Barion Pixel
 

Mitől keserű a teám?

Unod már, hogy a finom teák helyett a tiéd mindig keserű? Ebben a bejegyzésben megmutatom azt a 4 különböző módszert, amivel te is javítani tudsz teád ízén.

Az első és legalapvetőbb ok a keserűségre az a tea kiválasztásában keresendő. Ez egyszerűen orvosolható probléma, mégpedig úgy, hogy a megfelelő minőségű teát választod. A gyengébb minőségű teafilteres teák SOSE lesznek jóízűek, csak ha erőteljesen ízesítjük, ami igazából annyit jelent, hogy már nem is a tea ízét érezzük, hanem a cukor és más ízesítők ízét. A legjobb teák az első tapasztalthoz kétség kívül az árnyékolt teák, amik a prémium minőségű matcha teák, vagy a Japánból származó zöld teák. Ezek a tealevelek az árnyékolásos termesztési módszernek köszönhetően alapból édesebb ízűek. Mit is jelent ez? Az emberek elsősorban a katekinek miatt érzik keserűnek a teát. Ezt az összetevőt a tea azért állítja elő, hogy védje magát az UV sugárzás ellen. Logikusan a napsütésnek kitett tealevelek ezáltal keserűbbek lesznek. A megoldás az árnyékolás. A tealeveleket szüretelés előtt egy speciális hálód feszítenek ki a növényre vagy fölé, ezáltal elzárva őket a napfény tetemes részétől. A különböző teafajtákat különböző ideig árnyékolják. Az alap sencha teákat egy hétig, a speciális kabusencha teát legalább 10 napig, mielőtt betakarítanák. A gyokuro és a matcha teákat árnyékolják a legtovább, ezeket a betakarítás előtt 3 hétig, vagy akár tovább is árnyékolhatják. Emiatt az intenzív technika miatt az ízük kevésbé lesz keserű, inkább erőteljesen édes, kissé sós ízt kapunk, amit a teakedvelők annyira szeretnek.

Ha kipróbálnád milyen is ez az íz kóstold meg a Japán Gyokuro teánkat, vagy Prémium Matcha teáinkat és csomagjainkat.

***

A második tipp a tea fajtája. Nem csak a minőségre érdemes odafigyelni, hanem egy kis tudással a megfelelő fajtát is ki tudjuk majd választani. Például japánban a legelterjedtebb fajta tea a Yabukita, amit a kifinomult ízérzékkel rendelkező emberek már kissé keserűnek találnak. Ez a fajta tea jobban ellenál a dél-japán hidegnek, de ennek ára, hogy íze kissé fanyarabb. Sokan szeretik ezt a keserűséget, akárcsak a kávé esetében is, de van aki jobban szereti az édesebb ízeket. Az Asatsuyu, a Saemidori, vagy a Okumidori teák például sokkal édesebbek. Ezek a szavak idegenül hangozhatnak, elég elsőre, ha ennyit megjegyzel, hogy árnyékolt teát kell keresni, legyen az sencha, gyokuro, vagy kabusencha akár.

***

A harmadik tipp a tea elkészítésében rejlik. Az íz logikusan nem csak a tea leveleinek köszönhető, hanem annak is, ami kivonódik a levélből a készítés során. A mondás szerint a rossz levelekből csak rossz tea készíthető, a jó levelekből pedig lehet rossz teát készíteni. Tehát a főzés során ügyelni kell arra, hogy a minőségi tealeveleinket ne változtassuk keserű lévé. A legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. ha zöld teáról van szó (különösen a Japán zöld teák esetében), a víz hőmérséklete 60-70 fok környékén kell maradjon. Az árnyékolási technika ugyan csökkentette a katekin mennyiséget, de még mindig jelen van ez a vegyület, ami a magas hő hatására bizony erőteljesen érezteti jelenlétét. Ezt alacsony hőmérséklettel kordában tarthatjuk. Nem kell félnünk, a teában található édesebb ízek és jótékony anyagok ezen az alacsonyabb hőmérsékleten is kivonódnak. Létezik kifejezetten hideg vízzel készített teák is, ezt a hideg-vizes technikát  gyakran használják a forró nyári napokon.

***

A negyedik tipp, ami szintén nagyon fontos, az a főzési idő. A katekinek keserű ízét nem csak a magas hő, hanem a hosszabb áztatási idő is ki tudja vonni. A megoldás egyszerű: lerövidíteni a főzési időt. Ha a víz hőmérséklete megfelelő, még akkor is elő tudnánk állítani egy keserű teát, ha elegendő ideig áztatjuk a tealeveleket. Például a Japán zöld teáknál egyszerű a módszer. A javaslatom, hogy a teát csak 1 percig főzzük. Ez rengeteg ízt ki tud vonni a tealevelekből, anélkül, hogy keserű ízt eredményezne. Kivéve a Gyokuro teák esetében, itt 2 percet javaslok. Hogy miért? Mert ennél a teánál a tealevelek annyira össze vannak sodorva, hogy kell nekik ennyi idő, hogy szépen kinyíljanak és magukba engedjék a vizet. Ez egyébként egy kis bónusz tipp is, hiszen a tealevelekre ránézve sejthetjük, hogy mennyi ideig érdemes áztatni őket. A túl erősen és szorosan sodort levelekhez kicsit több idő kell, amíg a lazább levelekhez kevesebb.

***

Hát ez lenne az a 4 főzési tipp, amivel édesebb teát készíthetünk el. Remélem sikerült segítenem, de ha bármilyen kérdésed lenne a teák kiválasztásával és elkészítésével kapcsolatban, nyugodtan tedd fel e-mailben, facebook-on, instagramon, tiktok-on, vagy itt megjegyzésben.

Ha pedig megkóstolnád válogatott teáinkat, legyen az akár Japán szálas, vagy Matcha tea, vagy a legjobb minőségű Kínai teáinkat, várlak teaboltomban!

Hozzászólnál?