Barion Pixel
 

10 dolog a Japán zöld tea betakarításáról

Japánban a zöld teának mélyen gyökerező kultúrája van, ami minden Japán ember életében központi szerepet játszik. Most elmesélem azt a 10 dolgot, ami különlegessé teszi a tea betakarítását Japánban, és ami miatt kicsit más lehet, mint a többi országban, főleg a tea szülőhazájától, Kínától.

1. Az első betakarítás
Az első betakarítás, amelyet Shincha betakarításnak is neveznek, májusban kezdődik, és több hétig is eltart, egészen júniusig. Ez a betakarítás köztudottan a legjobb minőségű zöld tea leveleket eredményezi, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a növényt télen pihentetik és hagyják nőni. Ez a lassú növekedés a hideg hónapokban azt eredményezi, hogy a levelek tápanyagdúsak, ami jobb ízt eredményez. A tavasszal gyűjtött levelek háromszor annyi L-teanint tartalmaznak, mint ami a későbbi betakarítás során keletkezik. Ez magyarázza az év elején gyűjtött levelek édes és enyhe ízét.

2. Keserű levelek
Mint láttuk, az első betakarítás örvend a legnagyobb tiszteletnek, a jó minőségű levelek miatt. De mi lesz az év többi részével? A Nibancha az év második betakarítása, amire júniusban és júliusban kerül sor. A nyári hőség nagyon megnehezíti a betakarítást, és megterheli a dolgozókat. A Sanbancha és a Yonbancha a harmadik, illetve a negyedik betakarítás. A levelek ekkor gyorsabban nőnek, ami gyengébb minőségű és kevésbé értékes leveleket eredményez. Ennek ellenére a gazdálkodók és a munkások egész évben rendkívül keményen dolgoznak az egészséges zöldtea-farm fenntartásán.

3. A Kanreisha takarók
Japán saját speciális technikát alkalmaz a Gyokuro és a Matcha tealevelek betakarítására. Körülbelül egy hónappal minden betakarítás előtt a növényeket hatalmas anyagokkal takarják le, hogy elzárják őket a napsugárzástól. Ezek a „Kanreisha”-nak nevezett anyagok megvédik a növényeket a közvetlen napfénytől, és köztudottan édesebb ízt eredményeznek. Japánban kétféle takaróanyagot használnak, vagy közvetlenül a növényeket takarják le, vagy sátorszerű kifeszített anyagokkal takarják el a napot. Mindkettő hatásos. A zöld teacsírák árnyékolása teanint termel, amely a tipikus japán zöld tea ízének forrása. Ezt az előállítási módot jellemzően csak Japánban alkalmazzák.

4. Minden levelet gondosan, kézzel válogatnak
Kis családi üzemek működtetik a legtöbb gazdaságot, ahol a legjobb minőségű japán zöld tea leveleket kézzel szedik a betakarítási időszakban. A teacserjék a természetben osztoznak az erdővel és más növényekkel, például zöldségekkel. A kis teafeldolgozó üzemek ezekhez a kis családi vállalkozásokhoz kapcsolódnak, amelyek célja a termés értékesítése, ami olyan kis ízbeli különbségeket eredményez, amelyeket a japán zöld tea ínyencei értékelnek.

A géppel szedett levelek nem eredményeznek ugyanolyan jó minőségű teát, mint a kézzel szedett levelek. Kézi szedéskor a csírák sokkal lágyabb ízt és finomabb illatot adnak. Az év legforgalmasabb időszakában több ezer szakképzett dolgozó gyűlik össze, hogy kiértékeljék és meghatározzák, mikor van az ideális aratási idő.

A levelek szedésére a legjobb idő az, amikor a száron három-öt hajtás van, és a levelek pontosan megfelelő méretűek. A túl korai betakarítás kisebb hozamot jelent; a túl késői betakarítás befolyásolja a kapott tea minőségét.

Már egy nap is sokat számít, és keserű leveleket eredményezhet a késlekedés, ezért nagyon fontos, hogy a teát a megfelelő időben szedjük. Gyorsan, egyszerre kell leszedni, így minden dolgozónak tapasztaltnak kell lennie a levelek gyors, de finom leszedésére.

Mennyi teát szedhet egy teaszedő?

