- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Kína
Vidék: Yunnan
Íz: Földes
Ez az egyedi tea több becenevet is kiérdemelt. Ott, ahol nő, Kínai császárok teájának nevezik, európaiak Piros aranynak vagy Kínai penicilinnek. A Pu Erht az igazi teaimádók és a világteák szakértői értékelik. Egyedülálló a színezése, az íze, valamint a csodás hatásai az egészségre.
A Pu Erh vörös tea sötét, és finom levelekkel minden szempontból egyedülálló. A kínai Yunnan tartományban 1200-2000 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik. Kína délnyugati határán, Younnan tartományban, a teának több mint ezer éves története van. Elődjének a vadon növekvő Camellia assamicat tartják, mely kivételesen nagy levelekkel rendelkezik. A felhőkkel borított Yunnan- hegységben a hőmérséklet 12 és 23 ° C közötti. A legtöbb csapadék májustól októberig, és a monszun idénye alatt esik. Ezeket a feltételek a kínai teacserjék nagyon kedvelik, így a hagyományos Pu Erh-t három szakaszban takarítják be – április közepén (“tavaszi rügyecskéket”) takarítják be, július és augusztus között (a második betakarítás történik), valamint szeptemberben és októberben (“a magvas virágokat”) takarítják be. A Pu Erh feldolgozása rejtély, a kínai nemzeti kincsek közé tartozik. Természetesen a szokatlan íze, és kiváló tulajdonságai mögött a különleges fermentációs folyamat, és érlelés ideje áll. Pu Erh az egyetlen tea, amelyre igaz, hogy minél idősebb, annál jobb.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
A Pu Erh 1. grade főzete sötétbarna színű, szinte átlátszatlan. A tea főzetének az illata jellegzetes, az íze földes, füstös tónusokkal, édeskés utóízzel. Ezt a teát igazi ínyenceknek ajánljuk, van, aki az ízébe az első korty után beleszeret, mások a tea ízéhez az utat nagyon hosszan keresik.
Elkészítése
- Öntse le a Pu – Erh teát forrásban lévő forró vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Meglepő, hogy egy növényből, a Camellia Sinensisből hányféle tea készíthető. Pu Erh egyike a számos igazi teák képviselőinek, méltán állíthatjuk, hogy nem hoz szégyent a rokonaira.
Éppen ellenkezőleg:
-
- Bestartolja az anyagcserét
- Védi a szívet
- Növeli az immunitást
- Véd a baktériumok ellen
- Sok antioxidánst tartalmaz
- Jó energiaellátást biztosít
- Szabályozza az emésztést
- Segít könnyebben megbirkózni a másnapossággal
- Védi a szájüreget
A pu erh egyedülálló. Semmilyen más teán nem végeznek ilyen eljárásokat, mint a pu erh-en. A teafa leveleit összegyűjtik, hagyják a napon megszáradni, úgy, hogy azok végig menjenek az egész fermentációs folyamaton. A fermentációs folyamat után a teát nedves környezetben érlelik, egy hónapig, vagy akár több évtizeden át. Nem is csoda, hogy az érettebb pu erheket akár néhány ezer dollárért is értékesítik. A pu erh -nek azonban sok variációja ismert, mivel különbözik a fermentációs idejük, és változó az is melyik stádiumukban préselik a leveleket hagyományos sütemény, vagy téglaformába. Mindenesetre az igazi pu erh csakis a kínai Yunnanból származik, ahol a története két ezer évre nyúlik vissza.
A pu erh íze az érlelése hosszától függ. A fiatal teák keserűek lehetnek, így nem igazán érdeklődnek irántuk az igazi teafogyasztók. Viszont a minőségi, jól érlelt teák nagyon finom, ínyenc ízűek. A teacserjék magukba szívják a környezetükből az illatokat, így a pu erhből készült főzet kortyolgatása közben érezni fogja a tea gyümölcsös, és egyben földes ízét. Ez a kellemesen édes kombináció az ital arany színével együtt kifinomult élményt nyújt.
A pu erh koffeint tartalmaz, ezért nem szabad kisgyermekeknek fogyasztaniuk, terhes, és szoptató nőknek is óvatosnak kell lenniük a fogyasztásával.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.