Barion Pixel
 

A helyes gyógynövénytea készítése

Habár a gyógynövényekből készült italokat hivatalosan nem nevezhetnénk teának, mivel nem tartalmaz tealeveleket, mégis hasonló szabályok vonatkoznak az elkészítésükre. Ha Te is úgy készíted a gyógynövényekből készült teákat, hogy simán felforralod a vizet, áztatod és ennyi, akkor most figyelj! Elmesélem, hogy mivel lehet finomabb és egészségesebb a gyógynövényteád.

Miből készül?

Jelenleg a boltok polcain szárított gyógynövényeket találunk és ezekből készülnek a teák, holott a gyógynövények szárítását azért találták ki, hogy a téli időszakban is legyen alapanyag a teákhoz. Sajnos friss gyógynövényekhez ma már nehezebb hozzáférni, de ha valaki teheti próbálja ki, mivel ezeknek a friss gyógynövényekből készült italok sokkal egészségesebbek és finomabbak, mivel a szárítás sok aroma és gyógyhatású anyag elvesztéséhez vezet.
A szárított gyógynövényekből készült teáknál arra kell figyelni, hogy az alapanyag csúcskategóriás legyen, és az elkészítés előtt érdemes mozsárban, vagy akár a tenyereink között összemorzsolni azokat.
Egyébként a kínai zöld teákhoz hasonlóan a gyógynövényeket is le lehet önteni akár többször is.

A víz itt is fontos!

Csak úgy, mint a valódi teák esetében itt is nagyon fontos a víz minősége. Többségünk a csapból szerzi a teához a vizet, amivel az az egy probléma van, hogy ez a víz nem lágy, ami elengedhetetlen a jó teához. Érdemes ezért a vizet lágyítani, szűrni. Fontos! Az ásványvíz nem tekinthető alternatív megoldásnak, habár elsőre jó ötletnek tűnik, nem árt tudni, hogy az ásványi sók nagy mértékben rontják a tea ízét!

A víz hőmérséklete

Soha, de soha ne öntsük fel gyógynövényeinket forrásban lévő vízzel! A forrásban lévő víz hatására elpárolognak az illóolajok és más hatóanyagokat is károsítanak, így mielőtt felöntjük a teát, a felforralt vizet hagyjuk kicsit kihűlni. Erre elegendő kb. 2-3 perc, mert az ideális hőmérséklet 90 fok körül mozog. A másik fontos dolog, hogy amikor a vizet forraljuk, ne hagyjuk sok ideig forrásban lévő állapotban, mivel forrás közben sok oxigén illan el a vízből, amitől állott, mondhatni pocsolya íze lesz.

Meddig áztassuk a gyógynövényeket?

A felöntéshez sose használjunk olyan edényt, vagy teaszűrőt, ami a gyógynövényeket szűk helyre zárják. Ez azért rossz, mert a növényeknek nincs elegendő helyük kinyílni, így nem tudják megfelelően leadni a hatóanyagjaikat a víznek. Lazán szórt levelek, nagy hely, később pedig átszűrés egy kannába, vagy ha melegen kell továbbra is tartani a teát, termoszba. Ez a helyes megoldás!
Az áztatási idő a friss gyógynövényeknél 3 perc, míg a szárított gyógynövényeknél el kell döntenünk, hogy a teát az íze miatt isszuk, vagy gyógyhatása miatt. Ha csak az íze miatt, akkor 5-10 percnél hosszabb ideig ne áztassuk, mert ezután a teánk kezd egyre kellemetlenebb ízt felvenni. Viszont ha gyógyhatásáért isszuk, akkor ezt a kis kellemetlenséget el kell viselnünk, mert csak 10-15 perc után kezdenek kioldódni a gyógynövényekből a hatóanyagok.
Megemlíteném itt a gyümölcsteákat. A gyümölcsteákat érdemes minimum 15 percig áztatni, mivel a gyümölcsök sejtszerkezete keményebb és ennyi idő kell, amíg a forró víz kifejti hatását. A leszűrés előtt pedig érdemes jól átkeverni a teát, ezzel is még több aromát juttatva át a gyümölcsökből a vízbe.

Még egy utolsó jótanács!
Ha édesíteni szeretnénk teánkat, sose használjunk cukrot, vagy édesítőszert, csakis enyhe ízű virágmézet, ami nem csak egészséges, hanem nem veszi el a tea alap aromáját és ízét.

Remélem ezzel a pár gondolattal tudtam segíteni és még finomabb gyógynövényteák készülnek majd. Egészségükre! 🙂

Hozzászólnál?