Barion Pixel
 

China Gabalong Bio Oolong (50g)

5.990 Ft

Készleten (utánrendelhető)

  • Leírás
  • Íze
  • Elkészítése
  • Hatása

Leírás

Származási hely: Kína
Vidék: Fujian
Íz:Karamell, csokoládé
Gyerekek számára: 12 éves kortól

A Gabalong egy igazi ritkaság. Egyetlen más tea sem fermentálódik nitrogénnel telített környezetben, egyik sem tartalmaz annyi gamma-aminovajsavat, és egyik sem karamella és csokoládé ízű. Igyon egy csészével hihetetlenül finom és ugyanakkor kondició növelő. Az infúzió csodálatos arany narancssárga színű, az aromája kellemesen édes. Mindenképpen élvezni fogja a China Gabalong BIO-t.

Aki már tud valamit a teákról, nem kell bemutatni a Fujian tartományt. Aki viszont nem ismeri a híres kínai  ősi és ritka teát, néhány szóval röviden: Fujian Kína délkeleti partján fekszik, kissé a tajvani sziget keleti részéig. Az egész területet a Kínai Népköztársaság irányítja. A tartomány a kulturális és nyelvi szempontból a legkülönbözőbb. Földrajzilag is sokféleségét mutatja – hagyományosan a Fujian területét így nevezik  „Nyolc részből hegy, egy rész víz és egy rész mező. Képletesen azt jelenti, hogy ez egy dombos terület, gazdag vízellátás patakokkal, folyókkal és vízesésekkel és a mezőgazdasági termékek termesztésére összpontosít. A szubtrópusi éghajlat enyhe téllel elősegíti  a rizs, édesburgonya, árpa, búza, cukornád és természetesen a tea termelését.

Ennek a teának a ritka tulajdonságai mögött meg kell keresni a biogazdálkodás alatt álló cserjék termesztését, valamint a kínai teanövények leveleinek (Camellia sinensis) kézi betakarítását és különösen a feldolgozás folyamatát. A begyüjtés után a tea leveleket 10-14 órán át magas nitrogénkoncentrációban hagyják fermentálni. Miért? Azért, hogy megakadályozzák az enzimek oxidációját a levelekben, miközben növeli a gamma-aminovajsav (GABA) termelését. Mivel a China Gabalong BIO oolong teánál, az erjesztés nem teljes, csak 20-70 százalékos. Az úgynevezett GABA jelentős hatással van az idegrendszer működésére, így a teában való jelenléte kívánatos. A Wikipedia szerint „fontos szerepet játszik a  neuronok szabályozásában a központi idegrendszerben. Az emberben a GABA közvetlenül felelős az izomtónus szabályozásáért … szabályozza az embrionális és neurális őssejtek növekedését. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy segít enyhíteni a stresszt, javítja az alvást és csökkenti a magas vérnyomást.

A japán tudós, Thushida Torijo, az Élelmiszerügyi Főosztály igazgatója, az Országos Élelmiszerkutató Intézet, a Nemzeti Tea Kutatóintézet tagja, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium különleges eljárást hozott létre. Az Iwate prefektúrából született, a Földművelésügyi, Erdészeti és Halászati Minisztérium Tea Kutató Intézetében tanulmányozta az anyagcsere és a tea összetevők minősége közötti kapcsolatot. 1984-ben  kollégáival GABA-ban gazdag teát fejlesztettek. T. Torijo és csapata úgy találta, hogy a GABA a zöld teában 6-10 óra elteltével halmozódik fel oxigén nélkül, amelyet a nitrogén helyettesít. További kísérletek után rájöttek, hogy ezekben a körülmények között készül a GABA zöld, fekete és oolong tea formájában. Az 1980-as évek végén a nagy gamma-aminovajsav teák jöttek a piacra, és rendkívül népszerűvé váltak. De van egy bökkenője: A teát tartalmazó GABA mennyisége a levelek minőségétől és a nitrogénnel való érintkezés idejétől függ. Például csak azok a teák, amelyek több mint 150 mg savat tartalmaznak 100 gramm tea formájában értékesíthetők. „GABA oolongs” –ként.

