Barion Pixel
 

Mennyi koffein van a teákban?

Köztudott, hogy a teák is tartalmaznak koffeint, ezért is van megszabva, hogy bizonyos teákat hány éves kortól lehet fogyasztani. De van itt valami, amit néha megkapok, mint kérdést:

„Várjunk csak! Koffein van a teában, nem tein?”

Most mit is tartalmaz? Tegyük ezt tisztába kicsit. Egyszerű a dolog, ugyanis a koffein és a tein egy és ugyanaz a dolog. De akkor miért van külön neve? Annak idején, mikor még nem voltak tisztában az emberek, hogy egy dologról van szó, a teában található élékítő vegyületet teinnek nevezték el. Ez 1838-ban derült ki, amikor kutatók kimutatták, hogy a tein és a koffein egy és ugyanaz a kémiai anyag. A hagyományok miatt viszont megmaradt a tein elnevezés, ha teákról van szó.

De mennyi teint, vagyis koffeint tartalmaznak a teák?

Egy átlagos csésze kávé 95 mg koffeint tartalmaz, ami azonnali ‘löketet’ jelent számunkra, ami először jól hangzik, de ‘Kávé helyett Matcha‘ kiadványomban olvasható, hogy mennyire megterheli ez szervezetünket. A teák kevesebb koffeint tartalmaznak, viszont a teában található másik vegyület, a teanin nevű aminósav miatt ez a koffeinmennyiség egyenletesen szívódik fel, így hosszabb ideig látja el a szervezetet energiával. Tehát teát azért érdemesebb fogyasztani, mert az éberség és élénkség tartósabb lesz és egyenletesebb, mint a kávé esetében.

De lássuk a mennyiségeket. Ezek a számok egy adag teára vonatkoznak, ami körülbelül 200-220 g.

Zöld tea = 35-45 mg
Sárga tea = 30-33 mg
Fehér tea = 15-30 mg
Fekete tea = 40-70 mg
Puer (sötét) tea = 60-70 mg
Oolong tea = 37-55 mg

Hozzászólnál?