- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Kína
Vidék: Zhejiang
Íz: Erős, füstös
Gyerekek számára: 12 éves kortól
Erős íz könnyed füstös érintéssel várja a kíváncsi kóstolókat. Az egészen új Gunpowder a kínálatunkban valószínűleg be sem melegszik. Ugyanis, akik reggel nehezen ébrednek, nagyon megkedvelték. És őszintén – mi is a hétalvók közé tartozunk. Ne habozzon, dobja a kosarába a Temple of Heavent. A mennyei örömök temploma nem okoz csalódást!
A kínai Zhejiang tartománynak a zöld tea olyan, mit a burgundiaknak a vörösbor. A Gunpowder (Zhu cha) egyike a hagyományos teáknak, amelyek termesztésére és előállítására maximális odafigyelést, és törődést fordítanak. A kínai teacserjékről (Camellia sinensis) a gazdálkodók egész generációja gondoskodik, a gondoskodásuk művészete nemzedékről nemzedékre öröklődik. A tealevelek betakarítását mindig a nők és a lányok végzik.
A finom ujjaik gondozzák a tealeveleket, a betakarításuk során pedig gyengéden letépkedik azokat, és nagy kosarakba gyűjtik. A terményt viszonylag gyorsan kell elszállítani a feldolgozó üzemekbe. A feldolgozó üzemekben a betakarított tealeveleket először egyenletesen szétterítik, és a napon hagyják elhervadni, miután a hervadás bekövetkezik, a leveleket nagy serpenyőkön megpörkölik. Ez megakadályozza az enzimek oxidációját és megőrzi a tea zöld színét és a természetes aromáját. Ezután a leveleket apró gyöngy alakba tekercselik. Ez a folyamat is a leggyakrabban kézzel történik. Valószínű, hogy a kinézetüknek köszönhetően kapta a tea a Gunpowder nevet – azaz a puskapor nevet. A tealevek leöntésük után gyorsan szétnyílnak. Megjelenésének köszönhetően a Gunpowder a kezdő teafogyasztókat is elbűvöli. A Temple of Heaven esetében a tealevelek sötétzöld színűek. A frissességüket a fényességük mutatja – az öreg tea halvány, szürke színű.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
A tea sötét sárga infúziója, és füstös aromája arra utal, hogy a Temple of Heaven zöld tea nem csak egy egyszerű teácska. Az íze nagyon egyedi, mintha kellemes füstös aroma lebegné körül. A leveleket egyenletesen apró gyöngyökbe tekercselik, így a tea már első látásra is kívánatos. A Gunpowder tea alkalmas jeges tea elkészítéséhez is.
Elkészítése
- A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2-3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.
Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:
- Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
- Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
- Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
- Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
- Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
- Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
- Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
- A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
- Segít az arthritisben szenvedőknek
Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.
Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.
A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.
Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.
A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.