Barion Pixel
 

Újdonság! 2024-es Shincha teák

A zöld tea szerelmeseinek fantasztikus hírem van. A Nio-tól kaptam a friss hírt, hogy újra kapható lesz a legnépszerűbb teájuk!

Ezek a teák mind az idei Shincha szüretből származnak, ami azt jelenti, hogy ezek az első teák, amelyeket minden év tavaszán szüretelnek. Egyedi ízprofiljuk van, és két kis szigetről származnak Dél-Japánból.

Ismerjük meg ezeket az egyedülálló teákat és a termelőket, akik termesztik őket!

Yakushima
Az erdős hegyek közepén a Fujiwara család egy kis teakertet vezet, ahol a Yakushima Shinchát szeretettel, kézzel készítik. Fujiwara-san egy álmot valósított meg saját biotea-kertjével, és egyúttal fontos úttörő munkát végzett a bio-termesztés terén a régióban, és megtiszteltetés vele együtt dolgozni!

Tanegashima
A teafarm a festői Tanegashima sziget északi részén található, Kagoshima várostól mintegy 115 km-re délre. A meleg szubtrópusi éghajlat és a friss tengeri szellő, amely ásványi anyagokban gazdag és reggeli ködöt biztosít, optimális klímát biztosít a korai Shincha fajták termesztéséhez. A 223 m magasan fekvő teaföld Banyamine legmagasabb pontján található, és Tanegashima legjobb terroirjának számít.

Eiichi Matsushita 松下栄市 úr a család 4. generációjának szenvedélyes teatermesztője. A tea gőzölése és feldolgozása során ő maga áll a gőzölőgépnél – mint a legtöbb teamester. Shizuoka családja 1909-ben telepedett le Tanegashimában, Banyaminában, és a teatermesztési know-how-t hozta el erre az érintetlen természeti szigetre. Matsushita úr 12 éve a Tanegashima Arasha Factory Association elnöke. Teaföldjei Tanegashima legjobb zöld teaterroirján találhatók.

Kipróbálnád őket? Kattints ide!

Mi az a Shincha Tea?

A shinchát a szezon első szüreteléséből származó levelek felhasználásával készítik. Ezek a levelek a legfiatalabbak, legfrissebbek és arról is ismertek, hogy a legmagasabb tápanyag-koncentrációval rendelkeznek. Ez a tea az ízéről és a szezonalitásáról vált híressé, és minden évben egyre nagyobb az izgalom.

Hogyan készül a Shincha tea?

A shinchát ugyanúgy állítják elő, mint bármely más típusú teát. Először is a teát valahol április eleje és május eleje között szüretelik. A teanövény legfelső hajtásait választják ki, hogy a lehető legtöbb ízt és tápanyagot nyerjék.

Miután a leveleket kiválogatták és begyűjtötték, azonnal fel kell dolgozni őket. A tealevelek idővel természetes módon oxidálódni kezdenek, és végül fekete teává válnak. Mivel a shincha zöld tea, ezt az oxidációs folyamatot hő alkalmazásával kell megállítani. A legtöbb japán zöld teához hasonlóan ezt a hőkezelést gőzzel végzik, ami a levél fűszeres és növényi ízét megőrzi, valamint a zöld színét is megtartja.

A gőzölés után a levelek ellenőrzött szárítási folyamaton mennek keresztül. A tealevelek nedvességtartalma kezdetben 70% körül van, de a megfelelő áztatáshoz 4-7%-ra kell csökkenteni. Ha ez a szárítási folyamat túl gyorsan, azaz túl magas hőfokon történik, a levelek „megpörkölődnek”, és ez hatással lesz az ízre. Ehelyett a shincha leveleket lassan, idővel, kemencékben és futószalagokon szárítják.

Közvetlenül azelőtt, hogy a shincha tealevelek teljesen megszáradnának, tű alakúra göngyölik őket. Ez akkor történik, amikor a levelekben még van egy kis nedvesség, és még hajlékonyak. A levelek formája nem olyan szoros, mint a Gyokuroé, hanem inkább a Sencha szintjén van. A végső forma elérése után a shincha zöld tealeveleket még egyszer megszárítják és csomagolják.

Hozzászólnál?