Barion Pixel
 

Japán Zöld Tea VS Energiaital

Sokan nem úgy gondolnak a japán zöld teára, mint egy energiaitalra, teszem azt egy Red Bull-ra, vagy Hell-re. Pedig a két italt össze lehet hasonlítani, hiszen vannak, akik mindkettőt az energiát adó koffeintartalma miatt isszák. Japánban például a zöld teát azért fogyasszák, hogy segítsen ébren maradni a munkahelyen, vagy tanulásnál, míg az energiaitalokat inkább a sportoláshoz, vagy a nagyon rohanó tevékenységekhez fogyasszák. Volt viszont egy különbség a két ital között, ami kezd megváltozni és ennek sajnos vannak negatív hatásai is.

Régebben a zöld teát baráti beszélgetések mellé is fogyasztották, de az elképzelhetetlen, vagy fura lett volna, ha ugyanezt teszik az energiaitalokkal. Manapság viszont sajnos nagyon trendi lett (főleg a fiatalok körében) az energiaital, aminek én úgy vélem inkább hátrányai vannak, mint előnyei.

Jöjjön egy kis összehasonlítás, miben különbözik és egyezik a két ital. Jöjjön a japán zöld tea és az energiaital csatája.

1. CSAK TERMÉSZETESEN
A japán zöld tea világszerte jól ismert arról, hogy teljesen természetesek és vegyszermentesek. A japán zöldtea levelei köztudottan az egyik legtisztább teák a világon, hiszen nem használnak növényvédő szereket a termesztésük során. Még a bennük található koffein is természetes, sőt, ez a tea az egyik legjobb választás azok számára, akik fogyókúráznak.

Az energiaitalok ezzel szemben mesterséges módon, szintetikus vegyszerekkel, ami hosszú távon igencsak káros. Az energiaitalok egyik fő összetevője a taurin, amelynek a szervezetre gyakorolt ​​hosszú távú hatásairól még mindig hiányoznak a tudományos kutatások és eredmények.

Tehát, mivel teljesen természetes, a japán zöld tea nyilvánvalóan nyertese ennek a körnek.

2. ENERGIA ÉS ERŐ
Igaz, hogy a japán zöld tea koffeint tartalmaz, de nem veheti fel a versenyt a szintetikus energialökettel, amit kifejezetten ezért hoztak létre. Az energiaitalok valóban energiát adnak, számos összetevője, beleértve a koffeint és a taurint is, a teljesítmény fokozására szolgálnak. Egy megerőltető tevékenység után előfordulhat, hogy nem kap ugyanannyi energiatöbbletet egy japán zöld tea esetében. Igaz, hogy a japán zöld tea növelheti a koncentrációt, de a mesterséges energiafokozókkal nem veheti fel a versenyt, úgyhogy ezt a kört az energiaital nyeri… kérdés, megéri e.

3. A KOFFEIN MENNYISÉGE
Csakúgy, mint minden kávénál és teánál, a japán zöld teában is nagymértékben változhat a koffeintartalom, a koffeintartalomra vonatkozó kiszerelési mutatók csak átlagok. A japán zöld teák koffeintartalma a tea típusától függően is változik. Néhány japán zöld teában magasabb, mint például a sencha-ban, míg a hojicha és a genmaicha alacsony koffeintartalmú.

Az energiaitalok esetében minden egyes palackban szabványos mennyiségű koffein található, a gyártásuk során pontosan ki tudják számolni a mennyiséget, aminek egyetlen előnye, hogy pontosan lehet tudni, mennyi koffeint viszünk be, ami hasznos lenne a koffeinbevitel szabályozásában. Ez az energiaital mellett szól, ha a mennyiég fontos tényező.

4. KÖRNYEZETBARÁT
A japán zöld tea az egész tealevelet tartalmazza, így kevesebb hulladékot igényel, mint más teák, amelyek csak a levelek egy részét használják fel. Ezenkívül a japán zöld tea általában laza levelű, így a csomagolásnál is spórolni lehet. Manapság a japán zöldtea-gyártók prioritásként kezelik teáik csomagolásának környezetbarát kialakítását, például biológiailag lebomló papírzacskókban vagy dobozokban árulják azt.

Ezzel ellentétben az energiaitalok alumíniumdobozos gyártása kevésbé környezetbarát a japán zöld teákhoz képest, így ezt a kört a japán zöld tea nyerte!

5. TRADÍCIÓ ÉS HAGYOMÁNY
Habár nem biztos, hogy ez az elsődleges szempont sokak számára, de mégis megemlíteném, mert valamilyen szinten mégiscsak fontos. A japán zöld tea több száz, sőt, ezer éves múlttal rendelkezik, jótékony hatása kiállta az idő próbáját.

