Barion Pixel
 

Cukor a teában? – A japán tea és a cukor kapcsolata

Sokan gondolják úgy, hogy a tea és a cukor elválaszthatatlan párost alkot. Azonban a japán teakultúrában ez nem mindig van így. A japánok hagyományosan nem használnak cukrot a teájukban, de ez nem jelenti azt, hogy a cukor teljesen hiányzik a japán teakultúrából.

A japánok a teát általában tisztán, cukor nélkül isszák, hogy kiélvezhessék a tea természetes ízét és aromáját.

A japán teák, mint például a zöld tea, a matcha, vagy a sencha, gazdagok ízben és aromában, és nem igényelnek további édesítést.

Azonban a cukor mégis szerepet játszik a japán teakultúrában, csak nem úgy, ahogy azt mi, nyugatiak gondolnánk. A japánok gyakran édes süteményeket, úgynevezett wagashit fogyasztanak a teájuk mellé. A wagashi édességek, melyeket hagyományosan rizslisztből, cukorból és babpüréből készítenek, tökéletesen kiegészítik a tea ízét, és ellensúlyozzák annak keserűségét.

A cukor tehát nem hiányzik a japán teakultúrából, csak más formában jelenik meg. A japánok a tea és az édesség kombinációjával képesek egyensúlyt teremteni az ízek között, és maximálisan kiélvezni a tea fogyasztásának élményét.

Tehát legközelebb, amikor japán teát iszol, próbáld meg cukor nélkül, és kóstold meg mellé egy finom wagashi édességet. Lehet, hogy meglepődsz, mennyire más ízélményt nyújt a tea, amikor nem a cukor, hanem az édesség kíséri.

Végezetül 5 ok, hogy miért idd cukor nélkül a teát, azon kívül, hogy a cukor nélküli tea nem csak egészségesebb választás, hanem számos előnye is van. Ha elkerülöd a cukrot a teádban, élvezheted az alábbi 5 fő előnyt.

#1 A tea természetes egészséges finomság
Ha már eljutottál idáig, valószínűleg tudod, hogy a tea egészséges ital. Sajnos a zöld tea pozitív hatásait gyakran semlegesíti a sok cukor hozzáadása.
A zöld tea gyakorlatilag kalóriamentes, de ha cukrot adsz hozzá, gyakorlatilag üdítőitallá változtatod. Ez valamilyen módon ellentmond a tea lényegének.

#2 Kerüld el a cukor okozta levertséget
Ha valaha túl sok cukrot fogyasztottál, biztosan tapasztaltad a cukor okozta levertséget. Ez talán elfogadható volt gyerekkorodban, de most, hogy feladataid vannak felnőttként, nem engedheted meg magadnak, hogy hirtelen leessen az energiaszinted!
Amikor cukrot adsz a teához, nagyban növeled a levertség esélyét. A legjobb módja annak, hogy elkerüld ezt, az, hogy csökkented a hozzáadott cukor mennyiségét az étrendedben.
Míg az édességek nyilvánvaló bűnösök, a cukros italok kicsit ravaszabbak és jelentős mennyiségű finomított cukrot tartalmazhatnak.

#3 Pénzt takaríthatsz meg többszörös felöntéssel
Amikor magas minőségű teát főzöl, többször is felhasználhatod a leveleket.
5 gramm levelet használhatsz fel 4-5 különálló csésze zöld tea elkészítéséhez, mindegyik más ízzel. Ha képes vagy élvezni minden teafőzést, valóban megtakaríthatsz némi pénzt.
Minden csésze tea csak néhány fillérbe kerül, ha jól készíted el, és a különbség a magas és alacsony minőség között ég és föld!

#4 Egyszerűsítsd a főzési folyamatot
A tea lényegében egyszerű, csak leveleket adsz a vízhez. Ebben az egyszerűségben rejlik a komplexitás, és ez a tea egyik legjobb része! A tea egyszerűsége elveszik, amikor más összetevők hozzáadásáról kezdesz gondolkodni az infúzióhoz.
Tedd magadnak a szívességet, és térj vissza az alapokhoz. Lehet, hogy rájössz, hogy van valami meditatív az egyszerű levél hozzáadásában a vízhez, majd a kiöntésében a csészébe.

#5 Ízeld meg a teádat
Végül eljutunk a legfontosabb részhez, azaz a tea ízéhez. A tea íze minden, és ha nem tudod teljesen, tisztán megtapasztalni, akkor valójában nem is éled át.
Amikor cukrot adsz a teához, olyan mintha ködös szemüvegen keresztül néznéd. Az a finom édesség, amelyet annyira nehéz kifejleszteni, elveszik, és még a kellemes keserűség, amit sok teaivó élvez, teljesen felismerhetetlenné válik.
Van valami az ital teljesen úgy való megtapasztalásában, ahogy a termelő szánta, ami mélyebb kapcsolatot teremt a fogyasztó és a teaültetvény között.

Hozzászólnál?