- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Kína
Vidék: Yunnan
Íz: Édes, kissé fanyar
Gyerekek számára: 6 éves kortól
Mint az örök hó és a jég a Yunnan-hegység csúcsán, a Kínából származó finom zöld tea hullámos rügyeinek ezüsttel ragyogó tippjeit is díszítik. A korai betakarítást az íz virágzó spontaneitása jellemzi, és ha azt akarja, hogy a reggeli csésze energiával és az ízlelőbimbók ösztönzésével merüljön fel, akkor ez a tea tökéletes az Ön számára.
A felhőkbe eltűnő magas hegycsúcsok lélegzetelállító látványa, a festői alföld és a három nagy folyó állandóan változó szintje. Ez a Yunnan, a legjobb kínai teák otthona. A helyi éghajlat nagyon barátságos a teacserjék számára. Az évszakok közötti csekély hőmérséklet-ingadozások lehetővé teszik a levelek számára, hogy növekedésük alatt minden fontos anyagot békésen felszívjanak.
A Yunnan Pure Bud Silver Strands azonban különbözik az itt termesztett többi teától. A betakarítására a tavasz kezdete előtt kerül sor, még mielőtt az ültetvényeket eső nedvesíti. Ha megfelelő feltételek vannak, akkor évente egyszer lehet szüretelni szeptember és október fordulóján, amikor a monszun hullám feladja uralmát a tájon. Érdekes, hogy csak a rügyeket választják ki, azaz szomszédos levelek nélkül. Ezért nagyon fontos, hogy a gyűjtés kézzel és nagyon óvatosan történjen, hogy elkerüljük a gallyak esetleges károsodását.
A zöld rügyek finoman hamvas ezüstös hegyekkel rendelkeznek, amelyek megtartják árnyalatát még az oxidáció leállása után is, majd ezt követően szárítják. Bár ez nem japán tea, de a megfelelő előkészítéssel,megtalálhatja az úgynevezett ötödik ízre emlékeztető aromát – a híres umamit. A Yunnan Green Bud tulajdonságai nem feltétlenül nyűgözi le a kezdő zöld tea rajongót, de minden egyes csészével egyre inkább élvezheti a szimbiózist és a hangréteg kialakulását.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
A halványsárga színű és világos zöld szikrájú infúziója meglepi édes, hosszantartó ízével és gazdag frissesség-adaggal, enyhén füves elemekkel.
Elkészítése
- A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2-3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.
Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:
- Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
- Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
- Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
- Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
- Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
- Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
- Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
- A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
- Segít az arthritisben szenvedőknek
Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.
Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.
A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.
Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.
A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.