Barion Pixel
 

5 Matcha tárolási szabály

A Matcha, egy ősi japán zöld tea fajta, számtalan egészségügyi előnnyel. Kávéhoz hasonló koffeintartalma miatt széles körben elterjedté tette, sokan fel is váltották kávézási szokásaikat a Matcha miatt. Mielőtt nekilátnál és több kiló Matcha port felvásárolnál, érdemes tudnod, hogy hogyan érdemes tárolnod.

Az egyik alapszabály a Matchával kapcsolatban, hogy tilos a matcha port a konyhapulton szabadon hagyni, ahol olyan elemeknek van kitéve, mint a hő és a levegő. A matcha így napokon belül elveszíti ízét, frissességét és antioxidáns tartalmát.

De hogyan célszerű tárolni? Megmutatom, elég csak az alábbi 5 szabályt betartani.

1. szabály – Oxigén

A katechinek egyfajta antioxidánsok, amelyek megtalálhatók a matcha teában. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy sokan elkezdték inni a matchát, hiszen ez az anyag felelős sok egészségügyi előnyéről. Hogy ezek az előnyök megmaradjanak, fontos a gondos tárolás.

A Matcha első számú ellensége az oxigén. Az oxidáció pusztítja a tea tápanyagait, például a katechineket és a vitaminokat. Ezért a matchát légmentesen lezárt edényben kell tárolni.

A piacon számos légmentesen zárható doboz található, amelyek közül sok kifejezetten a tea tárolására készült. Ügyeljen arra, hogy a teáját ne egy egyszerű lezárható zacskóban vagy műanyag konyhai edényben tárolja, mert a matcha még mindig ki lesz téve a tartály belsejében lévő levegőnek, és így oxidálódik.

Szüksége van egy dobozra és eszközre, amely kiszorítja a levegőt, hogy a teát vákuumban legyen. Az egyik stratégia az, hogy a matchát egy lezárható táskába tesszük, az összes levegőt kinyomjuk, majd ezt a zacskót egy légmentesen lezárt tartályban tároljuk. LÉteznek egyébként kifejezetten matcha tárolására készült ilyen dobozok.

2. szabály – Pára

A hő és a páratartalom a matcha tea frissességét veszélyeztetni. Ha forró és párás helyen él, akkor kísértésbe eshet, hogy a matchát a hűtőben tárolja. Sokak szerint ez jó megoldás, de számolni kell bizonyos dolgokkal. Ezt érdemes tudni, mielőtt a hűtőt választaná megoldásnak.

Először is, a tea (különösen a matcha tea) gyorsan felszívja az erős szagokat, beleértve azt a maradék csirkeszárnyat is, amely a hűtőszekrényben ül, alátétfóliával letakarva. Megfelelő óvintézkedések nélkül az értékes matcha a végén csirkeszárny mellékízt fog árasztani magából.

Ennek elkerülése érdekében ismét azt javaslom, hogy a matchát többrétegű, légmentesen lezárt dobozban tárolja. Jó módszer a lezárható zacskó egy légmentesen lezárt edény belsejében.

3. szabály – Nedvesség

Ha mégis a hűtős megoldás mellett dönt, fontos, hogy óvjuk a matchát a nedvesség lecsapódásától.

Amikor kiveszi a teát a hűtőből, a tea hideg, ami a ház melegebb levegőjével érintkezik. Ez páralecsapódást eredményez, ami a teát frissességét veszélyeztető nedvesedéshez vezet.

Megoldás az, ha kiveszi a tea tároló edényt, a fedelet zárva tartja, és néhány órán át hagyja felmelegedni a pulton. Miután a teát legalább fél napig hagyták felmelegedni, kinyithatja a tartályt, és máris készülhet a finom matcha.

Röviden szólva, a matcha hűtőben (nem a fagyasztóban!) történő tárolása jó megoldás lehet, de csak akkor, ha megfelelően gondoskodik a teáról.

4. szabály – Fény

A klorofill olyan vegyi anyag, amely zöld színt kölcsönöz a növényeknek. Mivel a matchát az úgynevezett árnyékolási technikával termesztik, a növény érése sokkal hosszabb ideig tart, így a tealevelek magasabb klorofillszintet termelnek – ez teszi a matchát különbségessé a többi zöld teától.

Hátránya, hogy mivel a fény segíti a matcha növényeket a klorofill termelésében, a matcha feldolgozása után a klorofill is elpusztul. Ezért a teaszakértők azt javasolják, hogy a matchát sötét helyen vagy sötét (nem átlátszó) edényben tárolják. A matcha fénynek való kitétele fémes ízt kölcsönözhet a teának.

Ezért javaslom, hogy a matchát ne tárolja tiszta vagy áttetsző dobozban. Ha mégis így tesz, mert valamilyen furcsa oknál kifolyólag csak áttetsző dobozokhoz fér hozzá, tegye azt egy sötét szekrénybe, amelyet nem nyitogat gyakran.

5. szabály – Idő

Vannak, akik azt mondják, hogy az „érlelt matcha” még ízesebb, mint a friss matcha, és kaphatunk is bizonyos helyeken ilyen idő matchákat. Kísértésbe eshet, hogy megpróbálja öregíteni a saját matcháját, hogy lássa, mi történik. Ezt inkább nem javasolnám!

A teaszakértők képesek létrehozni ezeket az öregített matcha teákat megfelelő hő-, fény- és páratartalmú környezetben. A matcha törékeny ital, és egy ilyen érzékeny tea öregítése rendkívüli felügyeletet és gondosságot igényel.

Gondolhatja, ha mégis több évig tárolom a matchát a szekrényben, a megfelelő környezetben, az majd hatásos lesz. Nos nem! Ha a matchát több évig hagyja a szekrényben, tönkreteszi annak frissességét, sőt ‘megbetegedhet’. A legjobb gondozás mellett is a matcha eltarthatósági ideje körülbelül 1 év, és a legtöbben azt javasolják, hogy a felbontástól számított 60 napon belül fogyasszák el.

Nos, röviden ennyit a matcha tárolásáról. Ha betartja ezt az 5 alapszabályt, akkor garantáltan nem lesz gond a matcha teájával és élvezheti annak minden előnyét hosszú időn keresztül!

Hozzászólnál?