Barion Pixel
 

A puer teáról

A hat fő teafajta közül – amelyek közül öt a fekete, a zöld, a fehér, a sárga és az oolong – a puer valószínűleg az, amelyikről a leggyakrabban megfeledkeznek.

Mielőtt belevetnénk magunkat a puer ‘teamedence’ mélyére, beszéljünk arról, hogyan kell kiejteni és írni ezt a különleges teát. „PÚER”-ként ejtik ki, de akár „pu-erh”, „pu-er”, „puer”, „pu’er” vagy „Pu-Erh”-ként írják, mind egy és ugyanaz. Bár többféle írásmódja is van, nem lehet összetéveszteni ezt az egyedülálló, érlelt teát más teákkal. A puer teák hosszas pihenési időszaka sajátos, rendkívül földes ízvilágot kölcsönöz nekik. Más teáknak nincs dohány- vagy pézsmaíze… vagy akár föld íze.

A puer egyedülálló íze

A puer szokatlan tulajdonságait a fermentációnak köszönheti, egy olyan folyamatnak, amelyet gyakorlatilag egyetlen más tea sem bír ki. A puer fermentáció tudományát Kínán kívül nem nagyon értik, de feltételezhetjük, hogy a levegőben lévő gombák és baktériumok valószínűleg úgy dolgoznak a leveleken, ahogyan az élesztők a borszőlőre, vagy a kovászok a kenyértésztán. Ezek a mikrobák a levelekben lévő keményítőt és más vegyületeket egyszerű cukrokból a csodálatosan elnevezett „monoterpenoidokká” alakítják át, amelyek viszont az évek során oxidálódnak és lebomlanak a még csodálatosan elnevezett „szeszkviterpenoidokká”. A szeszkviterpenoid vegyületek földes és kámforos ízükről ismertek.

Sok teafogyasztó számára ezek a pézsmaízek teszik a puer-t egy megszokott ízűvé. Nem meglepő, hogy a teák a legnépszerűbbek közé tartoznak a szokatlan ételeiről ismert két városban – Guangzhou-ban (korábban Kanton) és Hongkongban. Azok, akik imádják ezt az ízt, gyakran szokatlanul, szinte spirituálisan ragaszkodnak a teához.

Honnan származik a Puer?

A tea a nevét a kínai Yunnan tartomány Pu-erh megyéjéről kapta, ahonnan a stílus valószínűleg származik. A Tang-dinasztia idején (618-907) a régió lett a Tea Ló útjainak kiindulópontja, amely a tea, a lovak és más áruk kereskedelmi útvonala volt Kína és a tibeti mongolok között. Az egyik történet azt állítja, hogy a teák véletlenül erjedtek meg, miközben a lovakhoz szíjazták őket a tibeti fennsíkon át vezető hosszú út során. A puer teák ma is népszerűek Tibetben.

A Puer fogyasztásának előnyei

A puer-t egész Kínában fogyókúrás teaként becsülik. Bár ezt nem bizonyítják meggyőző tanulmányok, a teáról gyakran állítják, hogy csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A kínai Yunnan Tea Branch, a puer egyik tekintélyes termelője azzal is büszkélkedhet, hogy a tea „gyorsítja a mámorból való felépülést”. Ennek eldöntését rátok bízzuk!

Nagyrészt egészségügyi előnyei miatt a tea rendkívül népszerűvé vált egész Ázsiában. A puernek nagymértékben megugrott az értéke, olyannyira, hogy a befektetők már spekulálnak vele. Sajnos a spekuláció a hamisítókat is vonzotta. Akár 50 éves puer-t is lehet találni, de minél idősebbek, annál valószínűbb, hogy hamisítványok. Nagyon fontos, hogy olyan jó hírű forrásokból vásároljunk, amelyek a puer-t a jobb yunnani gyárakból, például a Yunnan Tea Branchból szerzik be.

Hogyan készül a Puer

A legjobb puer-t a Yunnanban őshonos nagylevelű teanövényekből készítik. A leveleket kétféleképpen dolgozzák fel: a zöld vagy nyers (sheng) és egy újabb stílus, a fekete vagy főzött (shou).

A zöld puer a tea leghagyományosabb formája. A leveleket szüret után egy forró felületen, addig szárítják, amíg petyhüdté nem válnak, majd forrón gőzölik és pogácsákká préselik. A süteményeket papírba csomagolják, és két évtől 50 évig érlelik. Lehetséges fiatal zöld puer-t vásárolni és otthon érlelni: a teakorongokat hűvös, száraz, penésztől és nedvességtől védett, naptól védett helyen kell tárolni, és a korongoknak valamivel több mint egy évtizedig kell kitartaniuk.

