Hisui Gyokuro

7.200 Ft24.990 Ft

Törlés
  • Leírás
  • További információk

Leírás

Származási hely: Japán
Vidék: Kyushu
Íz: Édeskés, gyengéd
Gyerekek számára: 12 éves kortól

A hegyvidéki Kyushu sziget híres Japán legaktívabb vulkánjáról, forró forrásairól és gazdag történelméről, valamint kiterjedt teaültetvényekről. Évszázadok óta tökéletes tisztaságú és finom illatokkal és ízekkel látják el a világot. Japán Gyokuro a BIO minőségben az egyik legjobb. Nádas szőnyeg árnyékában növekszik, finoman lágy és gyümölcsös édes. Ennek a teának, a beceneve Jade Dew.

Kyushu (Kyushu, azaz a “kilenc tartomány”) Japán legdélebbi szigetének számít, régebben Japán kapujának is tartották. Kyushu dombos terület, a területen található Japán legaktívabb vulkánja, a Mt Also, amely 1591 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Japán lakosságának mintegy 10 százaléka él a szigeten, a legtöbb város az északnyugati partja mentén helyezkedik el. A tea termesztéséhez, és a termeléséhez viszont elsősorban a Fukuoka, Kagoshima és a Miyazaki prefektúra tartozik. Szubtrópusi klíma, és ásványi anyagokban gazdag talaj jellemzi a területeket. Mielőtt elkezdenénk az egyedülálló tea leírását, meg kell említenünk, hogy az egész sziget híres a templomairól, melyekben kőből kifaragott Buddha szobrok ékeskednek, híres a magaslatokban megtalálható szentélyeiről, várvárosáról, porcelánjáról, a kézzel készített papírjáról, az ínyenc finomságairól, a csodálatos természetéről, amely körül öleli az egész szigetet, és a modern épületeiről. Valószínűleg nem meglepő, hogy a Tea Museum is itt található. A múzeumban nemcsak a Fukuoka prefektúrának a teatörténetét, és a tea gyártásának a módját ismerheti meg, hanem megkóstolhatja a teából készült tésztát, a rizses-teás kását, illetve saját maga frissen megpörkölheti az éppen betakarított tealeveleket. A múzeum minden nap nyitva tart, kivéve a keddi napokat.

Nem véletlen, hogy ehhez a Japan Gyokurohoz hozzácsatolták a Hisui nevet. Japánul ez a szó annyit jelent, hogy ” nefrit “, a tealevelek pontosan olyan színűek, mint ennek a féldrágakőnek a színe. Ez a kivételes tea elsősorban a teafák termesztési módjának köszönhetően büszkélkedhet ilyen egyedi tealevelekkel. A teacserjéket a levelek betakarítása előtt 20 nappal nádszőnyegekkel fedik be. A tealeveleket így kevesebb napfény éri, ennek hatására a növény több zöld színezéket – klorofillt termel. A klorofill a zöld anyagban lévő egyéb anyagokra is hatással van, amelyek jelentősen befolyásolják a tea ízét, és illatát. Japánban a teacserjék árnyékolását a 17. század óta alkalmazzák.

A tealeveleket áprilistól májusig takarítják be manuálisan, az erre szakosodott alkalmazottak. Annak érdekében, hogy ne oxidálódjanak, és ne elveszítsék a ritka frissességüket, a tealeveleket röviden megpárolják. Ezután a tealeveleket elég apró tű alakba tekercselni, és óvatosan kiszárítani.

A japánok annyira szeretik a Gyokuro-t, hogy az ízét besorolták az ötödik kategóriába, és elnevezték unaminak. A jó Gyokurot bizony keresnie kell a piacon. Vigyázni kell, mivel ezt a minőségi japán teát gyakran kevésbé jó minőségű japán teákra cserélik fel. Japán Gyokuro Hisui BIO esetében azonban biztos lehet a származásában, és a BIO márka tisztaságában.

További információk

Mennyiség

50 g, 100 g

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Hisui Gyokuro”