- Leírás
- További információk
- Íze
- Elkészítése
- Hatása
Leírás
Származási hely: Japán
Íz: Pörkölt, édeskés
Gyerekek számára: 15 éves kortól
Összetevők: Japan Gen Mai Cha 98%, Japan Matcha 2%
Következő egyedi tea, amelyet bárhol nem lehet felfedezni! Klasszikus japán genmaicha Matchával púderozva nem mindennapi. Ami az ízét és az egészségügyi hatásait illeti, sem. Aki szereti a pörkölt tónusokat édes utóízzel, akkor otthon van. Aki az energikus, antioxidánsokkal és vitaminokkal teli teákat szereti, csalódott nem lesz.
A tea mindkét összetevőjét teljesen eltérő módon készítik el. Bár mindkettő jellemző Japánra, a felhasználásuk a történelem során nagyon eltérő lett. A Matchát a társadalom legfelsőbb szintjéhez tartozó egyének fogyasztották, míg Genmaich a szegény gazdálkodók itala volt.
A japán Matcha világhírű teapor, amelyet elsősorban ceremóniák során használnak, bambusz habaró segítségével habosítják fel forró vízben. A kínai teacserjék (Camellia sinensis) nagyon zsenge leveleiből készül. A betakarításuk előtt a teacserjéket 20 napig szőnyegekkel árnyékolják, hogy több klorofillt, és aminosavat termeljenek. A kézi betakarítása, a szárak és a vénák speciális technikával való eltávolítása, a nagyon finom gránitkövek közötti zúzása a tea legmagasabb minőséget garantálja.
A Genmaicha zöld japán tea, és pirított rizs keveréke. A teát “pattogatott kukorica teának” is nevezik, mert néha a rizs kipattog a pörkölés során, és a pörkölés után és úgy néz ki, mint a pattogatott kukorica. Banchából készül, amely annyit jelent, hogy a később betakarított tealevelekből készült tea. A tealeveleknek robusztusabb ízük van, és kisebb a tein tartalmuk. A betakarításuk után a leveleket párolják, átrázogatják, szárítják és válogatják. Végül sötét pörkölt rizst kevernek a teához.
További információk
Mennyiség | 50 g, 100 g |
---|
Íze
A Genmanicha könnyű, enyhén pörkölt, füves és mogyorós ízű. Ennek ellentéte a japán Matcha, amely édes és lágy ízű. Ha ezt a két összetevőt összepárosítjuk, nagyon kellemes italt kapunk – könnyű, édes és pörkölt nyomokkal. A színe élénkzöld, az aromája friss.
Elkészítése
- A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Hatása
Tudja, mi az a kék zóna? Azok a területek a világon, ahol a helyi lakosok átlagéletkor felett élnek. És ha érdekelné minek köszönhető mindez, Japánban biztos azt a választ kapná, hogy a zöld tea rendszeres kortyolgatásának köszönhető.
Nincs is min csodálkoznunk, mivel a zöld tea rengeteg hasznos anyagot tartalmaz:
- Valóban, nagyszámú polifenolt tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik
- Elősegíti az agyi aktivitást, és a fontos kognitív funkciókat, a memória, és a koncentrációs képességgel az élen
- Megkönnyíti a zsírégetést, és javítja a fizikai aktivitást
- Az antioxidánsok gazdag forrása, méregteleníti a testet
- Csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát
- Megsemmisíti a szájban lévő baktériumokat, harcol a fogszuvasodással, és a lepedék kialakulásával
- Kiegyensúlyozza a vércukorszintet
- A szívproblémák kialakulásának a megelőzésére ajánlott
- Segít az arthritisben szenvedőknek
Azt mondják a zöld teáról, hogy a bolygónk legegészségesebb itala. A zöld tea egy régi kínai teacserjéből származik. Kínából származó történelmi feljegyzések 5000 évre visszamenőleg írnak róla. Azonban a komplex feldolgozási folyamata, és megőrzése miatt kezdetben luxuscikknek számított. Szerencsére a feldolgozási technológiája felfejlődött, és a zöld tea fokozatosan elterjedt az összes társadalmi rétegbe, és a világ többi részére is.
Évente körülbelül két és fél millió tonna teát gyártanak, ennek az egyötöde zöld tea. A legnépszerűbb változata a sencha, de a matcha, vagy a gyokuro is egyre népszerűbbé válik. A zöld tea változatai mindig egy növényből származnak, de a jellegüket a termesztési régiójuk, a tengerszint feletti magasság, a talaj minősége, de a betakarítás módja is meghatározza. Például, a kézzel betakarított levelekből készült főzet íze édesebb.
A zöld teát nem erjesztik. A leveleket a betakarításuk után hőkezelik, így a levelek színe megmarad, és azok értékes anyagai a tealevek belsejében maradnak.
Kína, és Japán a tealevelek termesztésének, és az utókezelésének a szakemberei. A híres gyártók közé tartozik természetesen India, és Ceylon. A tea szerelmeseit gyakran a kedvenc italuk preferált országa szerint osztják meg.
A zöld tea minden változatának sajátos íze van. Mivel a zöld teának magas a tein tartalma, terhes és szoptató nőknek, vesebetegségben, és a májbetegségben szenvedő betegek számára a fogyasztása csak orvosi konzultáció után ajánlott.
Hozzászólások
Még nincs hozzászólás.