Barion Pixel
 

9 furcsa tény a teáról

Nagy tearajongó vagy? Azt hiszed, mindent tudsz a teáról? Nem azt mondjuk, hogy nem, de abban az esetben, ha szeretnéd lenyűgözni a barátaidat, és emelni a teakedvelői státuszodat, íme néhány tény a teáról, ami meglephet talán téged is!

A gyógyteák valójában nem is teák (ssss, ne mondd el nekik!)

Oké, kezdjük egy egyszerűvel, amit valószínűleg már tudsz. Minden “igazi” tea a Camellia sinensis növényből származik. A gyógyteák (más néven “tisanes”) azonban nem a hagyományos tea anyafajtából származnak. A gyógyteák gyógynövények, fűszerek, virágok és szárított gyümölcsök keverékei. Már az ókori Kínában is forró vízbe dobálták a gyógynövényeket és itták. Bár a legtöbb gyógyteára számíthatsz, hogy természetesen koffeinmentes, van néhány kivételes eset.

A tea a fákon nő

Ha hagyják nőni és nem nyírják, a teabokrok valójában fák, amelyek közel 100 láb magasra is megnőhetnek, és több száz évig is élhetnek. A bokrokat azért nyírják, hogy könnyebb legyen a fenntartásuk és a szüretelésük, így könnyebb mintha a tealeveleket a fákról szednénk! Az, hogy milyen magasra nőnek és milyen hosszú ideig élnek, fajtánként változik, és a helytől is függ.

A matcha valójában tencha

Talán hallottál már a sencháról, és valószínűleg a matcháról is, de a tencháról valószínűleg még nem. A tencha egy olyan zöld tea, amelyet ritkán isznak eredeti levél formájában, hanem ehelyett matcha port őrölnek belőle. A “matcha” a japán “ma” szóból származik, ami “dörzsöltet” vagy “őröltet” jelent, és a “cha” szóból, ami “teát” jelent.

A teát a legjobban úgy lehet inni, ha szürcsölgeted

Ha valóban teljes mértékben meg akarod tapasztalni a tea összes ízét és aromáját, akkor a lehető legdurvább módon kell meginnod; a szürcsölés és a lötyögés is hozzátartozik. Ez nem a félénk egyéneknek vagy azoknak való, akik félnek attól, hogy nyilvánosan megbámulják őket. A teakóstolás helyes módját azonban érdemes megtanulni – csak talán a saját otthonodban próbáld ki.

A tea háborúkat indított

Hallottad már a “nem minden kínai teáért” kifejezést, ami azt jelenti, hogy nincs akkora összeg, ami elég nagy lenne ahhoz, hogy meggyőzzön valamiről. Ez a kifejezés azért született, mert a tea egykor a világ egyik legértékesebb árucikke volt. Amikor végre elkezdték exportálni Kínából, és máshol is termesztették, a világ megőrült érte. Hosszú ideig a tea olyan nagyra értékelt és keresett volt, hogy nagymértékben felelős volt a háborúk kirobbantásáért, beleértve a függetlenségi háborút és az ópiumháborút is. Nem hiszem, hogy a kávé ugyanezt elmondhatja magáról.

A teának házi szellemei is vannak

Ha valaha is részt vettél egy hagyományos kínai teaszertartáson, akkor ismerheted a tea szellemeket. A tea szellemek, vagy kisállatok kis agyagfigurák, amelyeket sok teázó tart szerencsét hozónak. Általában Yixing agyagból készülnek, és a Yixing teáskannákhoz hasonlóan mázatlanok. A kínai teakedvelők úgy “nevelik” a teakedvencet, hogy a szertartás során a tálcára helyezik, és teát öntenek rá. Idővel ez megváltoztatja a teaállat színét, ami azt jelenti, hogy nagyon szeretik! Bár a teaállatok, vagy szellemek lehetnek állatövi állatok vagy kínai mitikus lények, a legnépszerűbb a “pisilő fiú”, akinek az a feladata, hogy jelezze, ha a víz elég forró a teakészítéshez. Miután a pisilő fiút hideg vízbe áztatták, forró vizet öntenek rá. Ha az megfelelő hőmérsékletű, a kis szobor azt teszi, amit a neve jelez.

Ha tejet raksz a teádba, akkor vagy miffy vagy tiffy vagy

Sok teázó élvezi, ha egy kis tejet tesz a teájába. De tudtad, hogy gyakran heves vita folyik arról, hogy a tejet a tea felöntése előtt vagy utána tegyük-e bele? Még nevek is vannak arra, hogy melyik módon adjuk hozzá a tejet. A “miffy” az, aki először önti a tejet, a “tiffy” pedig az, aki először a teát önti a csészébe. Mindkét oldalról érdekes érvek szólnak arról, hogy miért jobb az egyik módszer, mint a másik.

A puccos délutáni tea puccosabb

A délutáni tea az a flancosabb fajta, amire akkor gondolsz, ha fodros ruhás és kalapos hölgyeket, kesztyűket, mini szendvicseket és apró édességeket képzelsz el. A délutáni teát a jelzett módon – késő délután – szolgálták fel, a résztvevők általában egy nappaliban vagy kerthelyiségben ültek székeken, a teát és az ételeket pedig alacsonyabb asztalokról szolgálták fel.

Kétféle fermentált tea létezik

Talán ismered a kombuchát, egy rendkívül népszerű erjesztett teafélét, amelyet számos egészségügyi előnye miatt reklámoznak. Manapság szinte mindenhol lehet palackozott kombuchát kapni, de akit érdekel, otthon is elkészítheti a sajátját. Ez időigényes, de valószínűleg pénzt takarít meg, és kísérletezhet az ízekkel.

A puer egy különálló tea. Ez az ősi tea a hat teaosztály egyike, és egyedülálló módon készül: a rögzített és elszáradt leveleket korongokba tömörítik, papírba csomagolják, és két és 50 év között hagyják érlelődni. Ahelyett, hogy a tealeveleket vagy a tasakot forró vízbe dobnánk egy csésze puer elkészítéséhez, inkább letörünk egy darabot a korongból, és áztatjuk. Az íze intenzív és egészen más, egyike azoknak az ízeknek, amelyeket szeretni vagy utálni lehet. Azok számára, akik szeretik – és milliók vannak, különösen Kínában és Tibetben -, ez egy alapélelmiszer.

Hozzászólnál?