Formosa Superior (50g)
1.600 Ft
- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Kína
Vidék: Fujian
Íz: Gyümölcsös, virágos
Gyerekek számára: 12 éves kortól
Az Oolongok általában finom, kivételesen lágy és varázslatosan frissítőek. A Formosa Superior sem kivétel. A hagyományos kínai kertekből származó könnyű tea egész napos ivásra, valamint a pihenés ritka pillanataira alkalmas. Ízében virágot és gyümölcsöt talál, aromája érett őszibarack lágy édességével örvendezteti meg. Kényeztesse magát!
A teakedvelők általában nagyon jól ismerik a kínai Fujian tartományt. A nagyrészt hegyvidéki terület, kiterjedt erdőterülettel, az ország délkeleti partvidékén található, északon és nyugaton ugyanolyan híres Zhejiang és Jiangxi, valamint délen Guangdong tartományok határolják. Keletről a Dél-kínai-tenger vize mossa.
A tea több mint 5000 éve elválaszthatatlan része Fujian-nak. A terület elsősorban ültetvény zöld teát termel, de remek fekete teákat, csodálatos fehér teákat és káprázatos oolongokat is küld a világnak. Éghajlata, tengerszint feletti magassága és ásványi anyagokban gazdag talaja mindent megad a kínai tea (Camellia sinensis) cserjéinek, amelyek a sikeres növekedéshez szükségesek.
Az ololongokat Kínában sárga-zöld vagy félzöld teákként írják le, mivel ezek egyfajta átmenetet jelentenek a zöld és a fekete tea között. Az első említés a 18. század közepéről, a Qing-dinasztia felől származik. Az oolong szó maga a fekete sárkányt jelenti.
Ahogy az oolongok sajátos íze egyedi, ugyanúgy az előállításuk is. Amint a munkások leszedik a bokrokról a leveleket, hagyják rövid ideig száradni közvetlen napsütésben. Aztán beteszik a ruhákba, és óvatosan megrázzák őket, hogy összetörjék a szerkezetük. Ezt követi a „pihenés” és egy új rázás. Ezt a zöldrázásnak nevezett folyamatot többször meg kell ismételni. Amíg az erjedés pontosan nem éri el azt a fokot (százalékot), amelyet el akarunk érni. Az ololongok 20% alatt, 20% felett, 40 körül és 50-70% között erjednek. Végül természetesen a leveleket fel kell melegíteni, hogy az erjedés befejeződjön, lehűljön, feltekeik és megszárítják.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
A Formosa Oolong Superior arany színt és nagyon erős, mégis kellemes illatot kölcsönöz az infúziónak – érett őszibarack illata van. Végül is megtalálhatja gyümölcsöt teljes ízében, egzotikus virágok árnyalataival kiegészítve, nem tolakodó, mégis tiszta.
Ezt a teát leginkább tiszta formában, ízesítők nélkül élvezhetjük. Jeges teaként is kiváló.
Elkészítése
- Öntse le a Formosa Oolong Superior teát 80-90 ˚C hőmérsékletű vízzel, 1 teáskanál és 1,5-2 dl víz arányában.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 5 perc (fedett csészében) majd szűrje le.
Hatása
Az arany középút. A legenda szerint vagy egy szarvasnak, vagy egy kígyónak köszönhetjük a teát. Az állatvilág bármely képviselője is volt, megijesztette azt a földművest, aki éppen a tealeveleket takarította be. A nem nagyon bátor földműves másnap visszatért a munkájához, és az oolong már a világon is volt.
Az oolongot mindenképpen érdemes megízlelni, mivel:
-
- Segít az elhízás elleni küzdelemben, és segíti a fogyást
- Csökkenti a rák, a szívproblémák, és a cukorbetegség kockázatának a kialakulását
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Elősegíti a megfelelő agyi funkciót
- Erősíti a csontokat
- Táplálja a bőrt és a hajat
- Eltávolítja a szervezetből a káros szabad gyököket
- Ajánlott atópiás ekcéma esetén
- Csökkenti a koleszterint, és kiegyenlíti a vércukorszintet
Hihetetlen, hogy mennyi tea variációt kínálnak a kínai teafa. Az oolong az egyike ezeknek a variánsoknak. A nagyon édes, és selymes íze biztosan elvarázsolja Önt, és ennek ellenére megdöbbentő, hogy a tea gyártása olyan kicsi a világon. A világ teapiacának mindössze 2% -át teszik ki.
Az oolong a zöld, és a fekete tea között félúton helyezkedik el. A fermentációja megtörténik, de megállítják azt, amint a levelek színe megváltozik. Ez a fajta tea nagyon népszerű Kínában, és Tajvanon, körülbelül 400 évvel visszamenőleg nyomon követhető a történelme. Az oolongnak számos fajtája ismert, de a kínai Fuijan tartományból származó a legismertebb, és a legnépszerűbb. Másrészről Tajvan kínálja a legjobb klíma-feltételeket az oolongnak. Az oolong szereti a homokos, és köves földet, a hűvösebb időjárást, és a magasabb tengerszint feletti magasságot.
A tea nagy előnye az ízének a variabilitása. Önmagában nem annyira kifejező ízű, így tolerálja például a fűszerekkel, a gyümölcsökkel, vagy a tejjel való kombinációját. Különösen a tejjel való kombinációja nyújt valódi élmény.
A többi tea képviselőihez hasonlóan az oolong is tartalmazz koffeint, de nem túl sokat. Egy felnőtt két, vagy három pohár oolongból készült teát is elfogyaszthat naponta.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.