Barion Pixel
 

Amit tudnod kell a filteres teákról!

Bár a filteres teák az egész világon elterjedtek és ez a teaivási módszer az egyik leggyakoribb, valójában nem igazán működik jól, ha valóban finom, komplex ízű teát szeretnénk inni.

Akik ismerik a különbséget a hagyományosan elkészített minőségi teák és a filteres teák között, azok azt mondják, a filteres teáknak lapos, egysíkú ízük van. Valóban a filteres teák sokszor keserűek, muszáj ízesíteni őket, ha meg akarjuk inni, ráadásul a filterből a tea felvehet papír, vagy műanyag mellékízt is.

Te sem ilyen ízre vágysz, ha teáznál, nem igaz? Mind kiváló minőségre, élénk és sima ízre vágyunk.

Számos előnye van, ha minőségi szálas teákat iszunk a filteresekkel szemben. Először is, kevesebb hulladékkal jár. A filter ugye tartalmaz papírt, zsineget, műanyagot is akár, ragasztót és a sok kicsi sokra megy elv alapján ha összeadnánk ország, vagy világszinten a kidobott filtereket, elképesztő mennyiség jönne ki. Ez nem túl jó a környezetünkre nézve.

Csak az Egyesül Királyságban az emberek 165 millió csésze teát fogyasztanak naponta(!), ami szinte mind filteres. Döbbenetes nem? Mennyivel egyszerűbb, ha közvetlenül hozzáadjuk a vizet a tealevelekhez és miután elkészült a leveleket akár komposztálhatjuk is. Sok csomagolóanyagot spórolhatnánk meg így.

De ez még csak az egyik negatívuma a filtereknek.

A másik hátránya a filteres teának, hogy hajlamosak a rossz minőségű teákat elrejteni a szemünk elől. Mit is értek ez alatt?

Nos a filteres teák kívülről viszonylag hasonlónak tűnnek, de nyugodtan tépjünk fel egyet és akkor láthatod, hogy a minősége nagyon gyenge, a közelében sincs a minőségi szálas teáknak. A filteres teákat nagyon gyakran a tea előállítási folyamatának maradékaiból készítik. későbbi betakarításból készülnek, amiknek alacsonyabb a tápanyagtartalma, az ízértől nem is beszélve.

Ha őszinte akarok lenni, és miért ne lennék az, a filteres teák egyetlen célja igazából a profitszerzés, az alacsony minőségű maradék tea, vagy inkább teapor rásózása a vásárlókra, szépen becsomagolva, esetenként mesterségesen ízesítve.

Amit fontos még tudni, ha esetleg valaki azon gondolkozna, hogy a minőségi szálas teát mégis filterbe (vagy akár szűk kis szűrőbe) pakolva főzné meg, hogy a filterek és a kis szűrők egyáltalán nem alkalmasak bármilyen tea megfőzésére!

A tealeveleknek rengeteg helyre van szükségük ahhoz, hogy szépen kinyíljanak és ízüket a vízbe engedjék. Amikor a tealeveleket egy szűk kis szűrőbe, vagy filterbe zsúfolják a levelek egyszerűen nem tudnak kinyílni, nincs elegendő hely számukra ehhez.

Ez az egyik oka annak, hogy a filteres teák sokkal gyengébb minőségűek a szálas teákhoz képest. Egy szálas tea egy beépített, nagy szűrős teáskannában semmivel se nehezebb, vagy tart hosszabb ideig, mint lefőzni egy filteres teát.

A filteres teák olcsóbb megoldásnak tűnhetnek, de valójában drágábbak, mint gondolnád. Vegyünk egy példát.

Egy minőségi fekete tealevél, mint amilyen a Yunnan Black Premium, körülbelül 2000 forint 100 gramm, míg egy filteres tea körülbelül 20-30 forintba kerül filterenként, amiben összesen van vagy 2 gramm gyenge minőségű teapor.

A Yunnan Black Prémium 4-5 alkalommal használható anélkül, hogy elveszítené az ízét, míg a filtert egyszeri áztatás után már nem lehet használni. Ez azt jelenti, hogy egy 2000 forint értékű Yunnan Black Premium csomagból 100, vagy akár több csésze jó minőségű teát is kaphatsz.

Garantálom, ha minőségi tealeveleket választasz, azonnal látni fogod a különbséget. Megvizsgálhatod a tealeveleket, azok különböző formáit, amelyeket felvesznek és figyelheted, hogyan lép kölcsönhatásba a vízzel. Mindenképpen egy új és gazdagabb élményben lesz részed és itt nem csak a tea ízére és annak kóstolására gondolok, hanem magára a főzési folyamatra is. Főzés közben ezek a minőségi tealevelek kellemes illatot árasztanak, miközben szépen a szemed láttára nyílnak ki.

Ha megvannak a megfelelő eszközök, a szálas tea főzéséhez nem kell sok idő! Csak a teáskannába kell tenni a leveleket, ráönteni a meleg vizet (nem forrásban lévőt, ez fontos!), majd (teafajtától függően) egy-két perccel később már ki is lehet önteni és fogyasztani. Ráadásul mindenfajta édesítőszer és egyéb ízesítő nélkül kapunk nagyon finom teákat.

Ez az idő nagyjából ugyanannyi, mint egy filteres tea előkészítése és lefőzése, csak sokkal jobb eredményt és ízt kapunk. Persze a hagyományos teafőzést is lehet komplexebben művelni, de ez már egy másik történet.

Itt megemlíthetném a matchát is, mert azt még könnyebb elkészíteni, hiszen ott még a tealevelekkel sem kell foglalkozni, hiszen azt is megisszuk. Erről bővebben matchás oldalamon olvashatsz itt!

Úgy vélem, a filteres teák mindannyiunk életében az első tapasztalatot jelentik, ha teázásról van szó. Kényelmesnek hisszük, de egy teljesen új és jobb tea világot nyitnak meg számunkra a minőségi szálas teák, ha megtanuljuk őket elkészíteni.

Olyan sokféle teához lehet hozzáférni a világban, hogy akár saját teákat is kikísérletezgethetünk, ha játszunk az arányokkal és a főzési módszerekkel. Biztosan meg fogjuk találni a számunkra legfinomabb teát! Én ehhez kívánok neked kellemes keresgélést és teázást! 🙂

Ha szeretnéd megkóstolni a minőségi szálas teákat, létrehoztam egy tea kóstoló csomagot,
amit bátran tudok ajánlani! Ide, vagy a képre kattintva megtalálod!

Hozzászólnál?