- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Japán
Vidék: Kagoshima
Íz: Édeskés, umami
Gyerekek számára: 12 éves kortól
A japán zöld teák helyesen szerepelnek az elsők között, és ez az Asenchiri sencha törhetetlen bizonyítéka ennek. Kiváló tea, amelynek íze tökéletes harmóniát tükröz a természettel és a termesztéssel, a további feldolgozás során pedig a teamesterek valódi művészetével. Olyan élmény, amelyet minden tea kedvelő értékelni fogja az umami és a frissesség egyedi ízét, amelyet ez a sencha mindenképpen hoz.
A Sencha egyértelműen az egyik legnépszerűbb zöld teafajta nemcsak hazájában. Fordításban neve sült teát jelent. Ez a név azonban kissé félrevezető. Ez egy tisztelgés a Kínából származó ősi teák előtt, amelyekért a levelek oxidációját a mai napig megállítják serpenyőben pörkölve. Japánban azonban a gőzölést ugyanarra a célra használják, így a levelek csodálatos árnyalatot, igazán gazdag ízt és aromát megtartanak.
Ez az Asagiri sencha a Kagoshima prefektúrából származik, amelynek szimbóluma az aktív Sakurajima vulkán. Ennek köszönhetően a helyi talaj hihetetlenül gazdag ásványi anyagokban, ami a meleg éghajlattal együtt ideális feltételeket teremt a kiválasztott teafák ökológiai termesztéséhez. A hozzáadott kémia hiánya, a természetes növekedés és a környező gyönyörű természetből minden szükséges megismerése ismert az Asagiri sencha-nál, és határozottan erről tanúskodik.
A mélyzöld és enyhén hullámos levelekkel rendelkező Sencha Asagiri egy magasabb minőségi osztály képviselőjének számít. A betakarítás május folyamán rendszeresen történik, kizárólag napsütéses napokon. Természetesen van kézi gyűjtés, így csak a legjobb minőségű leveleek választhatók ki, amelyeket aztán pihenni hagynak. Ennek eredményeként a sencha érlelődik, elveszíti a nem kívánt füves árnyalatokat, és csak egy gyönyörű aroma és friss íz marad az umami dominanciájával.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
A kifejezetten aranyvisszaverődésű zöldes infúzió intenzív ízű, amelyben érdekes, finom umami tónusokkal megkoronázott selymes édesség kellemes fanyarsággal játszik.
Elkészítése
- Első infúzió – Öntse le a Japan Sencha-t 90 °C hőmérsékletű vízzel 3 g / 115 ml víz arányban. Hagyja 1 percig az infúzióban (fedett csésze), majd szűrje le.
- Második infúzió – a víz hőmérséklete 95 °C, áztatási idő 1 perc.
- Harmadik infúzió – a víz hőmérséklete 95 °C, áztatási idő 2 perc.
Hatása
Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.
Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:
- Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
- Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
- Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
- Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
- Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
- Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
- Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
- A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
- Segít az arthritisben szenvedőknek
Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.
Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.
A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.
Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.
A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.