Barion Pixel
 

Tej a teába

Ha a hot dog és az almás pite amerikai ikonok, akkor a tejes tea brit védjegy. Akár tejjel iszod a teát, akár nem, e két ital házasságának hosszú hagyománya van, és vannak eltérő vélemények is.

Egy kis történelem

Ki gondolta volna, hogy a tej a teában ilyen pártos téma lehet? A vita a gyakorlat eredetével kezdődik. Vajon az 1300-as években a mongoloknál kezdődött vaj és túró hozzáadásával? (Igen, vaj, túró és tea, ó, te jó ég!) Vajon az 1600-as évek végén vált népszerűvé, hogy ellensúlyozza az importált kínai teák keserűségét, amelyek íze a hosszú tengeri utakon elkeseredett? Vagy a franciák miatt? Vannak írásos bizonyítékok, hogy egy Madame de la Sabliere 1680-ban híres párizsi szalonjában tejes teát szolgált fel, amely aztán – a Kardashianok 1680-as évekbeli változatában – minden ok nélkül hatalmas népszerűségnek örvendett.

Akárhogy is kezdődött, a tej a teában mára tagadhatatlanul brit hagyomány lett. És bár a britek túlnyomó többsége tejjel issza a teát, egy nagyon fontos szempontot illetően két véleményen vannak.

Miffy vagy Tiffy?

A miffy az a személy, aki hisz abban, hogy először a tejet kell beleönteni a csészébe, és csak utána a teát. Úgy tartják, hogy ez a szokás akkor kezdődött, amikor a törékeny porceláncsészékből való teázás még mindennapos volt. A forró tea néha megrepesztette a porcelánt, de ha először a hideg tejet öntötték a csészébe, az segítette a tea temperálását, így megmentve számtalan ártatlan porceláncsészét.

A tiffy olyan ember, aki hisz abban, hogy előbb a teát, majd a tejet kell beleönteni. A tiffy azzal érvel, hogy nem lehet tudni a megfelelő tej-tea arányt anélkül, hogy a tejet ne utoljára adnánk hozzá; ha a tejet adjuk hozzá először, az akár túl sok tejet jelenthet. Ha már egyszer beletette a tejet, könnyen előfordulhat, hogy a végén teával issza a tejet, nem pedig teát tejjel.

Vannak más elméletek is. Egyesek szerint először teázni a felsőbb osztályok szokása, mivel az ő csészéik finomabb porcelánból készültek, amely nem repedezett vagy foltosodott el olyan könnyen, mint az olcsóbb csészék. Emellett az alacsonyabb minőségű teák általában keserűbb ízűek, ezért azok, akik nem engedhették meg maguknak a jobb minőségű teát, tejet vagy tejszínt adtak hozzá, hogy ellensúlyozzák a keserűséget (a tej kötőanyagokat tartalmaz, amelyek felhígíthatják a fanyarabb ízeket).

Nem mondjuk, hogy harag van a miffy-k és a tiffy-k között, de határozottan erős különbségek vannak a vélemények között. Én személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy a repülőn felszolgált teához poén eg kis tejet adni, mert az bizony filteres, de a hagyományos kínai, vagy japán szálas teákhoz bűn bármilyen adalékot – legyen az tej, cukor, méz, vagy akármi – hozzáadni, mert elvész a tea valódi íze.

Tejes teák

Ha még nem ittál tejes teát, akkor ez furcsán vagy akár rosszul is hangozhat. Mit keresne a tej a teában ugye? De sokak számára világszerte a tea nem tea tej nélkül. Számos kultúrának megvan a maga sajátja a tejes teára. Íme néhány:

Klasszikus britek: egy kvintesszenciális fekete tea, mint például az Earl Grey vagy az English Breakfast tea tejjel, jót fog tenni a napodnak. A teát a tea előtt vagy után adhatod hozzá; nem ítélkezünk.

Bubble Tea: Ha még nem kóstoltad a buborékteát, na az egy élmény. Ez a tajvani eredetű, egyedülálló tea (más néven boba tea és gyöngytea) fekete teából, tejből és tápióka gyöngyökből készül. A buborékteát jéggel tálalják, és számos változata létezik.

Masala Chai: Ha Indiában jársz, kóstold meg a Masala Chai-t! Ez a jellegzetes indiai tea egyszerű: csak adj tejet egy fűszeres fekete teához, mint például a Harney’s Chai. Ízlés szerint további fűszereket adhatsz hozzá.

Thai tea: Egy másik tejes fűszeres tea a thai tea. Kóstold meg az Assam vagy Ceylon teát, és adjon hozzá nád- vagy barna cukrot, valamint sűrített tejet. Töltsd fel kókusz- vagy sima tejjel, és tálald ezt a krémes finomságot melegen vagy hidegen.

Hokkaido tejes tea: Míg mi általában a japán zöld teákra gondolunk, amikor tej hozzáadásáról van szó, Japánban a Hokkaido vagy királyi tejteához fordulnak. Adj tejet és barna cukrot vagy karamellszirupot egy japán fekete teához, akárcsak a japán whisky-hez.

Hongkongi tejes tea: Egy újabb fekete tea és tej keveréke, amiben ez a tea különbözik, az a főzési módja: egy nagy ‘teazoknit’ használsz a tea leszűréséhez. Próbáld ki Puer teánkat ebben az igazán egyedi főzési kalandban.

Tibeti vajas tea: Igen, ez egy igazi dolog. Ha van egy kis jaktejed, ez a tökéletes alkalom. Ha nem, akkor sem kell aggódni; csak egy kis fekete teára, sóra, vajra és egy kis tejre van szükséged. A tibetiek egy kavarógépet használnak, hogy mindent összeállítsanak, de használhatsz turmixgépet is. Tálald forrón.

Kedvet kaptál, hogy megkóstold tejjel a teádat? Akkor válogass a mi fekete vagy puer teáink közül és kísérletezz nyugodtan. 🙂

Hozzászólnál?