Barion Pixel
 

Puer Green Tou Cha (50g)

3.200 Ft

Elfogyott

Kedvencekhez adás
Kedvencekhez adás
 • Leírás
 • További információk
 • Íze
 • Elkészítése
 • Hatása

Leírás

Származási hely: Kína
Vidék: Yunnan
Íz: Édes, teljes
Gyerekek számára: 15 éves kortól

A Pu Erh préselt tea olyan, mint egy gyönyörű csomag, amelyre már régóta várt. Egy apró, papírba csomagolva fészek alakú korong az öntözés után megkezdi az íz és illat táncát, amelynek könnyen megadja magát. A zöld változat nem olyan ismerős, mint a klasszikus fekete, azonban édes varázsa gyorsan meghódítja Önt.

A hatalmas folyók, magas hegyek és teaültetvények területe, ahonnan a tea merészen a Kína egészének legérdekesebb és legmagasabb minőségi kategóriájába tartozik. Ennek ellenére röviden leírhatjuk a Yunnan tartományt a Pchu-Er prefektúrával. Ahogy a neve is sugallja, pontosan ebből a régióból származik az összes Pu Erh nevű tea. A Yunnan-on kívül termesztett nem használhatják ezt a megnevezést, bár ugyanannak a tea-növénynek a fajtájából származik, és ugyanazon módszerekkel állítják elő.

A Pu Erh esetében kizárólag úgynevezett nagylevelű tea növényt használnak, amely a Lancang folyó körüli trópusi övezetben nő. Ezek ősi fák, amelyekre a termelők különös figyelmet fordítanak. A kézi betakarítás során a legfiatalabb ízteljes leveleket teli energiával szedik amelyeket hagynak enyhén elhervadni és meglágyulni. Ebben a szakaszban valójában a Mao Cha zöld tea, amely az alapja Pu Erh-nek.

Ezután az oxidáció ellenőrzött leállítása következik. A korábbi időkben a levelek a napfényben megszáradtak, de az időjárási szeszélyek miatt fokozatosan áttértek a serpenyőkbe. A felmelegített leveleket nem szabad teljesen megszárítani, mivel a későbbi alakítás és préselés során megsérülhetnek. Az alak változhat, például: a Pu Erh Green Tuo Cha kis tálakká formált, amelyek madárfészekre hasonlítanak.

A klasszikus Pu Erh a fekete (Shou) változatban később feldolgozzák, de a zöld (Sheng) számára ideje megszáradni és érni. Ez lehetővé teszi az ízek és aromák harmonizálását és ellazítását, valamint a tárolási környezettel együtt fontos szerepet játszik a tea általános minőségében. Érett és megfelelően tárolt Sheng Pu Erh iránti igény kívánatos az ínyencek és a gyűjtők körében, és néhány darab elképzelhetetlen értékű lehet.

Korábban ezt a teát kizárólag a császári család tagjai számára szántak, és minden teamester gondosan őrizte gyártási titkait. És ma is ez a helyzet, tehát az ízkülönbségek jelentősek lehetnek. Ha azonban elkezdi kóstolni a Pu Erht, a friss és kellemesen édes Pu Erh Green Tuo Cha lesz a helyes átmenet a zöld teákról a sajtolt teákra.

További információk

Mennyiség

50 g, 100 g

Íze

A méz árnyalatú sárga színű infúzió teljes és gazdag ízű, természetes édesség és gyümölcsnyoma dominál.

Elkészítése

 1. Öntse le a Pu erh-t 90 °C vízzel 1/2 fészek 1,5-2 dl arányában.
 2. Teáskannába való készítéskor adjon 1/2 fészekkel többet hozzá.
 3. Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében).

Hatása

Meglepő, hogy egy növényből, a Camellia Sinensisből hányféle tea készíthető. Pu Erh egyike a számos igazi teák képviselőinek, méltán állíthatjuk, hogy nem hoz szégyent a rokonaira.

Éppen ellenkezőleg:

  • Bestartolja az anyagcserét
  • Védi a szívet
  • Növeli az immunitást
  • Véd a baktériumok ellen
  • Sok antioxidánst tartalmaz
  • Jó energiaellátást biztosít
  • Szabályozza az emésztést
  • Segít könnyebben megbirkózni a másnapossággal
  • Védi a szájüreget

A pu erh egyedülálló. Semmilyen más teán nem végeznek ilyen eljárásokat, mint a pu erh-en. A teafa leveleit összegyűjtik, hagyják a napon megszáradni, úgy, hogy azok végig menjenek az egész fermentációs folyamaton. A fermentációs folyamat után a teát nedves környezetben érlelik, egy hónapig, vagy akár több évtizeden át. Nem is csoda, hogy az érettebb pu erheket akár néhány ezer dollárért is értékesítik. A pu erh -nek azonban sok variációja ismert, mivel különbözik a fermentációs idejük, és változó az is melyik stádiumukban préselik a leveleket hagyományos sütemény, vagy téglaformába. Mindenesetre az igazi pu erh csakis a kínai Yunnanból származik, ahol a története két ezer évre nyúlik vissza.

A pu erh íze az érlelése hosszától függ. A fiatal teák keserűek lehetnek, így nem igazán érdeklődnek irántuk az igazi teafogyasztók. Viszont a minőségi, jól érlelt teák nagyon finom, ínyenc ízűek. A teacserjék magukba szívják a környezetükből az illatokat, így a pu erhből készült főzet kortyolgatása közben érezni fogja a tea gyümölcsös, és egyben földes ízét. Ez a kellemesen édes kombináció az ital arany színével együtt kifinomult élményt nyújt.

A pu erh koffeint tartalmaz, ezért nem szabad kisgyermekeknek fogyasztaniuk, terhes, és szoptató nőknek is óvatosnak kell lenniük a fogyasztásával.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Puer Green Tou Cha (50g)”