A matcha teák egzotikus megjelenésük és élettani hatásuk miatt is különlegesek. A zöld aranynak is nevezett zöld por matcha teákkal kapcsolatban rengeteg érdekesség létezik. Itt most felsorolok pontosan 12 darabot. 🙂
- A Matcha készítésének folyamata körülbelül húsz nappal az aratás előtt kezdődik, amikor a tealeveleket árnyékolják. Ez koncentrálja a növény klorofill- és tápanyag-tartalmát és ez adja jellegzetes sötétzöld színét is.
- Bármennyire hihetetlen is, a matcha tea több koffeint tartalmaz, mint a kávé. Egy teáskanálnyi matcha 70 mg koffeint, míg egy eszpresszó csak 64 mg koffeint tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy egy csésze a matcha teából nagyobb energiát ad, mint egy átlagos csésze kávé.
- A matcha tea 10-15%-kal több életfenntartó aminosavat és egyéb tápanyagot tartalmaz, mint amelyre a testednek szüksége van. Egy csésze normál zöld tea 3 mg aminosavat, míg egy csésze matcha tea 44,7 mg-ot tartalmaz.
- A matcha egyedülálló koffeinjét teofillinnek hívják. A teofillin bizonyítottan fenntarthatóbb energiát szabadít fel, segít elkerülni az úgynevezett koffein összeomlást, vagyis azt az energiaszint-zuhanást, amit 2 órával egy csésze kávé elfogyasztása után szoktunk érezni. Mivel a matcha tea esetében az árnyékolásos termesztést használják, ezért magasabb teofillin-tartalommal rendelkezik, mint bármely más típusú zöld tea.
- A matcha elkészítésének két fő módja van, mindegyik más alkalmakkor használják. Az Usucha a tea egy könnyed, más néven lágy változata, a Koicha pedig a sűrű verzió. A Koichát nagyon lassan keverjük, mert nem akarjuk, hogy sok buborék keletkezzen, mint egy Usuchában.
- Egy csésze matcha ugyanannyi tápanyagot és antioxidánsokat tartalmaz, mint tíz csésze hagyományos zöld tea.
- Az italt általában bambusz ecsettel keverik, amelyet kifejezetten a keverék habosítására terveztek.
- A Koicha általában drágább fajtájú tealevelekből készül. A legdrágább fajta harminc évnél idősebb tealevelekből készül.
- A matcha tulajdonképpen a Tencha tealevelek porrá őrölt változata, amik egy különleges folyamaton mennek még át, hogy igazi matcha teává váljon. Nem tévesszük össze a zöld tea porral, ami egy sokkal gyengébb minőségű tea, hiszen ez nem esett át a kiterjedt folyamaton, amin a matcha átesik.
- A matcha minőségét legkönnyebben a szína alapján határozhatjuk meg. Ami sárgás vagy durva nem valószínű, hogy jó ízű lesz. A magasabb minőségű tea általában édesebb ízű.
- A legtöbb gazda árnyékolás után a matcha leveleket teljesen kézzel szedi.
- A matcha csodálatosan kiegészíthet más ételeket is. Léteznek recepteket matcha turmixokhoz, süteményekhez, fagylaltokhoz, levesekhez, pogácsákhoz és egyéb finomságokhoz. A matcha élvezetének nincsenek korlátai.
Ha további érdekességekre vagy kíváncsi, nyugodtan töltsd le ingyenes Matcha Kódex anyagomat, ott sok más hasznos infót is olvashatsz a matcháról.