Barion Pixel
 

Japán legrégebbi teakertjei

Közel ezer éve, a Kiotóhoz közeli Uji-ban kezdték el a japánok a teatermesztést és mind a mai napig ez a régi biztosítja számunkra a legfinomabb teákat. Természetesen nem ezek voltak az egyetlen teaültetvények az országban, több más régióban is elindult a teatermesztés, de az tény, hogy mind a mai napig Uji a japán zöld tea (és matcha) előállításának központja. Biztosan látott már olyan képeket, ahol a teacserjék szép hosszú sorokban, mint egymás mellett fekvő zöld kígyóként sorakoznak. Nos így néznek ki ezek az ültetvények, a szépen gondozott mesterséges teabokrok hullámzó hada. Miért mondom, hogy mesterséges? Félreértés ne essék, nem azért, mert ezek valamilyen természetellenesen lettek létrehozva. Nem! Csupán arra utaltam itt, hogy alapvetően a tea egy fafajta, és ahhoz, hogy könnyen feldolgozható, szüretelhető legyen, a gazdák nem hagyják, hogy szép nagy fákká nőjenek. Megtartják őket kis bokrok formájában, így könnyebb bánni velük.

Japánban a tea, ahogy azt lehet már olvastad kiadványaimban, a buddhista szerzetesek itala volt, ők voltak azok, akik behozták a teát az országba és elkezdték termesztésüket. A tea, mint ital a japánok kultúrájában hamar hétköznapi dologgá vált. A termőterületek ideálisan a hegyekben, a folyók, vagy tavak mentén helyezkednek el, mivel ezekben a régiókban ideális a klíma.

A tea Japán számára nem csupán hobbi, hiszen közel 60.000 hektárnyi területen termesztik, és több, mint félmillió család él belőle. A teafogyasztás annyira népszerű és hétköznapi Japánban, hogy a nemzetközi piacra csupán 3% jut a megtermelt teából. A szüret április végén kezdődik, többnyire automata szüretelő gépekkel, majd ezután készülnek a friss tealevelekből a különböző fajtájú teák, a szálas zöld és egyéb teáktól kezdve a porrá őrölt matcha teáig. Habár Uji-val kezdtük ezt a bejegyzést és mind a mai napig Uji a legjobb és legnagyobb presztízsű teák otthona, mégis ebből a régióból elenyésző tea szüretelődik le, ha az összetermelést nézzük.

Itt, Uji-ban található egyébként Japán egyik legrégebbi teakertje, ahol Masahiro Yoshida és családja, már 16 generáció óta, tehát közel 200 éve termesztenek teát. A család célja, hogy megőrizzék a hagyományos tradíciókat, éppen ezért 1969-ben létrehoztak egy olyan szervezetet, aminek célja, hogy megőrizze a hagyományos Uji Tea készítését. A törekvések annyira sikeresek, hogy mára már a kézi sodrású Uji eljárást Japán nemzeti kulturális értékkévé nyilvánították.

Ha Te is szeretnéd megkóstolni a Japán teákat, legyen szó akár a szálas teákról, vagy a prémium minőségű matcha teákról, nálam tudsz válogatni közülük. Ezek a teák mind egyenesen Japánból érkeznek, hogy a hazai teakedvelők is megkóstolhassák ezeket a csodákat!

Hozzászólnál?