Az már talán köztudott, hogy a zöld tea porral, vagyis a matchával nem csak italokat, de süteményeket is lehet készíteni. Adja magát a dolog, hiszen a porrá őrölt tealevelek, mint alapanyag könnyen használható. Azt már viszont kevesen tudják, hogy a szálas teát is fel lehet használni desszertekhez.
A japán zöld tea számos egészségügyi előnye már bizonyított, például segít a fogyásban, védi az immunrendszert, energiát ad és javítja a kognitív funkciókat. Desszert készítés közben ezeket az előnyöket szintén élvezheted.
Lássunk három olyan kihagyhatatlan zöldteás desszertet, amelyet talán még nem ismersz.
1. Az agybarát zöld fagylalt
Ez a fagyi egy modern, krémes megfelelője annak, amit régen zúzott jég és zöld tea összekeverésével készítettek. Ez a desszert már az 1800-as években is népszerű volt az uralkodók körében.
Ma már főzött sencha zöld teából is készíthetsz finom fagylaltot, amelynek íze legalább olyan pompás, mint bármié, amit egy fagylaltozóban találsz.
Hozzávalók (4 személy részére)
2 csésze tejszín
1 csésze tej
2/3 csésze cukor
8 filternyi japán zöld tea
1/4 teáskanál só
4 nagy tojássárgája
Elkészítés
- Tegyük a tejszínt, a tejet, a cukrot, a teafiltereket és a sót egy közepes méretű lábasba. Közepesen alacsony lángon forraljuk fel az egészet.
- Vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk a teát kb. 30 percig ázni (ha akarjuk, le is fedhetjük). Nyomjuk ki a teafiltereket, hiszen a lehető legtöbb ízt szeretnénk kinyerni, majd dobjuk ki őket.
- A tejes keveréket ismét enyhén forraljuk fel, miközben egy külön tálban felverjük a tojássárgáját. Vegyük le a keveréket a tűzről.
- Miközben a tojássárgáját felverjük, a keverék egynegyedét tegyük a tálba (a tojásokat temperálni akarjuk, vagyis megakadályozzuk, hogy megfőjenek). Most nagyon lassan, továbbra is habverővel adagoljuk hozzá a maradék keveréket.
- Miután az összeset hozzáadtuk a tojásokhoz, öntsük vissza az egészet a lábosba.
- Melegítsük a lábost folyamatos kevergetés mellett 5-10 percig (közepes-alacsony hőfokon). Akkor tudod, hogy a keverék eléggé besűrűsödött (mint egy puding), amikor a kanál hátuljára rátapad. Alternatívaként ellenőrizheted a hőmérsékletet: ha eléri a 170 fokot, akkor kész. Vigyázz, hogy ne főzd túl a keveréket, mert a tej megalvad. Ha mégis megtörténik a következő lépés előtt le kell szűrni.
- Öntsük a pudingot egy tálba, és fedjük le. Hagyjuk, hogy a puding szobahőmérsékletre hűljön, mielőtt egy éjszakára (vagy legalább 6 órára) a hűtőszekrénybe tesszük.
- Ha a pudingkrém kihűlt, tedd a fagylaltkészítő gépébe, és az utasításoknak megfelelően fagyaszd le. Alternatív megoldásként az edényt a fagyasztóba is teheted, időnként megkeverve a krémet. Győződjön meg róla, hogy a fagylalt a kívánt állagúra szilárdult, majd ha kész, tálalhatod is.
2. Immunerősítő Panna Cotta
Ez a panna cotta tele van antioxidánsokkal, amelyek támogathatják az immunrendszeredet, miközben hihetetlen lezárása lehet bármilyen vacsorának.
Hozzávalók (6 személy részére)
2 evőkanál hideg víz
1 zacskó ízesítetlen zselatin (2 teáskanál)
2 csésze tejszín
1/2 csésze tej
1/4 csésze cukor
2 evőkanál Sencha zöld tealevél (vagy használj Sencha zöld teafiltereket)
1 teáskanál vaníliakivonat
Csipetnyi só
Áfonya vagy málna, friss mentalevelek (nem kötelező)
Elkészítés
- Tedd a vizet egy kis tálba, és szórd rá a zselatint. Hagyd állni 5-10 percig, hogy a zselatin magába szívja a vizet.
- Közben tedd a tejszínt, a tejet, a cukrot, a japán zöld tealeveleket (vagy a teafiltereket) és a sót egy kis lábasba.
- Forrald fel a keveréket, majd húzd lejjebb a hőfokot. Hagyd egy percig főni, folyamatosan kevergetve. Vigyázz, hogy a tej ne forrjon fel.
- Vedd le a keveréket a tűzről, és keverd bele a zselatint, majd egy percig kevergesd. Fedd le a lábost, és hagyd állni 5-10 percig, hogy a tea átázzon. Ezután, ha teafiltereket használ, nyomd ki és dobd ki őket. Ha szálas tealeveleket használsz, öntsd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a leveleket.
- Öntsd a tejes keveréket 6 teáskannába, és tedd őket a hűtőbe. Hagyd őket hűlni legalább 5 órán át, vagy amíg a panna cotta megdermed.
- Végül vagdosd fel és emelje ki az egyes adagokat, és fordítsa a panna cottát a tányérokra, tetejére tehetsz bogyós gyümölcsöket, vagy díszítheted friss mentalevelekkel.
3. Energiadús zöld tea torta
A hagyományos kis tortaszeletek most újragondoljuk. Mesés recept!
Hozzávalók (6 személy részére)
1 csésze kristálycukor
1/2 csésze vaj (sótlan), szobahőmérsékleten megpuhítva
2 nagy tojás
3 evőkanál Sencha zöld tea por
1 1/2 csésze általános liszt
1 3/4 teáskanál sütőpor
1/2 csésze tej (tejtermék vagy növényi alapú)
1 teáskanál spirulina (opcionális, vagy 2 csepp zöld ételfesték)
1/3 csésze porcukor
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Zsírozz és lisztezz ki egy tortaformát, vagy használhatsz akár egy öntöttvas edényt is.
- Egy nagy tálban fakanállal keverd össze a vajat és a cukrot, majd egyenként verd bele a tojásokat. Add hozzá a japán zöldtea port, és keverd jól össze.
- A lisztet és a sütőport keverd össze egy külön tálban, majd add hozzá a vajas-cukros keverékhez. Keverd jól össze.
- Most keverd bele a tejet, és addig verd, amíg a tészta csomómentes nem lesz. Add hozzá a zöld ételfestéket, vagy a teáskanál spirulinát, és keverd jól össze. Ha ezt el szeretnéd hagyni, nyugodtan, csupán dekorációs célokat szolgál.
- Öntsd a zöld teás süteménytésztát a tepsibe vagy az öntöttvas edénybe, és 180 fokon süsd 30-40 percig (az öntöttvas edényben gyorsabban fog megsülni!). Akkor lesz jó, ha egy villát beleszúrva az tisztán tudod kihúzni.
- Hagyd a tortát a tepsiben kb. 10 percig hűlni, mielőtt kiszednéd. Miután kiszedted további 30 percig hagyd hűlni.
- Ha a torta kihűlt, szórd meg a porcukorral, és már tálalhatod is.