Barion Pixel
 

Miért nem elég habos a matcha teám?

Sokszor kaptam meg olvasóimtól a kérdést mailben, vagy kommentben, hogy miért nem habosodik a matcha teájuk, mit csinálnak rosszul, illetve, hogy tényleg olyan fontos e a hab, mint állítják.

Ebben a kis bejegyzésben összeszedtem az a 6 indokot, ami miatt nem habosodik jól a matcha, de előtte lássuk, hogy tényleg fontos e a hab.

Megosztó témáról van szó, vannak akik fontosnak, vannak akik kevésbé fontosnak tartják a habot, sőt, egyesek szerint nincs is jelentősége. Én úgy vettem észre a beszélgetések és tapasztalataim alapján, hogy a teamesterek nagyobb része viszont úgy véli, hogy a matcha habja egy fontos dolog, ami javíthat a tea ízén és egyfajta jelzőrendszerként működik, ami megmutatja, hogy mindent jól csináltunk a matcha elkészítése alatt.

Ez a hab egyébként egy szaponin nevű anyag miatt keletkezik, aminek antibakteriális hatása van. Logikus, ha több a hab, több a szaponin, így erőteljesebb a tea antibakteriális hatása. De ne ijedjünk meg, ha nem keletkezik megfelelő habréteg a teánk tetején, nem biztos, hogy rossz minőségű a matcha teánk, az is lehet, hogy más a gond. Nézzük akkor ezt az 6 okot, ami miatt kevésbé lehet habos a matcha teánk.

1. Szitálás

A szűrőn átszitált matcha könnyebben oldódik a vízben, nem csomósodik, így elősegítheti a habosodást. Nem feltétlenül ez  lehet a probléma, mivel én személy szerint nem szoktam szitálni a teámat, mégis jó habosra tudom felverni, de egy próbát lehet megér.

2. A víz hőmérsklete

A hideg víz sok csomót, és ezáltal kevesebb habot eredményez. A 75-80 °C-os víz ajánlott a matcha elkészítéséhez. Vigyázzunk, a túl forró víz annyira nem tesz jót a matcha ízének.

3. A matcha és a víz aránya

Ha túl kevés matcha port és túl sok vizet használsz, akkor hígabb matchát kapsz, nyilvánvalóan így nehezebb lesz felhabosítani.

Kezdő matcha fogyasztók hibája az, hogy azt hiszik, hogy a matcha tálat, a chawant teljesen meg kell majd tölteni vízzel, így vagy túl sok matcha port használnak, vagy túl sok vizet.

A chawan, vagyis a matchás teásbögre nem azért nagy, mert sok folyadék kerül majd bele, hanem, hogy elférjen benne a chasen, a bambusz teahabosító ecset. A tea felverése közben így nem loccsan majd ki a tea.

Egy matcha elkészítéséhez 2-3 gramm matcha por és 60-70, maximum 1 dl vízre van szükségünk.

4. Megfelelő eszközök és gyakorlás

A chasen, vagyis a bambusz teaecset használata lehet egy kis gyakorlást igényel. Habár vannak, akik gépi kis tejhabosítót használnak, én úgy vélem még mindig a legjobb eredményt a chasen adhat, így érdemes vele gyakorolni. Ami segíthet még, és a japán teaszertartásoknál is szokták használni, hogy először csak egy nagyon kevés vízzel keverjük össze a matcha port, majd utána adjuk hozzá a maradék vizet. Ez a habképződésben és a csomósodás ellen is véd.

A megfelelő tál is fontos, a chawan, vagyis a matcha bögre mérete is elősegíti a habosodást, hiszen a mérete teszi lehetővé, hogy jól tudjuk használni a bambusz teaecsetet.

5. A matcha minősége

Ez talán triviális pont, de fontos. Egy olcsó, rossz miőségű matcha esetében ne várjunk jól habosodó finom italt, ezek a porok ugyanis úgy készülnek, hogy kimaradnak a matcha előállításának fontosabb lépései. Az ital nem csak habot nem fog produkálni nekünk, de ízre is nagyon keserű lesz.

6. A víz minősége

A víz hőmérséklete mellett nagyon fontos a minősége is. Tiktok-ra tettem már fel erről videót, ahol a sima csapvizet hasonlítottam össze a szűrt vízzel. Szemmel látható a különbség. A víz minősége nem csak a habosítást segíti elő, ugyanis a vízben található ásványi anyagok aránya nagyban befolyásolja a tea ízét.

Remélem ez a kis bejegyzés tudott segíteni és mostantól sikerül finom, habos matcha teát készítened. Ha bármilyen kérdésed lenne még, itt, vagy a közösségi platformokon felteheted őket. 🙂

Hozzászólnál?