.

Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.

A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Makinohara Sencha (50g)”