- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Kína
Vidék: Yunnan
Íz: Földes
Gyerekek számára: 12 éves kortól
Még egészségesebb, mint azt sejtettük. Ha érdekli, hogy nézett ki és milyen ízű volt a tea kétezer évvel ezelőtt, akkor kóstoljon Pu Erht. Természetesen nem régészeti ásatást kínálunk Önnek, hanem a leghagyományosabb módszerrel készített teát. A rejtélyes kettős fermentáció ad varázslatos képességet a Pu Erhnek. Nem hiába hívják kínai penicillinnek.
Ez a tea őse minden teának rendkívül érdekes története és termelési folyamata van. Meglepő az a tény, hogy a Pu Erh, ellentétben más teákkal, nem veszíti el minőségét az öregséggel. Éppen ellenkezőleg: minél idősebb, annál finomabb az íze. A név valószínűleg arról a városról származik, ahol a tea szedők feldolgozták. A Pchu-er kerület a délnyugat-kínai Yunnan tartományban található. Ez a viszonylag magas tengerszint feletti magasságról és a monszun eső által érintett éghajlatról ismert.
Talán ugyanolyan, vagy még fontosabb, a termesztésnél ahogyan felhasználják. Pu Erh származhat a kínai teafák különféle formáiból (Camellia sinensis). A legalacsonyabb osztályú teát olyan magvakból vagy dugványokból termesztett cserjékből állítják elő, amelyek viszonylag alacsony tengerszint feletti magasságban termesztenek.
A 3-4 levélből álló rügyeket gyűjtik össze, a régebbi levél elengedhetetlen a Pu Erhu tulajdonságaihoz. A feldolgozás általában manuális, és az úgynevezett lassú erjedésen alapul. Ha az időjárás lehetővé teszi, a leveleket szétterítik a napon, vagy jól szellőző helyiségben, ahol elhervadnak. Ha esik az eső, a gazdálkodók fűtést használnak. A következő lépés megölni a zöldet – a leveleket fűtötték és száraz serpenyőben sodorták. Ez leállítja az enzim aktivitását. Ezután a leveleket enyhe napfényben összekeverik forgatják és szárítják. Az ilyen teát Mao Cha-nak hívják. Vagy eladják a piacon vagy tovább feldolgozzák. Nedvesítik, halmokba rakják és erjedni hagyják. Az Aspergillus, a Penicilium és az élesztőgomba természetes hatásának köszönhetően a tea kiváló minőségűvé érik. Az érlelési idő függ a kívánt eredménytől és a teakertől, valahol napról, máshol hónapról vagy évről. Amikor kész, a leveleket,osztályozzák, párolják és préselik. Az eredmény tégla, lepény, fészek vagy korong. A tea neve Shu Pu Erh.
A Pu Erh a piacon Pchu er, Pu-er, Pu-Erh néven található.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
Pu Erh tipikus földes ízű, esetenként néha kissé édes. Minél régebbi a tea, annál finomabb ízű, minél hosszabb ideig áztatjuk, annál durvább és földesebb. Az infúzió nagyon sötét és átláthatatlan színű. Az illat friss, fanyar. Pu Erh tökéletesen alkalmas jeges tea előállítására.
Elkészítése
- Öntse le a Pu – Erh teát forrásban lévő forró vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Meglepő, hogy egy növényből, a Camellia Sinensisből hányféle tea készíthető. Pu Erh egyike a számos igazi teák képviselőinek, méltán állíthatjuk, hogy nem hoz szégyent a rokonaira.
Éppen ellenkezőleg:
-
- Bestartolja az anyagcserét
- Védi a szívet
- Növeli az immunitást
- Véd a baktériumok ellen
- Sok antioxidánst tartalmaz
- Jó energiaellátást biztosít
- Szabályozza az emésztést
- Segít könnyebben megbirkózni a másnapossággal
- Védi a szájüreget
A pu erh egyedülálló. Semmilyen más teán nem végeznek ilyen eljárásokat, mint a pu erh-en. A teafa leveleit összegyűjtik, hagyják a napon megszáradni, úgy, hogy azok végig menjenek az egész fermentációs folyamaton. A fermentációs folyamat után a teát nedves környezetben érlelik, egy hónapig, vagy akár több évtizeden át. Nem is csoda, hogy az érettebb pu erheket akár néhány ezer dollárért is értékesítik. A pu erh -nek azonban sok variációja ismert, mivel különbözik a fermentációs idejük, és változó az is melyik stádiumukban préselik a leveleket hagyományos sütemény, vagy téglaformába. Mindenesetre az igazi pu erh csakis a kínai Yunnanból származik, ahol a története két ezer évre nyúlik vissza.
A pu erh íze az érlelése hosszától függ. A fiatal teák keserűek lehetnek, így nem igazán érdeklődnek irántuk az igazi teafogyasztók. Viszont a minőségi, jól érlelt teák nagyon finom, ínyenc ízűek. A teacserjék magukba szívják a környezetükből az illatokat, így a pu erhből készült főzet kortyolgatása közben érezni fogja a tea gyümölcsös, és egyben földes ízét. Ez a kellemesen édes kombináció az ital arany színével együtt kifinomult élményt nyújt.
A pu erh koffeint tartalmaz, ezért nem szabad kisgyermekeknek fogyasztaniuk, terhes, és szoptató nőknek is óvatosnak kell lenniük a fogyasztásával.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.