Kínai teákPuer teaPuer Green

1.200 Ft1.900 Ft

Törlés
  • Leírás
  • Íze
  • Elkészítése
  • Hatása

Leírás

Származási hely: Kína
Vidék: Yunnan
Íz: Gyümölcsös, földes, teljes
Gyerekek számára: 15 éves kortól

Mindenképpen próbálja ki a Pu Erh Green-t. Imádni fogja teljes, kellemesen gyümölcsös és klasszikusan földes ízét. A sötét Pu Erh-től eltérően puha és édesebb. A Yunnan teatartományból hoztuk, amely évszázadok óta kiváló minőségű teákkal látja el a világot, és ezért jogosan becézik „the homeland of tea trees“.

Mivel ez a Pu Erh zöld (Sheng Cha), a sötét Pu Erh-től (Shu Cha) ellentétben kiváló, finom és gyümölcsös íze van, elnyomott földeséggel és keserűséggel.

Yunnan tartomány, ahonnan Pu Erh Greenet hoztuk, jól ismert a tea szerelmeseinek. Ez a hagyományos teakertek területe, Kína hegyvidéki részén, annak déli részén található. A teát a helyi gazdálkodók több mint 2000 éve termesztik, a legrégebbi, még növekvő kínai teafacserjék (Camellia sinensis) 1700, 1000 és 800 év közöttiek. A három ősi teakirálynak hívják őket.

A Pu Erh állítólag legalább 1800 éve készült Yunnanban, de csak a 18. század elején jutott el a császári udvarba. Miután megkóstolták a Zhuge Liang (Kongming) vezetett hadsereg katonái akik halálosan megbetegedtek és meggyógyították őket egy titokzatos betegségtől, a “vörös tea” tudatossága elterjedt Yunnanon túl. A császár először 1725-ben találkozott vele, amikor Che Shun Ly kereskedő bemutatta neki. Állítólag lenyűgözte az íze. Amikor a tea nevét kérte, a kereskedő nem ismerte, ezért csak azt a területet mondta a császárnak, ahonnan hozta – Pu Erh. Azóta a Yunnan bokrokból származó teák, amelyek leveleit a napon megszárították, majd erjesztették, hívják Pu Erh-nek.

A Pu Erh Green előállításához szükséges tealeveleket a dolgozók kézzel szüretelik. Hagyják megszáradni, majd melegítik nagy serpenyőkben. Ezt a lépést “„kill green- nek” nevezik, mert közben az enzimatikus folyamatok leállnak, és a tea elveszíti friss zöld színét. A következő lépés a kézi hengerlés, amely után a teát közvetlen napfényben szárítják. Ez a félkész termék, amelyet Mao Cha-nak, azaz Shengnek hívnak, közvetlenül Ön előtt áll. Ez az egyik legrégebbi teafajta, ivása kiválóan befolyásolja a fogyasztók általános állapotát is. A zöld abban különbözik a sötét Pu Erh-től, hogy nem megy át további erjedésen. Állítólag a zöld Pu Erh alkalmas hosszabb tárolásra, amelynek során érik.

A jó hír az, hogy a zöld Pu Erh nagyon kevés teint tartalmaz, így gyakorlatilag egész nap ihatja. Éppen ellenkezőleg, gazdag ásványi anyagokban és E-vitaminban, elősegíti az emésztést, serkenti a vidám elmét, segíti az ereket és a szívet.

Íze

A Pu Erh Green barnásvörös infúzióval rendelkezik, aromája az őszi erdőre emlékeztet és az ízek nagyon különbözőek lehetnek. Sötét kollégájához hasonlóan Pu Erh Green is többé-kevésbé földies, keserűség és fanyarság is előfordulhat. Ebben az esetben azonban az összes említett ízjellemző finom, könnyű, harmonikus. Az első infúzió nagyon ízlésesen kiegyensúlyozott, finom, édes gyümölcsöt tartalmaz.

Elkészítése

  1. A Pu Erh Green-t öntse le 80 ° C hőmérsékletű vízzel, 1 teáskanál és 1,5-2 dl víz arányában.
  2. Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
  3. Áztatássa a tealeveleket 3-5 percig egy fedett csészében, majd szűrje le.

Hatása

Meglepő, hogy egy növényből, a Camellia Sinensisből hányféle tea készíthető. Pu Erh egyike a számos igazi teák képviselőinek, méltán állíthatjuk, hogy nem hoz szégyent a rokonaira.

Éppen ellenkezőleg:

    • Bestartolja az anyagcserét
    • Védi a szívet
    • Növeli az immunitást
    • Véd a baktériumok ellen
    • Sok antioxidánst tartalmaz
    • Jó energiaellátást biztosít
    • Szabályozza az emésztést
    • Segít könnyebben megbirkózni a másnapossággal
    • Védi a szájüreget

A pu erh egyedülálló. Semmilyen más teán nem végeznek ilyen eljárásokat, mint a pu erh-en. A teafa leveleit összegyűjtik, hagyják a napon megszáradni, úgy, hogy azok végig menjenek az egész fermentációs folyamaton. A fermentációs folyamat után a teát nedves környezetben érlelik, egy hónapig, vagy akár több évtizeden át. Nem is csoda, hogy az érettebb pu erheket akár néhány ezer dollárért is értékesítik. A pu erh -nek azonban sok variációja ismert, mivel különbözik a fermentációs idejük, és változó az is melyik stádiumukban préselik a leveleket hagyományos sütemény, vagy téglaformába. Mindenesetre az igazi pu erh csakis a kínai Yunnanból származik, ahol a története két ezer évre nyúlik vissza.

A pu erh íze az érlelése hosszától függ. A fiatal teák keserűek lehetnek, így nem igazán érdeklődnek irántuk az igazi teafogyasztók. Viszont a minőségi, jól érlelt teák nagyon finom, ínyenc ízűek. A teacserjék magukba szívják a környezetükből az illatokat, így a pu erhből készült főzet kortyolgatása közben érezni fogja a tea gyümölcsös, és egyben földes ízét. Ez a kellemesen édes kombináció az ital arany színével együtt kifinomult élményt nyújt.

A pu erh koffeint tartalmaz, ezért nem szabad kisgyermekeknek fogyasztaniuk, terhes, és szoptató nőknek is óvatosnak kell lenniük a fogyasztásával.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Puer Green”