Barion Pixel
 

Puer STD (50g)

1.400 Ft

Elfogyott

Kedvencekhez adás
Kedvencekhez adás
 • Leírás
 • További információk
 • Íze
 • Elkészítése
 • Hatása

Leírás

Származási hely: Kína
Vidék: Yunnan
Íz: Földes
Gyerekek számára: 12 éves kortól

Még egészségesebb, mint azt sejtettük. Ha érdekli, hogy nézett ki és milyen ízű volt a tea kétezer évvel ezelőtt, akkor kóstoljon Pu Erht. Természetesen nem régészeti ásatást kínálunk Önnek, hanem a leghagyományosabb módszerrel készített teát. A rejtélyes kettős fermentáció ad varázslatos képességet a Pu Erhnek. Nem hiába hívják kínai penicillinnek.

Ez a tea őse minden teának rendkívül érdekes története és termelési folyamata van. Meglepő az a tény, hogy a Pu Erh, ellentétben más teákkal, nem veszíti el minőségét az öregséggel. Éppen ellenkezőleg: minél idősebb, annál finomabb az íze. A név valószínűleg arról a városról származik, ahol a tea szedők feldolgozták. A Pchu-er kerület a délnyugat-kínai Yunnan tartományban található. Ez a viszonylag magas tengerszint feletti magasságról és a monszun eső által érintett éghajlatról ismert.

Talán ugyanolyan, vagy még fontosabb, a termesztésnél ahogyan felhasználják. Pu Erh származhat a kínai teafák különféle formáiból (Camellia sinensis). A legalacsonyabb osztályú teát olyan magvakból vagy dugványokból termesztett cserjékből állítják elő, amelyek viszonylag alacsony tengerszint feletti magasságban termesztenek.

A 3-4 levélből álló rügyeket gyűjtik össze, a régebbi levél elengedhetetlen a Pu Erhu tulajdonságaihoz. A feldolgozás általában manuális, és az úgynevezett lassú erjedésen alapul. Ha az időjárás lehetővé teszi, a leveleket szétterítik a napon, vagy jól szellőző helyiségben, ahol elhervadnak. Ha esik az eső, a gazdálkodók fűtést használnak. A következő lépés megölni a zöldet – ​​a leveleket fűtötték és száraz serpenyőben sodorták. Ez leállítja az enzim aktivitását. Ezután a leveleket enyhe napfényben összekeverik forgatják és szárítják. Az ilyen teát Mao Cha-nak hívják. Vagy eladják a piacon vagy tovább feldolgozzák. Nedvesítik, halmokba rakják és erjedni hagyják. Az Aspergillus, a Penicilium és az élesztőgomba természetes hatásának köszönhetően a tea kiváló minőségűvé érik. Az érlelési idő függ a kívánt eredménytől és a teakertől, valahol napról, máshol hónapról vagy évről. Amikor kész, a leveleket,osztályozzák, párolják és préselik. Az eredmény tégla, lepény, fészek vagy korong. A tea neve Shu Pu Erh.

A Pu Erh a piacon Pchu er, Pu-er, Pu-Erh néven található.

További információk

Mennyiség

50 g, 100 g

Íze

Pu Erh tipikus földes ízű, esetenként néha kissé édes. Minél régebbi a tea, annál finomabb ízű, minél hosszabb ideig áztatjuk, annál durvább és földesebb. Az infúzió nagyon sötét és átláthatatlan színű. Az illat friss, fanyar. Pu Erh tökéletesen alkalmas jeges tea előállítására.

Elkészítése

 1. Öntse le a Pu – Erh teát forrásban lévő forró vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
 2. Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
 3. Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.

Hatása

Meglepő, hogy egy növényből, a Camellia Sinensisből hányféle tea készíthető. Pu Erh egyike a számos igazi teák képviselőinek, méltán állíthatjuk, hogy nem hoz szégyent a rokonaira.

Éppen ellenkezőleg:

  • Bestartolja az anyagcserét
  • Védi a szívet
  • Növeli az immunitást
  • Véd a baktériumok ellen
  • Sok antioxidánst tartalmaz
  • Jó energiaellátást biztosít
  • Szabályozza az emésztést
  • Segít könnyebben megbirkózni a másnapossággal
  • Védi a szájüreget

A pu erh egyedülálló. Semmilyen más teán nem végeznek ilyen eljárásokat, mint a pu erh-en. A teafa leveleit összegyűjtik, hagyják a napon megszáradni, úgy, hogy azok végig menjenek az egész fermentációs folyamaton. A fermentációs folyamat után a teát nedves környezetben érlelik, egy hónapig, vagy akár több évtizeden át. Nem is csoda, hogy az érettebb pu erheket akár néhány ezer dollárért is értékesítik. A pu erh -nek azonban sok variációja ismert, mivel különbözik a fermentációs idejük, és változó az is melyik stádiumukban préselik a leveleket hagyományos sütemény, vagy téglaformába. Mindenesetre az igazi pu erh csakis a kínai Yunnanból származik, ahol a története két ezer évre nyúlik vissza.

A pu erh íze az érlelése hosszától függ. A fiatal teák keserűek lehetnek, így nem igazán érdeklődnek irántuk az igazi teafogyasztók. Viszont a minőségi, jól érlelt teák nagyon finom, ínyenc ízűek. A teacserjék magukba szívják a környezetükből az illatokat, így a pu erhből készült főzet kortyolgatása közben érezni fogja a tea gyümölcsös, és egyben földes ízét. Ez a kellemesen édes kombináció az ital arany színével együtt kifinomult élményt nyújt.

A pu erh koffeint tartalmaz, ezért nem szabad kisgyermekeknek fogyasztaniuk, terhes, és szoptató nőknek is óvatosnak kell lenniük a fogyasztásával.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Puer STD (50g)”