- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Japán
Vidék: Shizouka
Íz: Umami
Gyerekek számára: 12 éves kortól
Kevés ember dicsekedhet azzal, hogy a munkája teljesen megváltoztatta a felkelő nap földjének a tea bajnokságát. Egy Sugiyama Hikosaburo nevű férfi a teacserjékből kinemesítette a Yabukita fajta teafát, így neki köszönhetjük, hogy mi is élvezhetjük minden egyes csésze zöld teából származó tökéletes ízek játékát.
A Shizuoka prefektúra a japán Honshu szigeten található. Hűvösebb éghajlata miatt Sugiyama Hikosaburo teatermelő 1908-ban úgy döntött, hogy kipróbálja két új fajtájának a képességeit. Yabukitának, és Yabuminaminak nevezte el őket. A Yabu a bambusz ligetek elnevezéséből származik, a kita jelentése észak, és a minami jelentése dél. Természetesen a levelek minősége mellett főleg arra fektették a hangsúlyt, hogy tudnak a növények ellenállni a hidegnek. A Yabukita ezen a téren magasan nyert. Évek óta végzett tesztelése után 1953-ban regisztrálta a növényeket, és így megnyitotta az ajtót a japán teatermesztés megváltozása felé. Azóta Yabukita fokozatosan elterjedt az ország legtöbb ültetvényében, ám Shizuoka régióban továbbra is fenntartja a kiváltságos helyét. Japán Sencha Yabukita prémium minőségű tea. Az előállításához használt levelek az első betakarításból származnak.
Ezért is tartalmazzák a legfontosabb anyagokat, amelyek a híres könnyedségű, és a jellegzetes umami aromához szükségesek. Ezen kívül csak a legfelső leveleket takarítják be, amelyek magukban tartják a frissességüket, megtartják az élénk színüket, a belőlük készült főzet pedig édeskés ízű. A Sencha teljes napsütésben érlelődik, más fajtákkal ellentétben. A betakarításuk után a tealeveleket megpárolják, így megakadályozzák azok további oxidációját. Ezután a tealeveleket finom tű alakba sodorják, és a végül kiszárítják. A viszonylag egyszerű termesztésének, és a főzete előállítási módjának köszönhetően a Sencha Japánban a legnépszerűbb tea. A 17. században Kínából importálták, napjainkban pedig a termelés akár 80% -át is alkothatja.
Az utóbbi években elterjedt a jeges tea változatának a fogyasztása, amely különösen nyáron nagyon frissítő hatású. Az előállítását kipróbálhatja a cold brew segítségével is. A jeges zöld tea elkészítéséhez csakis a legjobb minőségű teákat használja fel, különben a kapott ital nem fogja elérni a kívánt tulajdonságokat.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
A Japan Sencha Yabukita első osztályú minőségét nem csak a magával ragadó umami aromája, bizonyítja, amelyet az első infúziója során élvezhetünk ki a leginkább, de az ezt követő infúziói is teljes, és kiegyensúlyozott ízűek, több mint kellemes illattal kombinálva.
Elkészítése
- A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2-3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.
Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:
- Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
- Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
- Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
- Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
- Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
- Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
- Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
- A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
- Segít az arthritisben szenvedőknek
Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.
Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.
A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.
Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.
A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.