Barion Pixel
 

Zöld teával a bőrödért

A hölgyek mindig is keresték a megoldást, hogy megőrizzék bőrük szépségét és fiatalságát. A bőrápolási készítményeket gyártó cégek mostanában új trendet hoztak divatba és elkezdtek a természetes anyagokhoz nyúlni. Természetesen ahány ember, annyi szokás. Vannak, akik a hagyományos módszereket részesítik előnyben, például végleges szőrtelenítéssel tennék simává bőrüket, vannak, akik kozmetikumokat vásárolnak halomszám, van aki a nyugati, van aki a keleti trendeket követi.

Az ázsiai bőrápolási alapanyagok közül egyre népszerűbb a zöld tea, számtalan egészségügyi előnye miatt. A zöld tea belülről kifelé frissíti testünket, antioxidánsainak és más, a bőrre jótékony hatással rendelkező összetevői miatt. Ezt a népszerű alapanyagot viszont nem krémként kenik a hölgyek a bőrükre, hanem megisszák. Ezt az egészséges italt a Camellia Sinensis növény leveleiből nyerik, amit hétköznapi néven úgy ismerünk: tea.
Bizony a hagyományos zöld teáról van szó, aminek hódító útja Kínából indult.

Sokan azért választják a zöld teát, mint bőrszépítő italt, mert sok kozmetikai termékkel ellentétben ez 100% természetes, nincs tele kemikáliákkal. Lássuk miért is olyan hatásos a zöld tea, mint bőrápoló ‘kozmetikum’.

Küzdesz a pattanások ellen?

A zöld tea tartalmaz egy EGCG nevű polifenol vegyületet, ami kísérletekkel bizonyítottan hatást gyakorol a pattanásokra és a bőr faggyútermelésére. Ez az anyag segít a zsíros bőr és egyébként más bőrfertőzések kezelésében is.

A pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr által kiválasztott faggyú, illetve olajok, a bőrt ért szennyeződésekkel együtt eltömíti a pólusokat. Ezen anyagok termelésének szabályozásával a zöld tea csökkenti a pattanások kialakulását. Ezen kívül a tea tanninokat is tartalmaz, ami egy természetes bőr összehúzó vegyület, ami a pórusok zsugorításával akadályozza meg azok eltömődését.

A legtöbb pattanásra kifejlesztett kozmetikum csak a tüneteket enyhíti, megszabadít a szennyeződéstől, de a probléma gyökerét nem orvosolja. A kiváltó okokat célszerű zöld teával kezelni, ami csökkenti a bőr olajtermelését, így mindenféle kémiai anyagokat tartalmazó kozmetikum nélkül válhat kevésbé zsírossá bőrünk.

A bőröregedés ellen

Az EGCG anyag antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek megvédik a bőrt a nap öregítő hatásától. A Kentucky Egyetem Orvostudományi Főiskolájának tanulmányában az UV-sugárzás a bőr öregedésének látható jeleinek több mint 80% -át teszi ki, beleértve a ráncosodást, a fejbőrt, a száraz megjelenést és a károsodott pigmentációt.

Az UV-sugarak által okozott károk csökkentése érdekében néhány csésze zöld tea bevétele csökkenti a napsugárzás okozta gyulladást és bőrpírt. A zöld tea benzoesavat is tartalmaz, amely kezeli az ekcéma vagy az égési sérülések okozta bőrirritációt. A zöld tea fogyasztása kiküszöböli az időskori foltokat a napkárosodásoktól és általa a bőrrák kockázata is csökken.

Az EGCG bőrjavító hatásai közé tartozik az is, hogy javítva a bőr nedvesség visszatartási képességét, így növelve a bőr hidratáltságát, és csökkentve a ráncképződést. A zöld tea folyamatos használata több hét után észrevehető eredményekhez vezet a bőr rugalmasságának javításával.

Bőröregedésgátló termékként a zöld tea katechint tartalmaz, amely újraaktiválja a száraz bőrsejteket. Szájon át vagy helyileg alkalmazva hatással lesz a legkülső bőrrétegre, ideértve az öregedési foltok és a szabad gyökök károsodásával járó ráncok kialakulását is.

A sötét karikák ellen

A zöld tea mérsékelt mennyiségű koffeint is tartalmaz, ami egy érösszehúzó anyag is egyben, amely a tanninokkal együttműködve az erekre gyakorolnak jótékony hatást. Ennek eredményeként csökkenek az arc és a szem körüli duzzanatok és a sötét karikák. Ezen kívül a bőrnek fényesebb megjelenést kölcsönöz, amely fiatalosnak és ragyogónak tűnik.

Azok számára, akik bőrgyulladásban szenvednek, szintén ajánlott a zöld tea fogyasztása, az antioxidánsok miatt, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében. A zöld tea ugyanis gyulladáscsökkentő képességgel is rendelkezik, amely kiküszöböli a bőrbetegségek kockázatát. Éppen ezért manapság számos bőrtermék tartalmaz zöld tea kivonatot, hogy maximalizálja annak bőrjavító eredményeit. Polifenolokat is tartalmaz az UVB fény által kiváltott bőrproblémák, például a melanoma és a nem melanoma bőrrák megelőzése érdekében.

Remélem ez a kis bejegyzés meghozta a kedvet a zöld teához, és rávilágítottam arra, hogy miért éri meg folyamatosan inni. Ha esetleg habozol a kémiai anyagokat tartalmazó kozmetikumokat kipróbálni, inkább próbáld ki a zöld tea természetes erejét, amitől nem csak a bőröd lesz egészségesebb és szebb, de a tested is köszönetet fog mondani a törődésért.

Hozzászólnál?