Barion Pixel
 

Zöld tea fürdéshez?

Láttál már olyan fürdősót, vagy hasonló terméket, ami zöld tea kivonatot tartalmazott? Pedig a friss kutatások szerint a zöld tea nem csak italként egészséges, hanem a bőr számára mint terápiás fürdőszer is jó lehet.

Bár széles körben fogyasztják italként, vannak olyan vizsgálatok, amelyek japán zöldtea-kivonatot alkalmazó fürdőterápiát alkalmaznak, amely katechineket állít elő, amelyek nemcsak a belső test szerveinek kedveznek, többek között rákellenes hatással és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, de antibakteriális és antioxidánsnak is tekinthető, amelyet bizonyos bőrbetegségek, például dermatitis kezelésére is fel lehetne használni.

Japánban a kiütések népi gyógymódja magában foglalja a zöld tea levelek felvitelét közvetlenül az érintett területre. A tealevelek természetes antioxidánsok a test számára és a koffeinnel együtt segítenek fiatalítani a bőrt.

A japán zöld teát úgynevezett árnyékolási technikával termesztik, így a tealevelek szüretelés után több klorofillt tartalmaznak, mint a hagyományosan termelt többi zöld tea. Az eljárásnak köszönhetően még nagyobb méregtelenítő hatással rendelkezik a Japán zöld tea eredményez. Ezen kívül a benne található ritka aminosav, az L-Theanine, elősegíti a relaxációs állapotot.

Egy korábbi bejegyzésben már szó volt a zöld tea bőrre gyakorolt jótékony hatásairól, de ezen kívül érdemes megemlíteni, hogy a zöld tea antioxidánsai antibakteriális vegyületeket is tartalmaznak, amelyek természetes szagtalanítóvá teszik, mivel elnyomja a rossz szagot is, amely a testen növekvő baktériumok okoznak. Ezért is van, hogy például bevett szokás, hogy a zöld tea leveleket összekeverik egy arclemosóval, így kezelve az egész arcot.

A test számára is hasznosak lehetnek a zöld tea levelei, ugyanis azt testradírként is használhatjuk. Az erőteljesebb súrolás érdekében belekeverhetjük az általános testradírokba, így hatékonyabban távolítva el az elhalt bőrt, ami így újjáéleszti a testet, hogy friss és sima maradjon bőrünk.

Mellékesen jegyezném itt meg, hogy a zöld tea levelek leégés ellen is használhatóak, csak be kell áztatniuk néhány kihűlt használt tealevelet, és fel kell kenni az égett területre.

Hogyan kell használni a zöld teát fürdősóként?

Mivel a zöld teában való fürdés méregtelenítő előnyei vannak, itt van a lépésről-lépésre elkészítendő útmutató, amely tartalmaz egy méregtelenítő fürdőt japán zöld teában a fájdalmak csillapítására, az idegrendszer ellazítására és a testben található méreganyagok felszabadítására.

Először kezdje azzal, hogy feltölti a kádat forró vízzel az Ön által preferált hőmérsékleten és mennyiségben. Hozzáadhat néhány fürdősót vagy aromás illóolajat, például levendulát vagy borsmentát, és kinyomhat néhány citrusfélét, amelyek természetes olajokat is tartalmaznak, például narancsot, hogy hidratálják a bőrt.

Adjon hozzá egy csésze szódabikarbónát és a zöld tea leveleket. Győződjön meg arról, hogy a víz elég meleg a tealevelek teljes kiáztatása érdekében.

Miután minden elkészült, egyszerűen merüljön a kádba, és lazítson körülbelül 20 percig. Fontos, hogy a méregtelenítés elvégzése előtt sok folyadékot igyon, mivel a méregtelenítő fürdő kiszáradást okozhat, mivel eltávolítja az összes méreganyagot a szervezetéből.

Egy külön kis tipp. Ha megtetszett ez a fajta relaxáló fürdő, készítsen előre elkészített zöld tea fürdősót, hogy kényelmesebb és gyorsabb legyen a használata. Erre is van recept.
Egyszerűen keverje össze az összes kívánt illóolajat, a facsart gyümölcsleveket, a fürdősót és a zöld tea leveleket egy tégelybe, majd alapos összekeverés után tegye hűtőbe. Ezután amikor csak szükségesnek érzi könnyedén tudja majd használni. Ez a keverék egyébként csodálatos ajándék is lehet. 🙂

Egyébként a klinikailag használt fürdőterápiák esetében az ajánlott módszere: 700 ml zöld tea oldatot 150 liter szűrt csapvízzel kell keverni. Hetente legalább háromszor alkalmazzák, 30 percig, 37 °C hőmérsékleten.

Sokan szívesen adnának gyermekeiknek is zöld teát, a jótékony hatások miatt, de félnek a koffeintartalom miatt. Ezt megértem és igazuk is van, a gyerekeknek a koffein nem előnyös. De ezekről az előnyökről nem kell lemondani, hiszen a gyermekeket zöld teás fürdővel lehet kényeztetni. 🙂

Hozzászólnál?