Az energiaitalokat ezzel szemben csak az 1960-as években találták fel, és egy nagyon egyszerű ital, amellyel igaz egyszerűen felturbózhatja magát, de biztos vagyok benne, hogy olyan tradíciója sosem lesz, mint a teának és vajon több száz év múlva nem úgy fogunk visszatekinteni rá, mint ostoba méregre, amit literszám öntöttünk le a torkunkon? Szerintem még egy pontot nyert ezzel a körrel a japán zöld tea.

6. GYORS KOFFEIN
Mivel az energiaitalokat hidegen szolgálják fel, gyorsabban elfogyaszthatók, mint a hagyományosan melegen felszolgált japán zöld tea, hiszen a fogyasztása több kortyon keresztül történik. A gyors fogyasztás azt eredményezi, hogy a koffein gyorsabban kerül a véráramba. Ha gyakrabban és nagyobb mennyiségben issza koffeines italát, akkor nagyobb rúgást tapasztalhat meg, mivel egyszerre több kerül a szervezetébe. Így a koffein hatása könnyen megfigyelhető az energiaitalok esetében, mint a japán zöld teában, viszont ezáltal jobbam le is terheli a szervezetet.

7. ÍZ VARIÁCIÓK
Bár sokféle japán zöld tea létezik, ezek mindegyike – mondjuk úgy -, csak zöld tea, a legtisztább formájukban, és a legtöbb ember nem igazán tud különbséget tenni az ízeik között. Vannak persze, akik nagyon szeretik a teák ízét és meg is tudják különböztetni egymástól őket, Habár ízesíthetőek ezek a a teák, de az már nem a valódi zöld tea íze. Az energiaitalok ezzel szemben sokféle ízben választhatóak. Ez azt jelenti, hogy hangulatunktól függően különböző intenzív ízek közül választhatunk. Az energiaitalok egyértelműen győztesei ennek a körnek!

8. GYORSASÁG ÉS KÉNYELEM
Szeretnél egy japán zöld teát inni? Szálas teát, vagy filterest? Mindegy is, mert mindkettőhöz kell a forró víz, a szűrű, vagy valamilyen teáskanna és egy bögre. Az energiaitalt ezzel szemben egyszerűen megvásárolod az üzletben, felbontod és már iszod is.

Sőt, mivel a teákat általában melegen szolgálják fel, még várnod is kell egy kicsit, hogy megihasd, nem? Az energiaitalt pedig a munkahelyedre vagy az iskolába rohanás közben is megihatod. Mennyire praktikus és kényelmes, nem igaz?

9. HOSSZÚ TÁVÚ EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK
A japán zöld tea fogyasztása hosszú távon olyan egészségügyi előnyökkel jár, mint a neuroprotekció, a koleszterinszint-csökkentő tulajdonságok, az erős antioxidáns kapacitás, valamint a minőségi érzelmi állapot, az alvás minősége és a magas vérnyomás visszaszorítása. Ezenkívül segít a koleszterinszint szabályozásában, az öregedés lassításában, a gyulladásos válasz csökkentésében és a vérnyomás szabályozásban.

Az energiaitalok hosszan tartó fogyasztása számos krónikus betegséghez, például cukorbetegséghez vezethet az energiaital túl sok cukortartalma miatt, és egy szabadalmaztatott „energiakeveréket” is tartalmaz, amely jellemzően stimulánsokból és egyéb adalékanyagokból áll, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet. A japán zöld tea egyértelműen jobb választás ezen a téren!

10. SOKFÉLE FORMA
A japán zöld tea sokféle formában létezik az energiaitalokhoz képest. Lehet kapni szálas teaként, filteres formában (habár azt annyira nem szeretjük, erről bővebben itt olvashat), vagy akár az őrölt matcha tea formájában.

Az energiaitalok ezzel szemben csak folyékony ital formában kapható. Ha Te az a fajta ember vagy, aki változatosságra és az ital elkészítésének módjaira vágyik, a japán zöld tea lehet a legjobb választás. Az energiaitaloknak meg kell nyitnia az utat a japán zöld teák felé.

És a győztes…

Szóval, mit gondolsz, mi felel meg a legjobban az igényeidnek? Ez csak néhány a japán zöld tea és az energiaitalok összehasonlító tényezői közül. Míg az energiaitalok gyorsan meg tudják adni a jó hangulatot, és kényelmesen megvásárolhatóak a boltban, a japán zöld tea olyan hagyományt és kultúrát kölcsönöz, amelyet az energiaital nem tudott megadni, és nem is beszélve a hosszú távú egészségügyi előnyökről, ami mindenki számára a legfontosabb tényező kéne hogy legyen!

Mindenki kezében ott a döntés. Lehet az egyik kényelmesebb, vagy gyorsabb, míg a másik kicsit körülményesebb, de vajon megéri az egészségünket feláldozni pár perc különbség miatt? Neked mi a véleményed?

Hozzászólnál?