Barion Pixel
 

Miért van a teában koffein?

Közismert tény, hogy a tea is tartalmaz koffeint. Vannak, akik a teát kávé helyett isszák. Jómagam is ide tartozom, mert nem szeretem a kávé okozta koffeintúladagolást, amit mindenki ismer, aki kávézik. Ez az, amikor megisszuk a fekete varázsitalunkat és utána rögtön felpörgünk. Ennek oka, hogy a szervezetünk rögtön feldolgozza a koffeint, ami ad egy jókora energia löketet. Sajnos ennek a hátránya, hogy utána van egy pont, amikor azt érezzük, hogy nagyon le vagyunk fáradva és a nap második felében lehet ismét inni szeretnénk egy újabb kávét, hogy bírjuk a napot.

Én ezt a fajta koffein túlterhelést, ami bizony megterheli a szívünket is, nem nagyon viselem jól. Ezért nem is kávézok, csak nagy ritkán valami ízesített kávét iszok, az íz miatt, de ez félévente egyszer ha előfordul. A hagyományos kávé ízéért nem vagyok annyira oda, de ez már más kérdés.

Én matcha párti vagyok, aminek előnye, hogy a koffeint nem egy adagban, hanem fokozatosan szívódik fel a szervezetben. Ezt a matchában található az L-theanin és katekin vegyületeknek köszönhetjük. De nem is erről szerettem volna mesélni ebben a bejegyzésben, hanem arról, hogy miért is tartalmaz koffeint a tea és a teagazdáknak mire kell figyelniük, hogy finom teát tudjanak készíteni.

A teák nagyon jól és gyorsan tudnak alkalmazkodni a külső behatásokra és ezt a teagazdák ki is használják, hogy teáik még édesebbek legyenek. A koffein legnagyobb része a tealevelekben tárolódik, aminek elsődleges funkciója, hogy védelmet biztosítson a rovarok ellen. A rovarok mikor belekóstolnának a levelekbe, a koffein miatt nagyon keserűnek érzik azt. Ezt az ízt nem kedvelik, ezért nem is fogyasztják azt előszeretettel. Ez az oka annak, hogy a koffein nagy része a levelekben gyűlik össze.

A tea bokrok tetején lévő friss levelek a legértékesebbek a teagazdák számára, de ezek tartalmazzák a legtöbb koffeint, ezért, hogy ne legyen túl keserű a tea a gazdák rájöttek, hogy ha szüretelés előtt árnyékban tartják a tealeveleket, a koffeinszint ugyan emelkedik, de nő az egyéb összetevők aránya is, mint a katekin, vagy a theanin szint és így igazából a nagyobb koffeinszint ellenére a tea édesebbé, sötétebb zölddé változik. Ezt a technikát alkalmazzák nagyon sok – főleg Japán – teafajtánál, mint például a matchánál is. Persze léteznek árnyékolás nélkül készített teák is, ezek erősebbek, kesernyésebb ízűek, de ezeknek is megvan a maguk rajongótábora.

Ha valaki igazán koffeinben szegény teát szeretne inni, azoknak a száras (igen, nem elírás, nem szálas, hanem száRas) teákat tudom javasolni. Ezek nagyon lágy ízű és koffeinben nagyon szegény teák, amiknek egyik pozitív tulajdonsága, hogy nagyon gazdagok ásványi anyagokban. De erről egy másik bejegyzésben mesélhetek, ha érdekes lehet, nyugodtan írd meg kommentben. 🙂

Szóval röviden, a koffein elsősorban a rovarok elleni védekezést szolgálja, ami keserűvé teszi a tealeveleket, de a teagazdák rájöttek, hogy árnyékolásos technikával tudják kontrollálni a levelek koffein, katekin és theanin tartalmát, így szabályozva, hogy mennyire legyen édes a tea.

Hozzászólnál?