Barion Pixel
 

Teát evés előtt, vagy után?

Üdítően hathat, akár hidegen, akár forrón isszuk a teát, különösen uzsonnaidőben. De vajon étkezés előtt, közben vagy után a legjobb teát inni?

Lássuk mit mondanak erről a szakemberek.

Nagyon jól tud esni, ha teát iszunk, különösen japán vagy kínai ételek fogyasztása után. Úgy érezzük, hogy a gyomrunk megkönnyebbül, és az emésztőrendszerünk könnyebben szívja fel a tápanyagokat. A zöld tea katechineket tartalmaz, antioxidánsokat, amelyek javítják a sejtkárosodást, erősítik az immunrendszert, és felelősek több egészségügyi előnyért is, amelyek csökkentik az emésztési problémákat azáltal, hogy növelik az enzimek számát, hogy hatékonyabban bontják le az ételt. Ráadásul úgy érezzük, hogy az összes bevitt zsír és olaj már eleve elolvad a szervezetünkben.

Akkor a legjobb, ha étkezés után iszunk zöld teát? Figyelj, fontos!

Jó érzés lehet étkezés után teát inni, de a zöld tea és más teafajták gátolják az ételek tápanyagainak felszívódását a szervezetünkben. Most talán elgondolkozol azon, hogy a tea hogyan gátolja a felszívódást, ha a teában lévő katechinek olyan egészségügyi előnyökkel és tápanyagokkal rendelkeznek, amelyek segítik az emésztőrendszerünket. A válasz az, hogy a tea egészségügyi előnyeit és az élelmiszerekből származó tápanyagokat akkor kapjuk meg, ha fél, vagy 1 órával az étkezés után isszuk a teát.

Ha a zöld tea egészségügyi előnyeinek legjobb hatását szeretnéd elérni, akkor a legjobb, ha 2 órával az étkezés után iszod. Késő este viszont már ne igyál, mert ha így teszel, nehezen fogsz tudni elaludni.

Ivás éhgyomorra? Reggeli előtt soha!

Étkezés előtt 2 órával ihatod, kivéve reggeli előtt, mivel a katechin és az alacsony koffeintartalom májkárosodást okozhat. Ráadásul mivel a zöld tea tanninokat tartalmaz (a növényekben található antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező tanninok, azok amelyek a zöld teában a kesernyés ízt okozzák), ezek növelhetik a gyomorsavakat, ami fekélyt és savas refluxot okozhat!!

Miért gátolja a tea a tápanyagok felszívódását?

Forró tea fogyasztása étkezés után nem feltétlen rossz, azonban lassítja a tápanyagok, különösen a vas felszívódását. A tanninok azért vannak, hogy megvédjék a Camellia sinensis-t (a tea növényt) a kártevőktől. Antioxidánsokat is tartalmaznak, hogy leküzdjék a gyulladásokat, és megvédjenek minket a cukorbetegségtől és a szívbetegségektől. A tanninok hátránya, hogy ha a zöld teát étkezés közben fogyasztjuk, a tanninok kötődnek a vashoz, kalciumhoz, cinkhez és más tápanyagokhoz. Ezért röviden összefoglalva a zöld tea blokkolja a vitaminok és a vas felszívódását.

A zöld tea előnyei az emésztésre

Most már tudjuk, mikor kell helyesen fogyasztani a zöld teát az egészség érdekében. Lássuk, hogy a zöld tea hatására hogyan érezzük magunkat jobban evés után.

A zöld tea koffeintartalma és a testmozgás segít a zsírégetésben és abban, hogy a szokásosnál hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat. Emellett csökkenti a vércukorszintet is. A zöld teában található prebiotikumok és probiotikumok egyaránt elpusztítják a káros bélbaktériumokat, ugyanakkor lehetővé teszik az egészséges bélbaktériumok fejlődését.

A zöld tea biztonságosan fogyasztható, és semmi rossz nem történik akkor sem, ha étkezés közben isszuk, bár más tevékenységekhez és dolgokhoz hasonlóan a zöld teát sem szabad mértéktelenül fogyasztani. Emellett ne felejtsen el vizet inni a hidratálás érdekében.

Hozzászólnál?