Barion Pixel
 

Miért Keserű a Zöld Tea?

A zöld tea keserű íze sokak számára ismerős lehet, de vajon miért is olyan keserű? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a zöld tea keserűségét a benne található katechinek okozzák. Ezek az antioxidánsok rendkívül fontosak az egészségünk szempontjából, de ha túl sok van belőlük a teánkban, akkor keserűvé válhat az íze.

A zöld tea katechinjeinek mennyisége több tényezőtől is függ. Az egyik legfontosabb tényező a tea minősége. A magasabb minőségű teák általában kevesebb katechint tartalmaznak, így kevésbé keserűek. Ezzel szemben az alacsonyabb minőségű teákban több a katechin, ami keserűbb ízt eredményez.

A zöld tea keserűségét befolyásolja a főzési hőmérséklet és idő is. A magas hőmérsékleten ésosszabb ideig főzött tea több katechint old ki, így keserűbb lesz. A legjobb eredmény érdekében a zöld teát ajánlott alacsonyabb hőmérsékleten (70-80°C) és rövidebb ideig (1-2 perc) főzni.

A zöld tea keserűségét a víz minősége is befolyásolja. A kemény vízben több ásványi anyag található, ami növeli a katechinek oldódását, így a tea keserűbb lesz. A lágy víz kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, így kevésbé oldja ki a katechineket, ami kevésbé keserű teát eredményez.

Összefoglalva, a zöld tea keserűsége a benne található katechinektől függ, amelyek mennyisége a tea minőségétől, a főzési hőmérséklettől és időtől, valamint a víz minőségétől függ. Ha tehát a zöld tea keserűsége zavar, próbáljunk meg magasabb minőségű teát vásárolni, alacsonyabb hőmérsékleten és rövidebb ideig főzni, valamint lágy vizet használni a főzéshez.

Hozzászólnál?