Japán szálas teákGyokuroJapan Gyokuro

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

  • Leírás
  • Íze
  • Elkészítése
  • Hatása

Leírás

Származási hely: Japán
Vidék: Kyoto
Íz: Édes, gyengéd
Gyerekek számára: 12 éves kortól

Ez elnyeri a tetszését! Kínálatunkban megtalálja azt a teát amelyet baráti összejövetel során szolgálnak fel a japán vendégeknek. Nagyon különleges körülmények között termesztik, ezért van valami, ami a többiből hiányzik – az umami ötödik íze. A Japán Gyokuro tea finom, lágy, enyhe édes sósságát fogja észrevenni. Jobban leírni nem tudjuk. Kóstolja meg Ön is, az Uji-dombokról származó hagyományos zöld tea biztosan nem fog csalódást okozni.

Gjokuro, Gyokuro vagy Nephrite Dew – mindegyik elnevezés arra a zöld teára utal, amelyet egyedülálló módon termesztenek az Uji területén, a város déli szélén, amelyet a japán kultúra központjának tekintik. Természetesen Kiotóról van szó. A régiót a buja zöld dombok, a magas páratartalom, a termékeny talaj, és a hideg éjszakák váltakozása a meleg nappalokkal jellemzik. Ezért a helyi teakertekben található teacserjék tökéletesen érzik magukat, és a leveleik a legmagasabb minőségűek közé tartoznak Japánban. A felkelő Nap országának ezen a részéről származó teáknak sokkal mámorítóbb az íze, és az illata, és állítólag a tealevelek színe is élénkebb, mint bármely más helyről származó tealevelek színe.

Mitől ilyen érdekes a Gyokuro? Ez a tea a kínai teacserjék (Camellia sinensis) speciális termesztési folyamatának az eredménye. Ellentétben a legtöbb teakerttel, amelyekben a teacserjék közvetlen napfényben, vagy fák árnyékában növekednek, a Gyokuro teához felhasznált teacserjéket a betakarításuk előtt 20 nappal szalmából készült szőnyegekkel takarják be. Kanreishának hívják a szőnyegeket, ezeknek köszönhető, hogy több klorofill keletkezik a levelekben, amelyek befolyásolják a tealevelek aminosav, tein, és cukrok tartalmát. Ezért a Gyokuro oly édes, és rendkívül finom, minimális fanyarsággal.

A tealevelek betakarításának is pontos szabályai vannak – az első tavaszi nap után 88 nappal kezdik betakarítani a tealeveleket. Ez körülbelül április, és május fordulójára eső dátum. A tealeveleket csakis kézzel takarítják be, így az illatuk teljesebb, és lágyabb. A már jártas betakarító naponta 6-8 kg teát is leadhat feldolgozásra. A tealevelek begyűjtése után a gőzölésük következik. A tealevelek körülbelül 15 másodpercnyi, forró gőzzel való megpárolása okozza a levelek oxidációjának a leállítását. A levelek így megőrzik a gyönyörű zöld színüket, és az egészségbarát anyagait. Ezután a leveleket kis, tű alakba tekercselik, és szárítják. Végül kézzel átválogatják, és rendezik a színük, a méretük, és a formájuk szerint. Csak a legjobb minőségű tealevelek kerülnek a piacra a Japán Gyokuro név alatt.

Íze

Nem kell aggódnia, már az első találkozásuk pozitív lesz. A magas minőségű, Japán Gyokuroval való találkozás csakis jó érzéseket hagy maga után. A tea főzete világossárga színű,tiszta friss,  aromájú. Az íze rendkívüli – nagyon finom, édes, bársonyos, a virágok nyomaival. Már az első főzetéből érezni fogja, hogy ez a tea egy nagyon magas minőségű, ízletes tea.

Elkészítése

  • Tegyen 1 teáskanál Gyokuro-t 1,5-2 dl vízhez. Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
  • A Gyokuro-t 70-80 ° C vízzel öntse le. A magasabb hőmérsékletű vízzel történő leöntése a tea rosszabb ízét és illatát eredményezheti.
  • Áztatási idő 2 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
  • A Gyokuro 3-szor leönthető.

Hatása

Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.

Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:

  • Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
  • Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
  • Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
  • Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
  • Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
  • Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
  • Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
  • A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
  • Segít az arthritisben szenvedőknek

Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.

Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.

A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.

Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.

A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “Japan Gyokuro”