Barion Pixel
 

Miért is teszünk cukrot a teába?

– Kérsz egy teát?
– Igen, köszönöm!
– Egy vagy, két cukorral? Citromlét?
– Nem köszönöm, semmit. Üresen iszom.
– Mi??? Hogy tudod úgy meginni?

🙂

Ha neked mondaná valaki, hogy üresen issza a teát mennyire lepődnél meg? Te is rákérdeznél, hogy hogyan tudja úgy meginni? Pedig a valódi teákba – legyen az Kínai vagy Japán -, vétek bármiféle cukrot, vagy egyéb dolgot beletenni. De akkor miért alakult ki ez a szokás?

Az egész igazából az Angolok ‘hibája’, már ha nevezhetjük ezt hibának, ugyanis inkább egyfajta kényszer volt, ami arra vezethető vissza, hogy nem igazán voltak tisztában, hogy milyen is a valódi tea, mert nem azzal találkoztak először.

A britekhez mikor megérkezett a tea, az elsőként Indiából származott. Külön bejegyzést lehetne írni ennek történetéről is, mert elég kacifántos volt, ahogy a tea Angliába érkezett, de erről majd máskor mesélek. Szóval a britekhez indiai tea érkezett, aminek levelei nem voltak igazán frissek, nagyobb méretűek voltak, több koffeinnel, ami így a végterméket – ami természetesen fekete tea lett -, egy keserű itallá alakult át. Ez a tea önmagában sajnos tényleg fogyaszthatatlan volt, nagyon erős, keserű ízzel. Elterjedni csak úgy volt esélye, ha cukrot, vagy valami más édesítőszert, mondjuk mézet adtak hozzá. Ezzel fel lehetett javítani az ízét annyira, hogy hamar közkedvelt itallá tudjon válni, de sajnos ennek a tettnek a mellékhatását mind a mai napig érezzük, mikor nyugati teázásról beszélünk.

Automatikusan, ha főzünk egy teát, legyen az bármilyen és származzon bárhonnan, rögtön a cukortartóért, vagy a citromléért nyúlunk, mert belénk ivódott a téveszme, hogy a teát önmagában inni lehetetlen. A rossz minőségű teát valóban nem lehet ezek nélkül inni, de kérdem én, ha már teázunk, akkor miért innánk olyan teát, aminek nem érezzük a természetes ízét? Ilyen alapon cukrozott vizet is ihatnánk, az körülbelül ugyanaz.

Én bátorítalak arra, hogy kóstold meg a valódi Kínai és Japán teákat önmagukban és fedezd fel azokat a varázslatos és természetesen ízeket, amiket ezek a teák nyújtanak. Garantálom, hogy új élményekkel leszel gazdagabb! Ahány tea annyi ízvarázs vár! Egyikben barackos, vagy mangós utóízt, másikban mogyorót, esetleg csokoládét, vagy akár karamellt, a harmadikban a természetes diós föld ízt, vagy egy selymesen lágy virág ízt, például jázmint fogsz felfedezni. Igazi ízutazás ez, amit kár lenne kihagyni és elrontani cukorral vagy más egyébbel!

Ha kíváncsivá tettelek, akkor nézd meg Tea kóstoló csomagomat, ami remek kezdés arra, hogy megismerd és új barátságot köss a Kíani teákkal!

Hozzászólnál?