Barion Pixel
 

Ebben a kis bejegyzésben 6 Japán teafajtát szeretnék bemutatni nektek. Úgy gondoltam megér egy külön posztot, hiszen a Japán teák valóban egy külön kategóriát képviselnek. Lássuk, hogy melyek ők. 🙂

Matcha
Manapság nagyon trendi, az egyik legismertebb Japán teafajta. A megfelelően kezelt tealeveleket finom porrá őrlik és ezt oldják fel forró vízben. A legjobb minőséget az Udzsi régióban termelik. Az édeskés ízhez és a jádezöld szín elérése érdekében a tealeveleket árnyékolásos technikával növesztik. Elkészítésénél figyelni kell a hőmérsékletre, ami ne haladja meg a 85 fokot, illetve felhabosításához használjunk bambusz teaecsetet (chasen). Egész nap fogyasztható, tápláló ital, amit sokan kávé helyett is isznak.

Sencha
A legszélesebb választékban és árkategóriában kapható teafajta. Az átlagos minőségű Sencha egész napos fogyasztásra szánt tea, amit gyakran találhatunk meg otthonokban, irodákban. C vitaminban gazdag ital, kellemes, finom aromájú ital, amit 90 fokos vízzel szokás áztatni, körülbelül 1-2 percig. Érdemes felszolgálás előtt a teáscsészéket is forró vízzel átmelegíteni. Közismert emésztést javító hatása, így étkezések mellé igencsak javasolt tea.

Gyokuro
A Gyokuro a top kategóriás tea Japánban, a vendégségbe érkezőknek is előszeretettel szolgálják fel ezt a fajtát, mivel a legfinomabb Japán teaként tartják számon. Nagyon különleges aromájú és illatú tea, ami szinte már olyan, mintha egy parfüm lenne. Smaragd árnyalatú levelekből készül, íze nagyon lágy, simulékony. Elkészítésénél figyelni kell a víz hőmérsékletére, amit fajtánként külön-külön kell megválasztani. Átlagosan 45 és 60 fok között van ez a hőmérséklet, az áztatási idő pedig 1,5-2 perc. Többször felönthető teáról van szó, aminek élénkítő és tisztító hatása van.

Genmaicha
Egy különleges teafajta, ahol a tealevelekhez hántolt és pörkölt rizst, vagy akár pattogatott kukoricát is hozzáadnak. Enyhén pikáns ízű tea készül belőle, ami frissítő, egész nap iható. Könnyű ételek mellé ajánlják. Elkészítése alig egy percet vesz igénybe, 95 fokos vízzel.

Bancha
Ez a fajta tea nem csak nagy tealeveleket, hanem magát a tea szárát és olykor törzsdarabokat is tartalmaz. Gyengébb tea, amit gyerekeknek is előszeretettel ajánlok, mivel kevesebb koffeint és csersavat tartalmaz, így egy melegebb nyári napon frissítőként is fogyaszthatunk. Fél perces áztatást igényel, körülbelül 95-100 fokos vízben.

Houjicha
1920-ban felfedezett teáról van szó, amit egy kiotói kereskedőnek köszönhetünk. Nem tudta, hogy mit kezdjen a nyakán maradt teával, amit nem tudott eladni, így egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, hogy megpörköli őket. Így jött létre a Houjicha, a pörkölt tea, ami különleges ízével meghódította a világot. Világosbarna főzete rendkívül jó hatással van a gyomorra. Fél perces áztatást igényel forrásban lévő 95-100 fokos vízben. Akár esti nyugtató teaként is fogyasztható.

Kipróbálnád őket? Kattints ide!

Hozzászólnál?