- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Japán
Vidék: Shizouka
Íz: Édeskés, virágos, füves
Gyerekek számára: 12 éves kortól
Japánban tudják mi a jó. Az egészséges étel, szeretet a természethez, tisztelet és becsület. A japánoknak rendkívüli kapcsolatuk van a hagyományokhoz, nagyon gondosak és tisztelettudóak. Hasonló tisztelettel közelítenek már több ezer éve a tea termeléséhez. A híres japán teakertek adják a világnak a feledhetetlen illatokat és ízeket. Szállítjuk, hogy megoszthassuk Önnel ezt a csodálatot. Hagyja magát elcsábítani.
Mit lehet írni egy olyan teáról, amely megtalálható minden japán háztartásban és népszerűsége világszerte növekszik? Sencha egy zöld kincs amelyet a japán Camellia sinensis cserjéről gyűjtöttek be, a felkelő nap földjére egyébként, egy kínai szerzetes hozta. A japán kertészek és termesztők a cserjéket a hegyoldalon és a völgyekben ültetik. A növekedés helyétől, a magasságtól, a csapadéktól és az éves hőmérsékletektől függően az egyes teák eltérőek.
Szintén fontos a tealevél betakarításának és feldolgozásának módja.
A Sencha Makato a Shizuoka régióból származik, bőséges gazdag természeti környezetben, történelmi és kulturális örökségben. Észak felé a Fuji-hegy határolja, délen a Csendes-óceán. Az enyhe éghajlat kiváló minőségű tea kivételes minőséget biztosít. Ezért a gyűjtésére és feldolgozására is a legnagyobb figyelmet fordítanak. A betakarítást többnyire az országban élő nők irányítják, akik kora reggel indulnak az ültetvényre. Összegyűjtik az első két levelet a tea cserje minden ágáról , amelyek a legjobb minőségűek és a leggazdagabb aromát és a legtöbb értékes anyagot tartalmazzák. Legkésőbb 10-20 órával a betakarítást követően a leveleket szét kell teríteni és hervadni hagyni. A következőkben különleges Sencha típusú, egy rövid, kb. 20 másodperces párolás. Így az oxidáció leáll, és a zöld tea gyönyörű smaragdzöld színt és természetes ízt és aromát tart fenn. A következő lépés a levelek finom tűkbe való tekerése szárítás és válogatás minőség szerint.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
Sencha Makato maga az öröm. A zöld csúcsminőségű tea kellemes, füves ízű virágzó édességgel és erős füves finomsággal. A fanyarság könnyű, diszkrét. Az infúzió nagyon friss ízű érzést hagy maga után, illatos virágok nyomaival. Az infúzió zöldessárga.
A zöld tea tökéletes a jeges tea készítésére. Próbálja meg a langyos teát a 2/3-ig jégkockával töltött üveg pohárba önteni. Kap egy finom frissítő italt.
Elkészítése
- A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2-3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.
Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:
- Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
- Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
- Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
- Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
- Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
- Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
- Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
- A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
- Segít az arthritisben szenvedőknek
Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.
Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.
A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.
Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.
A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.