Egy tapasztalt, képzett munkás naponta mindössze 6-8 kg levelet tud leszedni. Ez egy nagyon munkaigényes folyamat.

5. Kis mennyiségű termelés
A nagy zöldtea-kultúra ellenére Japán a világ zöld teájának mindössze csak 7%-át állítja elő. Ennek nagy részét Japánon belül fogyasztják el, és csak egy kis részét exportálják más országokba. Japán teatermelésének 95%-át belföldön fogyasztja, és csak 5%-át exportálják más országokba.

6. Hagyományos technikák
Japánban generációk óta szőtt, fából készült kosarakat használnak tealevelek gyűjtésére. Még mindig ez a legnépszerűbb módja a levelek gyűjtésének. A betakarítási időszakban a mezők tele lesznek férfiakkal és nőkkel, akik gondosan szüretelik a leveleket kosarukba.

A hagyományos teaszedő ruha elég könnyű ahhoz, hogy kényelmes legyen, ugyanakkor jól ellenáll a nap melegének. Chamusume-nak hívják, ami annyit jelent, a ‘tea lánya’.

7. Teaszüret turizmus
Az Obubu, ahogy a japán zöld teát a kiotói dialektusban nevezik, az egyik legdrágább tea Japánban, kilogrammonként körülbelül 14 000 jen. A vidéki Kiotói prefektúra gazdaságaiban több mint 800 éve termesztik, és bárki segíthet a betakarítási időszakban. Vannak olyan utazási irodák, amelyek egy napos látogatást szerveznek, ami egy reggeli túrával kezdődik a farmon, és lehetőség nyílik saját tealevelek szedésére. A személyzet megmutatja, hogyan kell ezt a legjobban csinálni, és már kezdődhet is a szüretelés a hagyományos fa kosarakba. Délután, ebéd után, a levelek feldolgozása következik, pörkölés és sodrás, majd készen állnak egy csésze finom ocha-ra, vagyis teára.

8. Az őszi előkészületek
Az ősz a gazdálkodók számára a legkritikusabb évszaknak számít. Ez az az időszak, amikor a Camelia sinensis, a teanövény a legjobban fejlődik, ezért a gazdák sietve dolgoznak a nyár végén és kora ősszel, hogy gazdagítsák a talajt és ösztönözzék az új gyökérnövekedést. A munka magában foglalja a talaj pH-értékének megfelelő szintre állítását, mechanikus eszközökkel történő mély levegőztetését és műtrágyázását, hogy elősegítsék a teacserjék erős, egészséges növekedését.

A zöld teafákat az őszi hónapokban, októberben és novemberben metszik. Az ebben a szakaszban végzett metszés biztosítja, hogy a régi levelek hajtásai ne keveredjenek bele, és ne rontsák el a következő évi tavaszi betakarítást. A megfelelő időben történő metszés elhanyagolása szintén káros a növényre, és egészségtelen fákat eredményez.

9. Különleges gondoskodás télen
Télen szalmát, száraz leveleket és a bambuszhéjat fektetnek a fák tövébe, hogy melegen tartsák őket a hideg és havas hónapokban. Ez műtrágyaként is működik, és segít a talajnak az egészséges mennyiségű nedvesség megőrzésében. A fák, különösen a fiatalok, hajlamosak a betegségekre és az elhalásra a hideg hónapokban, ezért a gazdáknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a fákat melegen tartsák, hogy egészségesek maradjanak a tavasz beköszöntéig.

10. Japán szüret kontra Kínai szüret
Japán az év különböző szakaszaiban szed le bizonyos leveleket, míg Kína általában az összes levelet egyszerre szedi össze. Kína a rügyeket és a szárakat is betakarítja, ellentétben a finom japán hagyományokkal, amelyek szerint minden tökéletes levelet külön-külön kell leszedni. A betakarítás után a japán tealeveleket megpárolják, hogy erősebb, gazdagabb ízt kapjanak.

A tealevél betakarításának folyamata összetett rutin, amely az év nagy részét kiteszi. Az első betakarítástól az utolsóig a japán gazdák fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a lehető legjobb minőségű teát állítsák elő.

Ha te is megkóstolnád a valódi minőségi Japán teákat, IDE KATTINTVA tudsz válogatni köztük.

Hozzászólnál?