Barion Pixel
 

Miért rossz ízű a Matcha teám?

A Matcha mánia egyre jobban elterjed a világban, ami már szinte őrület! Ennek okán a jó minőségű Matcha teák mellett megjelentek a rosszabb minőségű változatok is, amiknek célja csupán a Matcha mánia meglovaglása.

Ha már kóstoltad ezt a fajta por teát és, ha nem ízlett, annak az egyik oka az lehet, hogy a neten található olcsóbb, alacsonyabb minőségű változathoz jutottál hozzá. Ezeket mi nem is hívnánk Matchának.

Ezeket az olcsó, rossz minőségű Matcha teákat gyors ütemben úgy állítják elő, hogy kihagynak pár nagyon fontos lépést az előállítás során. Például a leőrölt tealevelek, amikből ez a fajta por készül sose estek át az árnyékoláson, ami a Matcha jellegzetes, édes ízéért felel, vagy régi, öreg leveleket őröltek le ‘valahogy’, hogy rábiggyesztve a Matcha nevet el tudják adni drágábban.

A valódi Matchának nagyon sok jótékony hatása van, sokan ezért is próbálják ki, vagy döntenek úgy, hogy kávé helyett is ezt fogyasztják. Sajnos a piacot elárasztó Matchának nevezett olcsó porok sokak kedvét veszik el, vagy okoznak negatív tapasztalatot, amit nagyon sajnálok, mert a minőségi Matcha valóban egy jóízű ital, ami ráadásul roppant egészséges is.

Jogos a kérdés, miért fordul elő néha, hogy mégis a drága, minőségi Matcha se ízlik annyira, mint másoknak? Lássuk mi lehet a probléma.

A lényeg a következő. A Matchának nem szabad rossz ízűnek lennie. A Matcha fantasztikus ízű kell legyen. De ha úgy isszuk, mint egy olyan teát, amit már megszoktunk, ha úgy készítjük el, mint a bolti filteres teákat, azzal bizony csalódást fogunk okozni magunknak. A Matcha más kategória, sajnos sokkal drágább és figyelni kell az elkészítésénél pár dologra.

Íme pár tipp, amivel a legtöbbet hozhatod ki a minőségi Matchából:

1. Használj szűrt vizet

Ha a vízed rossz minőségű, akkor rossz minőségű lesz a teád is. Ha szaga van, a teának is szaga lesz. Használj szűrt vizet. Az ásványvizek sem jók, mert a bennük lévő ásványi anyagok is hatással vannak az ízre.

2. A megfelelő mennyiségű Matcha port használd

A bambusz kanálkával (Chashaku) a legegyszerűbb kimérni a megfelelő adagot. Egy kanál körülbelül 1 gramm. Egy jó Matcha teához két ilyen kanálniy adagot kell körülbelül 1 deciliter vízzel elkeverni. De itt lehet játszani kicsit. Használj két Chashaku kanálnyi Mathca port és fokozatosan adagold a vizet, egy kis kísérletezéssel meg fogod találni a számodra megfelelő tökéletes arányt és ízt.

3. Figyelj a víz hőmérsékletére

Soha – ismétlem -, SOHA ne használj forrásban lévő vizet a Matcha elkészítéséhez! Ez általában az a hiba, amit a legtöbben elkövetnek a Matcha tea esetében. Megszokták, hogy a filtert leforrázzák és kész a tea. A Matcha (és igazából sok más tea esetében is) nem szabad forrásban lévő vizet használni, mert ezzel csak keserűvé tesszük a teánkat. Az ideális hőmérséklet 70 és 80 fok között van, ekkor tudjuk elérni a híres umami ízvilágot.

4. Miben készítsd és szolgáld fel a Matchát

Talán nem tűnik fontosnak, de mégis számít, hogy mivel és miben készítjük el a teát. A teázásnak ez a formája egy lélekfrissítő és relaxációs szertartás kell legyen. Használjuk a bambusz habosítót, a Chasen-t, és ne egy sima teáscsészében készítsük el a Matchát, mert ott nem is tudjuk jól felhabosítani (ami nagyon fontos), illetve mikor fogyasztjuk, sokkal jobb érzés, mikor a felmelegedett Matcha bögrét, a Chawan-t kezünkbe vesszük, ami szintén átmelegedik, ezzel is kapcsolatba hozva minket, a lelkünket a teázás ősi mivoltával.

Remélem ez a kis bejegyzés tudott segíteni. Ha további dolgok érdekelnek a Matcha teával kapcsolatban, EZEN AZ OLDALON megtalálod ingyenesen letölthető kiadványaimat, vagy videómat, hogy hogyan készítsd el a tökéletes MAtcha teát, vagy ha szeretnéd ugyanott megtalálod Matcha csomagjaimat is!

Hozzászólnál?