A fekete puer az utóbbi évtizedek újítása. A tea iránti növekvő kereslet kielégítésére a kutatók megtalálták a módját annak, hogy egyfajta puer utánzatot készítsenek, amely nem igényel érlelést. A puer iránti kereslet növekedésével a híres Menghai teagyár teakészítői felfedezték, hogyan lehet felgyorsítani az érlelési folyamatot. Ahelyett, hogy a rögzített zöld teákat érlelnék, a teakészítők 40-90 százalékos oxidációra oxidálják őket. Ezután a teát wo dui, azaz „nedves pályán” teszik át. Az oxidált leveleket halmokba halmozzák, ahol a baktériumok és gombák gyorsított ütemben bomlasztják őket, akárcsak egy komposztkupacban. Néhány hónap elteltével a leveleket égetik, hogy az oxidáció és a bomlás leálljon, és a levelek pogácsává tömörüljenek. A fekete puer-nek sok varázsa van, de hiányzik belőle a valódi, érett zöld puer árnyaltsága és mélysége.

Mindkét típus elbűvölően változatos formájú. A zöld puer-eknél a formák befolyásolják az érlelés sebességét és minőségét; a fekete teáknál a formák csak díszítésként szolgálnak. A formák a bing cha-tól, a lapos kerek korongtól kezdve a fang cha-n, a szögletes téglán át a tuan cha-ig, a dinnyéig, sőt a jin cha-ig, a gombáig terjednek. Van alsoping cha, ami azt jelenti, hogy „vas tea” – egy olyan tömör sütemény, amely olyan szilárd, mint a vas, és valójában nehéz letörni. De a ping cha még árnyaltabb tulajdonságokkal is büszkélkedhet, mivel sokkal lassabban érlelődik és oxidálódik.

Egy csésze Puer főzése

Korong formájuk miatt, néhány laza levelű fekete puer kivételével, ezt a teát nem lehet teáskanállal a kannába kanalazni. A tea lefőzéséhez kezdje azzal, hogy letör egy kis darabot a korongból. A sütemények elég merevek lehetnek; ha nem tud a kezével letörni egy darabot, használjon egy tompa kést vagy levélbontót egy négyzet alakú darab letöréséhez. Erre a célra vásárolhat speciális puer kést, de egy hagyományos asztali kés is megfelel. Mivel a tea és a víz aránya a puer esetében is ugyanaz, mint minden más teánál, egy csészéhez körülbelül egy kerek teáskanálnyi (vagy 2-2,5 g) darabot törjön le.

A többi tealevéllel ellentétben a puer leveleket le kell öblíteni, hogy kinyerhetőek legyenek az ízek. Helyezze a darabot a főzőedényébe, öntsön rá forró vizet, és hagyja állni 30-45 másodpercig, mielőtt lecsöpögtetné. Várjon néhány másodpercet, hogy a lecsöpögtetett tea felébredjen.

Készíthet egyetlen csészével, de akár tucatnyi alkalommal is leforrázhatja a leveleket. Mint az oolongoknál, minden egyes körnél lenyűgöző megfigyelni, hogyan jelennek meg bizonyos ízek, miközben mások eltűnnek. Hagyományosan minden főzetet puer kóstolócsészékbe öntünk. Bár mindegyik csak néhány gyűszűnyi italt tartalmaz, 12 ilyen után elég ébernek fogja érezni magát! A puer-rajongók ezt a zsibongó érzést „puer-mámornak” nevezik.

A puer főzésének sokféle módja létezik. Akár egy bögre, akár egy kör kis csészékre, az első adagot forró vízben főzzük egy-három percig. A további főzéseknél kezdje a teát mindössze 10 másodpercig áztatni, majd növelje az időt néhány másodperccel, akár egy tucat körig. (A puer-rajongók néha a lélegzetvételek számával mérik az időt, de a lélegzetvételek annyira változhatnak, hogy a másodpercek megbízhatóbbak.)

Készen áll a Puer kipróbálására?

Büszkék vagyunk arra, hogy csak a legkiválóbb puer teákat kínáljuk a kivételes és igazi puer élmény érdekében. Bár a puer extrém, földes ízei nem mindenkinek tetszenek, mások számára, ha egyszer elkapja őket a fermentációs láz, nincs visszaút!

HA SZERETNÉL PUER TEÁINK KÖZÖTT VÁLOGATNI, KATTINTS IDE!

Hozzászólnál?