- Leírás
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Kína
Vidék: Fujian
Íz:Karamell, csokoládé
Gyerekek számára: 12 éves kortól
A Gabalong egy igazi ritkaság. Egyetlen más tea sem fermentálódik nitrogénnel telített környezetben, egyik sem tartalmaz annyi gamma-aminovajsavat, és egyik sem karamella és csokoládé ízű. Igyon egy csészével hihetetlenül finom és ugyanakkor kondició növelő. Az infúzió csodálatos arany narancssárga színű, az aromája kellemesen édes. Mindenképpen élvezni fogja a China Gabalong BIO-t.
Aki már tud valamit a teákról, nem kell bemutatni a Fujian tartományt. Aki viszont nem ismeri a híres kínai ősi és ritka teát, néhány szóval röviden: Fujian Kína délkeleti partján fekszik, kissé a tajvani sziget keleti részéig. Az egész területet a Kínai Népköztársaság irányítja. A tartomány a kulturális és nyelvi szempontból a legkülönbözőbb. Földrajzilag is sokféleségét mutatja – hagyományosan a Fujian területét így nevezik „Nyolc részből hegy, egy rész víz és egy rész mező. Képletesen azt jelenti, hogy ez egy dombos terület, gazdag vízellátás patakokkal, folyókkal és vízesésekkel és a mezőgazdasági termékek termesztésére összpontosít. A szubtrópusi éghajlat enyhe téllel elősegíti a rizs, édesburgonya, árpa, búza, cukornád és természetesen a tea termelését.
Ennek a teának a ritka tulajdonságai mögött meg kell keresni a biogazdálkodás alatt álló cserjék termesztését, valamint a kínai teanövények leveleinek (Camellia sinensis) kézi betakarítását és különösen a feldolgozás folyamatát. A begyüjtés után a tea leveleket 10-14 órán át magas nitrogénkoncentrációban hagyják fermentálni. Miért? Azért, hogy megakadályozzák az enzimek oxidációját a levelekben, miközben növeli a gamma-aminovajsav (GABA) termelését. Mivel a China Gabalong BIO oolong teánál, az erjesztés nem teljes, csak 20-70 százalékos. Az úgynevezett GABA jelentős hatással van az idegrendszer működésére, így a teában való jelenléte kívánatos. A Wikipedia szerint „fontos szerepet játszik a neuronok szabályozásában a központi idegrendszerben. Az emberben a GABA közvetlenül felelős az izomtónus szabályozásáért … szabályozza az embrionális és neurális őssejtek növekedését. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy segít enyhíteni a stresszt, javítja az alvást és csökkenti a magas vérnyomást.
A japán tudós, Thushida Torijo, az Élelmiszerügyi Főosztály igazgatója, az Országos Élelmiszerkutató Intézet, a Nemzeti Tea Kutatóintézet tagja, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium különleges eljárást hozott létre. Az Iwate prefektúrából született, a Földművelésügyi, Erdészeti és Halászati Minisztérium Tea Kutató Intézetében tanulmányozta az anyagcsere és a tea összetevők minősége közötti kapcsolatot. 1984-ben kollégáival GABA-ban gazdag teát fejlesztettek. T. Torijo és csapata úgy találta, hogy a GABA a zöld teában 6-10 óra elteltével halmozódik fel oxigén nélkül, amelyet a nitrogén helyettesít. További kísérletek után rájöttek, hogy ezekben a körülmények között készül a GABA zöld, fekete és oolong tea formájában. Az 1980-as évek végén a nagy gamma-aminovajsav teák jöttek a piacra, és rendkívül népszerűvé váltak. De van egy bökkenője: A teát tartalmazó GABA mennyisége a levelek minőségétől és a nitrogénnel való érintkezés idejétől függ. Például csak azok a teák, amelyek több mint 150 mg savat tartalmaznak 100 gramm tea formájában értékesíthetők. „GABA oolongs” –ként.
Ennek a teának az egészségre gyakorolt hatásának kiegészítése érdekében hozzátesszük, hogy a GABA mellett antioxidánsokban is gazdag. Többek között védi a szív- és érrendszert, és segíti a szervezetet számos betegség megelőzésében.
A teafogyasztás nem csupán a Fujian lakói számára a szomjúság oltására vagy bizonyos egészségügyi problémák megszüntetésére szolgál. Számukra ez egy életmód, a természethez való visszatérés, a tisztaság és az egyszerűség vágyának megtestesítése. A híres helyi teák közül sokan a Gong Fu Cha módszerrel készülnek, amely a békét és az elme teljes kikapcsolódását eredményezi. Ilyen módon elkészítheti a China Gabalong BIO teát is. Egy igazán felemelő élményt fog tapasztalni.
Íze
A China Gabalong BIO ízében érezhető a csokoládé és a karamell, fanyar utóízzel. Azonban nagyon harmonikus és friss. Ez az oolong igazán szép színt ad az infúziónak, és élvezheti a mély narancssárgától – arany narancssárga színeket.
Elkészítése
- Öntse le az Oolong-t 80-90 ° C hőmérségletű vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Az arany középút. A legenda szerint vagy egy szarvasnak, vagy egy kígyónak köszönhetjük a teát. Az állatvilág bármely képviselője is volt, megijesztette azt a földművest, aki éppen a tealeveleket takarította be. A nem nagyon bátor földműves másnap visszatért a munkájához, és az oolong már a világon is volt.
Az oolongot mindenképpen érdemes megízlelni, mivel:
-
- Segít az elhízás elleni küzdelemben, és segíti a fogyást
- Csökkenti a rák, a szívproblémák, és a cukorbetegség kockázatának a kialakulását
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Elősegíti a megfelelő agyi funkciót
- Erősíti a csontokat
- Táplálja a bőrt és a hajat
- Eltávolítja a szervezetből a káros szabad gyököket
- Ajánlott atópiás ekcéma esetén
- Csökkenti a koleszterint, és kiegyenlíti a vércukorszintet
Hihetetlen, hogy mennyi tea variációt kínálnak a kínai teafa. Az oolong az egyike ezeknek a variánsoknak. A nagyon édes, és selymes íze biztosan elvarázsolja Önt, és ennek ellenére megdöbbentő, hogy a tea gyártása olyan kicsi a világon. A világ teapiacának mindössze 2% -át teszik ki.
Az oolong a zöld, és a fekete tea között félúton helyezkedik el. A fermentációja megtörténik, de megállítják azt, amint a levelek színe megváltozik. Ez a fajta tea nagyon népszerű Kínában, és Tajvanon, körülbelül 400 évvel visszamenőleg nyomon követhető a történelme. Az oolongnak számos fajtája ismert, de a kínai Fuijan tartományból származó a legismertebb, és a legnépszerűbb. Másrészről Tajvan kínálja a legjobb klíma-feltételeket az oolongnak. Az oolong szereti a homokos, és köves földet, a hűvösebb időjárást, és a magasabb tengerszint feletti magasságot.
A tea nagy előnye az ízének a variabilitása. Önmagában nem annyira kifejező ízű, így tolerálja például a fűszerekkel, a gyümölcsökkel, vagy a tejjel való kombinációját. Különösen a tejjel való kombinációja nyújt valódi élmény.
A többi tea képviselőihez hasonlóan az oolong is tartalmazz koffeint, de nem túl sokat. Egy felnőtt két, vagy három pohár oolongból készült teát is elfogyaszthat naponta.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.