Ennek a teának az egészségre gyakorolt hatásának kiegészítése érdekében hozzátesszük, hogy a GABA mellett antioxidánsokban is gazdag. Többek között védi a szív- és érrendszert, és segíti a szervezetet számos betegség megelőzésében.

A teafogyasztás nem csupán a Fujian lakói számára a szomjúság oltására vagy bizonyos egészségügyi problémák megszüntetésére szolgál. Számukra ez egy életmód, a természethez való visszatérés, a tisztaság és az egyszerűség vágyának megtestesítése. A híres helyi teák közül sokan a Gong Fu Cha módszerrel készülnek, amely a békét és az elme teljes kikapcsolódását eredményezi. Ilyen módon elkészítheti a China Gabalong BIO teát is. Egy igazán felemelő élményt fog tapasztalni.

Íze

A China Gabalong BIO ízében érezhető a csokoládé és a  karamell, fanyar utóízzel. Azonban nagyon harmonikus és friss. Ez az oolong igazán szép színt ad az infúziónak, és élvezheti a mély narancssárgától – arany narancssárga színeket.

Elkészítése

  1. Öntse le az Oolong-t 80-90 ° C hőmérségletű vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
  2. Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
  3. Áztatási idő 5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.

Hatása

Az arany középút. A legenda szerint vagy egy szarvasnak, vagy egy kígyónak köszönhetjük a teát. Az állatvilág bármely képviselője is volt, megijesztette azt a földművest, aki éppen a tealeveleket takarította be. A nem nagyon bátor földműves másnap visszatért a munkájához, és az oolong már a világon is volt.

Az oolongot mindenképpen érdemes megízlelni, mivel:

    • Segít az elhízás elleni küzdelemben, és segíti a fogyást
    • Csökkenti a rák, a szívproblémák, és a cukorbetegség kockázatának a kialakulását
    • Gyulladáscsökkentő hatású
    • Elősegíti a megfelelő agyi funkciót
    • Erősíti a csontokat
    • Táplálja a bőrt és a hajat
    • Eltávolítja a szervezetből a káros szabad gyököket
    • Ajánlott atópiás ekcéma esetén
    • Csökkenti a koleszterint, és kiegyenlíti a vércukorszintet

Hihetetlen, hogy mennyi tea variációt kínálnak a kínai teafa. Az oolong az egyike ezeknek a variánsoknak. A nagyon édes, és selymes íze biztosan elvarázsolja Önt, és ennek ellenére megdöbbentő, hogy a tea gyártása olyan kicsi a világon. A világ teapiacának mindössze 2% -át teszik ki.

Az oolong a zöld, és a fekete tea között félúton helyezkedik el. A fermentációja megtörténik, de megállítják azt, amint a levelek színe megváltozik. Ez a fajta tea nagyon népszerű Kínában, és Tajvanon, körülbelül 400 évvel visszamenőleg nyomon követhető a történelme. Az oolongnak számos fajtája ismert, de a kínai Fuijan tartományból származó a legismertebb, és a legnépszerűbb. Másrészről Tajvan kínálja a legjobb klíma-feltételeket az oolongnak. Az oolong szereti a homokos, és köves földet, a hűvösebb időjárást, és a magasabb tengerszint feletti magasságot.

A tea nagy előnye az ízének a variabilitása. Önmagában nem annyira kifejező ízű, így tolerálja például a fűszerekkel, a gyümölcsökkel, vagy a tejjel való kombinációját. Különösen a tejjel való kombinációja nyújt valódi élmény.

A többi tea képviselőihez hasonlóan az oolong is tartalmazz koffeint, de nem túl sokat. Egy felnőtt két, vagy három pohár oolongból készült teát is elfogyaszthat naponta.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól “China Gabalong Bio Oolong (50g)”